Gündem Eski başkanı yakan seramikler

Eski başkanı yakan seramikler

11.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eski Milli Kütüphane Başkanı Acar hakkında rüşvetten 140 yıl hapis istemiyle dava açıldı. Acar’ın kütüphane hizmet binasının bakım işlerini alan firma sahibine, evinin seramik ve boya işlerini yaptırdığı, yediği yemeğin faturasını ödettiği iddia ediliyor...

Eski başkanı  yakan seramikler

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede, eski Milli Kütüphane Başkanı Tuncel Acar’ın, 2010-2012 arasındaki 14 ayrı ihaleye fesat karıştırmak ve iki şirket sahibinden rüşvet almak suçlarından 56 yıldan 140 yıla kadar hapisle yargılanmasının istendiği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Ankara Cumhuriyet Savcısı Alpaslan Karabay tarafından düzenlenen iddianamede, Acar’ın, 2010 yılında 222 bin 185 TL’lik birden fazla Milli Kütüphane hizmet binası muhtelif tadilat ve onarım işlerini doğrudan temin yöntemiyle alan firma sahibi O.O.’ya, evinin seramik ve boya işlerini de yaptırdığı öne sürüldü. İddianamede, 5 Kasım 2012’de saat 12.58.27’de gerçekleşen telefon görüşmesinde O.O, “Şey alçı çekilsin demişsiniz de herhalde eşiniz mi söyledi bilmiyorum da tavana alçı çektiler bi daha şimdi bitirmişler. Köpüğü falan da yaptık. Akşam üstü seramikçi gelecek bu boru var ya. Kenarda onu alçı kapladık da alçıpan. Üstüne yapalım mı tekrar seramik” derken, Acar, “Naptınız. Tabi tabi yapılsın yapılmayınca hoş olmaz. Hayır ben işte bi adam yollasan da onu kuru kuru bi sildirsen diye şey yaptım yarın sabah mı olur. O ben yanı onu başkası olsun diye o genç delikanlı olabilir ama pek iş bilmiyor yani. He tamam mı o kuru kuru. Onu tamam oldu bi konuşuver” cevabını verdi.

Haberin Devamı

‘Garson hesap tamam mı?’

İddianamede Acar’ın, 3 Nisan 2012’de ise şüphelilerden Milli Kütüphane Başkanlığı Yönetim Hizmetleri eski Daire Başkanı H.D. ile birlikte Emek semtinde bulunan Düet isimli bir restoranda, yanlarında iki kadın ve iki erkek daha olmak üzere yemek yedikleri, Acar’ın saat 20.10’da “Hesap işi tamam mı” şeklinde garsonlara seslendiği, bir süre sonra garsonun gelerek “Hesap tamammış” dediği, hesabın yine firma sahibi şüpheli O.O tarafından ödendiği anlatıldı. İddianamede Acar’ın herhangi bir kasa işlemi ya da ödeme yapmadan masadan kalkarak, saat 20.15’te restorandan ayrıldığı kaydedildi. İddianamede yer alan ifadesinde Acar, O.O.’nun ücretlerini ödediği tespit edilen yemekteki misafirlerin kendi misafirleri olmadığını, Kültür Bakanlığı’nın misafirleri olduğunu, yemeğin takibini H.D.’nin yaptığını, yemek ücretini kimin ödediğini bilmediğini söyledi.

İddianamede, Milli Kütüphane Başkanlığı stor perde işini doğrudan temin yoluyla alan firma sahibi O.O.’nun, Milli Kütüphane Başkanlığı Yönetim Hizmetleri eski Daire Başkanı H.D.’ye rüşvet verdiği iddia edildi.

Haberin Devamı

‘Değiştirme imkanımız olursa’

İddianamede, Milli Kütüphane Başkanlığı’nın 2010-2012 yılları arasında ulusal gazetelerin korunabilmesi işinin de bulunduğu toplam 429 bin 500 poz mikrofilm çekimi işini doğrudan temin yöntemiyle alan firma sahibi N.K.B. tarafından Acar ve APK uzmanı Ş.Y.’ye kargo paketi içinde iki adet çek gönderildiği belirtildi. İddianamede telefon görüşmelerinde geçen Acar adına keşide edilmiş 7 bin 500 TL’lik çekin İstanbul’da N.K.B’ye ait iş adresinde yapılan aramada ele geçirildiği belirtildi. İddianamede yer alan telefon görüşmesinde Acar, “Alo Namık bey Tuncel ben. Ben Ankaradayım da sizi büfeden arıyorum. Bu emaneti aldım ama şimdi benim adıma o. Şey oldu yani biliyorsunuz bi sıkıntı yaşadık falan baya o yüzden. Ama onu bi değiştirme imkanımız olursa. Ben size onu bildireyim” derken, N.K.B., “Hiç çekinme benim şahsi şeyim. O şirketle alakası ilgisi yok onun, anlatabiliyor muyum. Değiştiririz onu. Kimin adına olsun?” dedi. İddianamede N.K.B, ifadesinde, Acar ve Ş.Y.’ye para gönderdiğini kabul ederken, Acar’ın parayı kayınbiraderine vereceğini, her ikisinin de geri ödeyeceklerini söylediklerini anlattı.

Haberin Devamı

İstenen cezalar
İddianamede, Milli Kütüphane eski Başkanı Tuncel Acar’ın 56 yıldan 140 yıla kadar hapsi istenirken, Milli Kütüphane Başkanlığı Yönetim Hizmetleri eski Daire Başkanı H.D.’nin 62 yıldan 162 yıla, şüpheli firma sahiplerinden N.K.B.’nin 16 yıldan 42 yıla, firma sahibi O.O.’nun 17 yıldan 47 yıla, perde işini yapan S.E.’nin de 4 yıldan 12 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi. İddianame Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunuldu.