Gündem ‘Eski festival günlerine döndük’

‘Eski festival günlerine döndük’

19.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Birçok uluslararası konuğu ağırlayan, yaklaşık 200 filmin gösterildiği 37. İstanbul Film Festivali’nin kapanış töreninde festival direktörü Kerem Ayan, “Eski festival günlerine döndük” diye konuştu

‘Eski festival günlerine döndük’

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 37. İstanbul Film Festivali’nin ödülleri önceki gece Rahmi M. Koç Müzesi’nde gerçekleştirilen, sunuculuğunu Yekta Kopan’ın üstlendiği bir törenle sahiplerini buldu. Festivalde ulusal ve uluslararası yarışmalarda toplam 60 film yarıştı. Birçok uluslararası konuğu ağırlayan ve salonların dolu geçtiği festivalin ardından festival direktörü Kerem Ayan, törenin başındaki konuşmasında ekibine teşekkür etti ve “Bu sene eski festival günlerine döndük. İnsanlar da öyle söylüyorlar. Bundan çok mutluyuz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Festivalin başkanlığını geçen yıl Altın Lale ödülünü alan yönetmen João Pedro Rodrigues’in üstlendiği yönetmen Marcelo Martinessi, oyuncu Angeliki Papoulia, müzisyen Pivio ve Tallinn Film Festivali direktörü Tiina Lokk yer aldığı uluslararası jürisi, festivalin kurucularından Şakir Eczacıbaşı anısına verilen Uluslararası Altın Lale Ödülü için Valeska Grisebach’in ‘Western’ni seçti. Grisebach konuşmasında “İstanbul Film Festivali’nin Avrupa’nın en iyilerinden biri olduğu söylenirdi. Buraya gelince bunun doğru olduğunu anladım. İstanbul’a gideceğimi söylediğimde herkes duygusal bağlarından söz ediyordu” dedi.

‘Eski festival günlerine döndük’

‘Cocote’ye ödül

Uluslararası Yarışma Jüri Özel Ödülü Nelson Carlo de los Santos Arias’ın yönettiği ‘Cocote’ye verildi. Nelson Carlo de los Santos Arias’a ödülü Tallinn Film Festivali direktörü Tiina Lokk takdim etti.

Haberin Devamı

13 filmin yer aldığı ulusal yarışmada, Pelin Esmer başkanlığındaki diğer üyeleri, görüntü yönetmeni Gökhan Tiryaki, oyuncu Selen Uçer, şair Küçük İskender ve sinema yazarı Barbara Lorey de la Charrière olarak sıralanan jüri, Altın Lale için tercihini Vuslat Saraçoğlu’nun yönettiği ‘Borç’tan yana kullandı.

En İyi Yönetmen Ödülü, ‘Yol Kenarı’ filmiyle Tayfun Pirselimoğlu’na verildi. Pirselimoğlu, “Başından beri takip ettiğim bir festivalde ödül almak çok değerli” dedi. Onat Kutlar anısına verilen Jüri Özel Ödülü’ne Tolga Karaçelik’in ‘Kelebekler’ adlı filmi layık görüldü. Karaçelik, ödülünü ekibine adadı. ‘Hewno Bêreng / Renksiz Rüya’ filmiyle Mehmet Ali Konar’a Mansiyon Ödülü verildi. Onur Saylak tarafından açıklanan En İyi Kadın Oyuncu Ödülü ‘Sofra Sırları’ filmindeki rolüyle Demet Evgar’ın oldu. Evgar’ın ödülünü filmin yönetmeni Ümit Ünal aldı ve Evgar’ı çalıştığı en iyi oyunculardan biri olarak tanımladı. ‘Sofra Sırları’ aynı zamanda Ünal’a En İyi Senaryo Ödülü kazandırdı. Ünal, bu ödülü alırken ise “Senaryo kâğıtlardan oluşuyor ve sette canlanıyor. Ekibime bana bu fırsatı verdiği için teşekkür ederim” diye konuştu. Oyuncu Angeliki Papulia tarafından açıklanan En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü ‘Kelebekler’ filmindeki rolüyle Tolga Tekin ve ‘Yol Kenarı’ filmindeki rolüyle Tansu Biçer kazandı.

Haberin Devamı

‘Eski festival günlerine döndük’

Kazananların Listesi:

Uluslararası yarışma

Altın Lale ‘Western’ (Valeska Grisebach)

Jüri Özel Ödülü ‘Cocote’ (Nelson Carlo de los Santos Arias)

Sinemada İnsan Hakları Yarışması

‘Ayaz / Frost’ (Sharunas Bartas)

Ulusal Yarışma

Altın Lale En İyi Film ‘Borç’

(Vuslat Saraçoğlu)

En İyi Yönetmen Tayfun Pirselimoğlu

(‘Yol Kenarı’)

Jüri Özel Ödülü ‘Kelebekler’ (Tolga Karaçelik)

Mansiyon ‘Hewno Bêreng / Renksiz Rüya’ (Mehmet Ali Konar)

En İyi Senaryo Ödülü Ümit Ünal

(‘Sofra Sırları’)

En İyi Kadın Oyuncu Ödülü Demet Evgar (‘Sofra Sırları’)

En İyi Erkek Oyuncu Ödülü Tolga Tekin (‘Kelebekler’), Tansu Biçer (‘Yol Kenarı’)

En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü Florent Herry (‘Kaçış’)

En İyi Kurgu Ödülü Osman Bayraktaroğlu (‘Sofra Sırları’)

En İyi Özgün Müzik Ödülü Canset Özge Can (‘Güvercin’)

Ulusal Kısa Film Yarışması

En İyi Kısa Film ‘Sana İnanmıyorum Ama Yerçekimi Var’ (Umut Subaşı)

Haberin Devamı

Mansiyon ‘Doğu Yakası’ (Harun Durmuş)

Ulusal Belgesel Yarışması

En İyi Belgesel Parçalar’ (Rojda Akbayır)

Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü

‘Güvercin’ (Banu Sıvacı)

FIPRESCI Ödülleri

Uluslararası Yarışma ‘The Rider’ (Chloé Zhao)

Ulusal Yarışma ‘Körfez’ (Emre Yeksan)

Ulusal Kısa Film Yarışması ‘Kötü Kız’

(Ayce Kartal)