Gündem Erken teşhis hayat kurtarıyor

Erken teşhis hayat kurtarıyor

03.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünyada her yıl yaklaşık 10 milyon, Türkiye'de ise yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konduğunu söyleyen uzmanlar, erken teşhisin hayat kurtardığını ve gelişen tedavi yöntemleri sayesinde iyileşme şansının yüksek olduğunu söylüyor.

Erken teşhis hayat kurtarıyor

Yarın Dünya Kanser Günü. Dünya genelinde her 6 ölümden 1'i, Türkiye'de de her 5 ölümden 1'i kansere bağlı nedenlerle gerçekleşiyor. Dünyada her yil yaklaşık 10 milyon, Türkiye'de ise yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konuyor. Kanser tanısı alan hasta sayısında artış olsa da teşhis ve tedavideke gelişmeler umut veriyor. Uzmanlara göre, erken teşhis edilmesi halinde hastaların uzun yıllar sağlıklı yaşaması mümkün. Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Aziz Yazar, kanser tedavisinden başarılı sonuç alınmasında erken teşhisin kilit rol oynadığına dikkat çekerken vatandaşlara şu öneri ve uyarılarda bulundu:

Haberin Devamı

"Öksürük: Özellikle kış aylarında üst solunum yolu enfeksiyonundan kaynakladığı düşüncesiyle ihmal edilebilen öksürük, akciğer kanserinin önemli bir belirtisi de olabiliyor. Özellikle solunum yolu enfeksiyonlarından sonra dört hafta geçmesine rağmen öksürüğün dinmemesi halinde mutlaka hekime başvurulmalı.
Ses kısıklığı: Ses kısıklığının 3-4 haftadan uzun sürmesi durumunda mutlaka kulak, burun ve boğaz muayenesi olmalı. Özellikle de sigara içen kişilerde başlayan ses kısıklığı gırtlak kanserini daha fazla aklımıza getirmemize neden oluyor.

Kanama: Kusmayla seyreden kanama mide kanserini, kanlı balgam akciğer ve solunum yolları kanserini akla getiriyor.

Kilo kaybı: Kilo kaybı da birçok nedenden kaynaklanabiliyor ama kilo kaybı belli bir kansere özgü olmayıp birçok kanser türünde görülebilen bir belirtidir.

Haberin Devamı

Ağrı: Geçmeyen karın ağrılarına kilo kaybı da eşlik ediyorsa, mide, kalın bağırsak veya pankreas kanserini düşündürebiliyor.
Deri değişiklikleri: Ciltte özellikle güneş gören yerlerde başlayan kabarık veya tam aksine çöküntü halindeki oluşumlar cilt kanseri açısından değerlendiriliyor.

Yutma zorluğu: Demir eksikliği anemisi, akalazya, enfeksiyon ve divertikül gibi nedenlerden kaynaklanabileceği gibi, sorunun kaynağı kanser de olabiliyor. Yutma zorluğu yapabilen kanserler arasında yemek borusu kanseri, mide kanseri, yutak kanseri ve yemek borusuna dışardan baskı yapan kanserler (akciğer kanseri, lenfoma, timoma) yer alıyor.

İyileşmeyen yaralar: Vücudumuzda iyileşmesi uzun süren veya iyileşmeyen yaraların mutlaka tetkik ve takip edilmeleri büyük önem taşıyor.

Anemi (kansızlık): Anemi, bir başka deyişle kansızlık, ülkemizde çok sık rastlanan bir hastalık. Mide ve kalın bağırsak kanserleri kendilerini ilk olarak demir eksikliği anemisiyle gösterebiliyor."