Gündem Eşini döven kocaya af

Eşini döven kocaya af

01.02.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Anadilde Savunma Kanunu’nda yer alan düzenlemelerden ‘dayakçı kocalar’ da yararlanacak. Eşini yaralayan kocalar salıverilecek

Eşini döven kocaya af

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayladığı anadilde savunma kanununda yer alan düzenlemeler, cezaevlerinde bulunan 15 bin hükümlüye tahliye yolunu açtı. Cezaevlerinden dün tahliyeler başladı. Düzenlemeden, eşine karşı kasten yaralama suçunu işleyip birkaç yıl ceza alan kocaların da yararlandığı belirtilirken, dayakçı kocaların cezaları, hiç cezaevine konulmadan da erteleme kapsamına sokulabilecek.
Düzenlemenin, 3. Yargı Paketi ile birlikte ele alındığında Susurluk davası hükümlüsü, eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’ın cezasında da 4 aylık bin indirim sağladığı anlaşıldı.
6411 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, dün Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Kanunun 13. maddesi, 5275 sayılı İnfaz Kanunu’nun, “Denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezanın infazı” başlıklı 105/A maddesinin iki bendinin 31 Aralık 2015’e kadar uygulanmamasını öngörüyor. Yani, hükümlülerin denetimli serbestlikle tahliyeleri için şart koşulan, “açık ceza infaz kurumunda cezasının son 6 ayını kesintisiz olarak geçirme” düzenlemesi 31 Aralık 2015’e kadar uygulanmayacak.

Derhal tahliye edilecek
Böylelikle açık cezaevine geçme şartı kazanan mahkum, 6 ay burada kalma şartı aranmadan derhal tahliye edilecek. Yasadan, kadına karşı şiddet kapsamında suç işleyen ve çoğu eşini “kasten yaralama”, “hakaret”, “tehdit” gibi suçlardan birkaç yıl ceza alan dayakçı kocalar da yararlanacak. Bu suçlar için ceza ertelemesi yolu da getirildiği gibi dayakçı koca hiç hapse girmeden cezası da ertelenebilecek. Eşe karşı kasten yaralama suçunu işleyip birkaç yıl ceza verilen ve neredeyse tamamı açık cezaevine ayrılma hakkını elde eden kocalar da, artık 6 ay açık cezaevinde kalmadan salıverilecek. Düzenleme, eşine şiddet uygulayan sanıklara af gibi işleyecek.

Karar infaz hâkiminin
Yasadan 9 bini açık cezaevine geçme hakkı bulunmasına rağmen kapalı cezaevlerinde bulunan toplam 15 bin hükümlü yararlanacak. Bu hükümlülerin cezalarının denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infazına, İnfaz Hâkimleri karar verecek. Uygulamayla cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 15 bin civarında düşmüş olacak.
Kanun’un yasalaşmasıyla şu anda ceza infaz kurumlarındaki yaklaşık 400 hasta mahkumun durumları tekrar değerlendirilecek ve bunlardan yasanın aradığı şartları taşıyanların cezalarının infazına karar verilebilecek.

Haberin Devamı

Ağar’a da 4 aylık indirim
Düzenlemeden Susurluk davası hükümlüsü Mehmet Ağar’ın faydalanıp faydalanmayacağı tartışma konusu oldu. 5 yıl ceza alan ve bu cezanın 2 yılını cezaevinde yattıktan sonra şartla tahliye olabileceği belirtilen Ağar, 3. Yargı Paketi ve son düzenlemelerle, açık cezaevine geçme şartını, cezasının 3’te 1’ini yattıktan sonra kazanma hakkı elde etti. Buna göre, Ağar, cezasının 20 ayını yattıktan sonra şartla tahliye olabilecek. Ağar, böylece düzenlemeler sayesinde cezasının 4 aylık bölümünden kurtuldu.