Gündem Erzurum Kongresi 104 yaşında: Vatanımız bölünmez bir bütündür, parçalanamaz!

Erzurum Kongresi 104 yaşında: Vatanımız bölünmez bir bütündür, parçalanamaz!

24.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Millî Mücadele’nin önemli mihenk taşlarından biri olan ve 23 Temmuz 1919’da toplanan Erzurum Kongresi’nin 104’üncü yıl dönümü nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Erzurum Kongresi’nin yıl dönümü dolayısıyla sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu.

Erzurum Kongresi 104 yaşında: Vatanımız bölünmez bir bütündür, parçalanamaz

Erdoğan, mesajında “Vatanımızın bölünmezliğini, milletimizin esaret altında yaşamayı ne pahasına olursa olsun reddettiğini kararlı bir şekilde ortaya koyan Erzurum Kongresi’nin 104. yıl dönümünde, Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere Millî Mücadelemizin tüm kahramanlarını rahmetle yâd ediyorum” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Paylaşımda Erzurum Kongresi’ne katılanların fotoğraf ve alınan kararların orijinal metniyle birlikte, “Milli sınırlar içinde vatan bölünmez bir bütündür, parçalanamaz” kararına da yer verildi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Erzurum Kongresi’nin 104’üncü yıl dönümü sebebiyle Kongre binasının bahçesinde düzenlenen  törende yaptığı konuşmada, “Tam bağımsız Türkiye ideali etrafında gücümüzü bilerek hayale kapılmadan rasyonel bir şekilde bu ülkenin hem gücünü hem itibarını arttıracağız ve Erzurum Kongresi’nin ruhuna sahip çıkacağız... Türkiye’yi sanayide, kültürde, sporda, eğitimde, her alanda dünya liginin en üst mertebesine çıkaracağız” dedi.

‘Hatay’ı yeniden inşa edeceğiz’

​Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hatay’ın ana vatana katılmasının 84. yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada “Hatay’ımızı tarihî dokusuna uygun şekilde, çok kısa bir sürede yeniden inşa ve ihya edecek” dedi. Erdoğan, sosyal medya hesabındaki paylaşımında  sürdürmekte oldukları yoğun çalışmalarla 6 Şubat depremlerinin 11 ilde yol açtığı yaraları sardıklarını belirtti.

Haberin Devamı

Erdoğan, mesajına şöyle devam etti: “İnşallah kadim şehrimiz Hatay’ımızı tarihî dokusuna uygun şekilde, çok kısa bir sürede yeniden inşa ve ihya edecek, Hataylı kardeşlerimizin her türlü sıkıntısını çözüme kavuşturacağız. Bu vesileyle, ‘şahsi meselem’ diyerek Hatay’a verdiği ehemmiyeti çok net bir şekilde ortaya koyan Gazi Mustafa Kemal ile bu millî dava için çabalayan herkesi rahmetle, şükranla yâd ediyorum.”