Gündem ‘Erzurum buzulları marka olacak’

‘Erzurum buzulları marka olacak’

10.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

UIAA’nın yönetim kurulu üyesi Nejat Akıncı, Türkiye’nin jeolojik yapısı ve doğal zenginlikleriyle pek çok spora elverişli olduğunu söyledi. Akıncı, “Dağcılık ve tırmanışla Anadolu’yu çok güzel tanıtabiliriz” dedi

‘Erzurum buzulları  marka olacak’

Uluslararası Dağcılık ve Tırmanış Federasyonu’nun (UIAA) ilk ve tek Türk Yönetim Kurulu Üyesi Nejat Akıncı, Erzurum’un dünya buzul tırmanışçılarının en sevdiği rotalar arasına girdiğini belirtti. Jeolojik yapısı ve doğal zenginlikleriyle pek çok doğa sporunu yapmaya elverişli Türkiye’nin dağcılık branşında hak ettiği yerde bulunmadığını söyleyen Akıncı, Tunç Fındık, Yılmaz Sevgül ve Doğan Palut gibi yeni nesil dağcıların önemine değindi.
Türkiye Dağcılık Federasyonu’na bağlı yaklaşık bin kulüpten 35 bin sporcunun olduğunu söyleyen Akıncı, bu kadar genç ve dinamik bir kitlenin bulunmasının Türkiye için büyük kazanç olduğunu vurguladı.

‘Üst lige çıkılmalı’

Haberin Devamı


Akıncı, “Türkiye’de dağcılık kaderine terk edilmemeli. Tunç Fındık, dünyanın 8 bin metreden yüksek 14 dağına tırmanmak için yıllardır tek başına çalışıyor ve bunu başaracak. Doğan Palut yıllardır yeni kaya tırmanışı rotaları kazandırıyor dağcılara. Bu isimler kendi sponsorlarını bile kendileri buluyor. Türkiye’nin dağcılıkta üçüncü ligde mücadele etmesini kabul etmiyorum ve birinci lige çıkması için çaba sarf etmemiz gerektiğine inanıyorum. Genç ve aktif bir nüfusumuz var. Bu spora merak her gün artıyor. Dağcılık sporuna başlama dönemini gençlikten çocukluk dönemine çekmemiz ve daha üst liglere çıkmamız şart” dedi.
Akıncı, Uluslararası Dağcılık ve Tırmanış Federasyonu’nun buz tırmanışında son yıllarda adından çok söz ettiren Erzurum’u yakından takip ettiğini belirterek, “2017 Buz Tırmanış Dünya Kupası’nın Erzurum’da yapılması önerisi geldi. Bunu çok istememize rağmen kazanamadık. 22-23 Ocak 2017’de Erzurum’a 25 ülkeden 140 sporcu gelecekti. Ama gerekli girişimlerde başarılı olamadığımız için dünya kupasını İsviçre yapacak. Oysa Erzurum’un buzul şelaleleri, doğallığı ve görünüşüyle herkesin ilgisini çekecek kadar güzel. Bu tür doğa sporu etkinliklerini ülkemize kazandırırsak Anadolu’nun ve insanımızın tanıtımını da en iyi şekilde yapmış oluruz” diye konuştu.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nden, dağ komandosu ve hava indirme uzmanı olarak kurmay albay rütbesiyle emekli olan ve 1996’da Erzurum’a düşen çığ sırasında dağcılık camiasına girip dağ kayağı branşında ülkemizin ilk milli sporcusu olan Akıncı, 2004’te dağcılığın bir branşı olan spor tırmanışını Türkiye’ye kazandırmıştı.