Gündem Erzincan’da hain tuzak

Erzincan’da hain tuzak

12.08.2008 - 01:22 | Son Güncellenme:

PKK’lılar yola döşedikleri mayını, teröristlere erzak sağlayan Sarıyazı köylüleriyle görüşüp geri dönen askerleri taşıyan aracın geçişi sırasında uzaktan kumandayla patlattı. Hain pusuda 1’i kurmay yarbay 9 asker şehit oldu. Ağır yaralanan bir yüzbaşı ile bir asker de tedaviye alındı

Erzincan’da hain tuzak

Erzincan’ın Kemah ilçesi kırsal kesiminde dün sabah PKK’lı teröristlerce yola döşenen mayının askeri aracın geçişi sırasında uzaktan kumandayla patlatması sonucu biri kurmay yarbay, ikisi uzman çavuş toplam 9 asker şehit düştü, biri yüzbaşı 2 asker de ağır yaralandı. Askerlerin, PKK’lı teröristlerin erzak sağladıkları belirlenen Sarıyazı köyünde vatandaşlarla görüştükten sonra dönüş yolunda saldırıya uğradıkları bildirildi. 

Dönüş yolunda saldırdılar
Erzincan İl Jandarma Komutanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Kemah ilçesi kırsalında düzenlenen mayın saldırısıyla ilgili bilgi verildi. Açıklamada, ilçenin Sarıyazı köyünden erzak sağladıkları belirlenen terör örgütü PKK üyesi 3 kişinin, dün saat 21.30 sıralarında köyü terk ettikleri duyumu alınması üzerine sabah 05.00’te Alp Jandarma Karakolu’nda konuşlu Motorize Piyade Tabur Komutanlığı ve Kemah İlçe Jandarma Komutanlığı’na ait birliklerin yaya olarak köye intikal ettikleri belirtildi.
Daha sonra tabur komutanı ve Kemah İlçe Jandarma Komutanı’nın da içinde bulunduğu devriye aracının köye ulaştığı ifade edildi. Askerlerin, burada köylülerle yaptıkları toplantının ardından güvenlik güçleriyle birlikte köyden ayrıldıkları, Sarıyazı-Olukpınar köyü yol ayrımında, teröristlerce daha önce yola döşenen mayının askeri aracın geçişinde uzaktan kumandayla patlatıldığı bildirildi. 

2 yaralının tedavileri sürüyor
Patlama sonucunda 11 askerden 7’si olay yerinde şehit oldu. Helikopterlerle kaldırılan 4 yaralıdan 2’si de hastanede şehit olurken, diğer 2 yaralının tedavisi devam ediyor. Erzincan Valiliği’nden alınan bilgiye göre şehitlerin adları ve memleketleri şöyle: Kara Pilot Kurmay Yarbay Miktat Şamdancı (Ankara), Jandarma Uzman Çavuşlar: Selim Kabataş (Malatya), Gökhan Kuvat (Elazığ) Jandarma erler: Aydın Emer (Osmaniye doğumlu İstanbul’da oturuyor), Önder Muratoğlu (Yozgat), Adem Bilaloğlu (İzmir), Murat Atsen (Samsun), Abdurrahman Bolat (Hatay), Barış Demir (İzmir). Jandarma Yüzbaşı Yılmaz Tankül (Afyonkarahisar) ve Piyade Er Ali Üzüm’de (Kahramanmaraş) saldırıdan yaralı olarak kurtuldu.

Büyük çukur açılmış
Saldırının ardından Erzincan-Kemah Karayolu’na birkaç kilometre uzaktaki bölgeye basın mensupları alınmadı. Karasu Nehri’ne paralel olan karayolunun 10. kilometresinde de araçlar sıkı denetimden geçirilmeye başlandı.
Kemah Belediye Başkanı AKP’li Şükrü Balcı ise olayın Sarıyazı köyü yol ayrımında meydana geldiğine belirterek, “Askeri kamyon tanınmaz duruma gelmiş. Ürperten bir görüntüsü vardı. Yolda büyük de bir çukur açılmış” dedi.

Haberin Devamı

Erzincan’da hain tuzak

Erzincan’da hain tuzak

Erzincan’da hain tuzak

9 eve ateş düştü
Hain tuzakta şehit düşen Kara Pilot Kurmay Yarbay Miktad Şamdancı’nın (40) Kars’ta görev yaptığı ve birkaç gün önce 20 günlük geçici görevle bölgeye gittiği öğrenildi.
Evli ve 22 aylık Tahsin Meriç isimli bir çocuk babası olan Şamdancı’nın,  Ankara’daki  babası Mehmet Süleyman ve annesi Ümran Şamdancı “Miktad evimizin bir oğluydu. Ondan başka kimsemiz yoktu” dedi.
Malatyalı Jandarma Uzman Çavuş Selim Kabataş’ın acı haberini alan anne ve babası sinir krizi geçirdi. Bekar olan Kabataş’ın  6 ay önce ailesinin yanına geldiği bildirildi. 

Baba fenalaştı
Uzman Çavuş Gökhan Kuvat’ın Elazığ’daki evine ateş düştü. Anne Hacer Kuvat, “Oğlumuzun kanı yerde kalmayacak” dedi. Ffenalık geçiren baba Orhan Kuvat’a sağlık görevlileri müdahale etti.
Terhisine 5 ay kalan Er Murat Atsen’in Bursa’daki evinde yas var. Şehit erin, babası Yılmaz Atsen’le en son dün telefonla konuştuğu ve “Baba fotoğraf makinesini gönder. Askerde hiç fotoğrafım yok” dediği öğrenildi.
6 aylık asker olan Barış Demir’in İzmir Menemen’de yaşayan ailesi ile önceki gün telefonda görüştüğü öğrenildi.  Baba Mehmet Demir, “Bugün bir telefon daha geldi, söylemediler ama anladım ki oğlum şehit düştü. Biricik oğlumu kaybettim” dedi. 
Terhisine 3 ay kala şehit olan er Aydın Emer’in Adana’daki ailesi evlerinin balkonuna Türk bayrağı astı. Oğlunun  Kocaeli Üniversitesi İşletme Fakültesi’ndeki eğitimini yarıda bıraktığını kaydeden Tülay Emer, “Oğlum terörle mücadeleye katılmak için okulunu yarım bıraktı” diye gözyaşı döktü.
Şehit Er Önder Muratoğlu’nun İstanbul’da oturan ailesi acı haberi, akraba ziyaretine gittikleri Yozgat’ta öğrendi. Zeynep-Nuri Muratoğlu çifti, terhisine 3 ay kalan oğullarının şehit olduğu haberini dayısı Yahya Dişlioğlu’nun evinde aldı. 

Tecilini bozmuştu
Şehit Er Adem Bilaloğlu’nun, askerlik yaşının geçmesini istememesinden dolayı meslek kursundaki eğitimini yarım bırakıp askere gittiği öğrenildi. Bilaloğlu’nun İzmir’de  yaşayan ailesi acı haberle sarsıldı. Baba İdris Bilaloğlu, “Acımız çok büyük” dedi. 
Şehit Er Abdurrahman Bolat’ın (21) Hatay Hassa’da yaşayan babası Ali Bolat, “5 çocuğu bulunduğunu, Abdurrahman’ın en büyük oğlu olduğunu ifade ederek, “Tüm çocuklarımı vatan için şehit vermeye hazırım. Vatan sağ olsun” diye konuştu.
HABER MERKEZİ

Haberin Devamı

Erzincan’da hain tuzak

Haberin Devamı

İzleri sürülüyor 
Saldırının Munzur Dağları bölgesinden bir süre önce Erzincan’a sızdıkları belirlenen yaklaşık 10 kişilik bir PKK’lı grup tarafından yapıldığı, teröristlerin saldırının ardından yine aynı bölgeye kaçtıkları belirlendi. Teröristlerin yakalanması için başlatılan operasyona Tunceli ile Erzincan’daki birlikler katılırken Tunceli Jandarma Bölge Komutanlığı’ndan 3 Sikorsky helikopter bölgeye çok sayıda jandarma özel harekât timi indirdi. Askeri yetkililer, Tunceli bölgesinden haziran başlarından itibaren Erzincan üzerinden 20 kadar teröristin de Karadeniz ve Sivas bölgesine sızdığının tespit edildiğini, bunların da etkisiz hale getirilmesi için operasyonların sürdüğünü söyledi.

TİKKO ile işbirliği
PKK’lı grubun özellikle Karadeniz ve Erzincan bölgesine gönderdiği teröristlere öncülük etmek ve birlikte eylem yapmak için Tunceli bölgesinde bulunan ve sayıları 15 kadar olduğu değerlendirilen TKP/ML TİKKO’ya üye teröristlerle işbirliği yaptığı öne sürüldü.  
FERİT DEMİR DHA

Haberin Devamı

Saldırı kınandı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 9 askerin şehit edilmesinin ardından Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt’a bir başsağlığı telgrafı gönderdi. Gül,  yazılı açıklamasında da derin üzüntü duyduğu saldırıyı şiddetle kınadığını belirterek, “Devletimizin terörle mücadele azmine hiçbir şey zarar veremeyecektir. Güvenlik güçlerimiz, terörle mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir” dedi. TBMM Başkanı Köksal Toptan, Büyükanıt’a gönderdiği başsağlığı mesajında “Bu hain saldırıları lanetliyorum. Terörle mücadele  kararlılıkla devam edecektir” ifadesini kullandı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da yaptığı açıklamada, “TSK’nın icra ettiği etkili operasyonlar neticesinde ağır darbeler alan terör örgütünün, telaş ve çaresizlik içinde bu tür hain tuzaklara yöneldiği görülmektedir” dedi. CHP lideri Deniz Baykal, Büyükanıt’a başsağlığı mesajı gönderdi.