Gündem Eski tüfekler yerine genç ülkücüler geldi

Eski tüfekler yerine genç ülkücüler geldi

11.04.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

İYİ Parti’nin aday listelerinde adeta ülkücü isimler arasında koltuk değişimi yaşandı, kadın kotasına da uyuldu. Eski tüfek ülkücüler yerine camiaya hizmet etmiş siyasilerin çocukları aday gösterildi...

Eski tüfekler yerine genç ülkücüler geldi

ÖNDER YILMAZ Ankara - İYİ Parti milletvekili aday listelerinde, Genel Başkan Meral Akşener’in üzerinde hassasiyetle durduğu “yüzde 25 kadın kotasına” uyuldu. 149 kadın aday listelerde yer buldu. Bunlardan Ayyüce Türkeş’in de aralarında bulunduğu 8 isim birinci sıradan olmak üzere 14 kadın seçilebilecek yerlerden listeye girdi. Gençler de listelerin ön sıralarından aday gösterildi. 10 genç adayın milletvekili seçilmesinin ağırlık kazandığını belirten İYİ Parti Gençlik Politikaları Koordinatörü Orhun Ertürkmen, “Seçilebilecek 10 genç 20’li yaşlarda. Yetersiz olsa da diğer partilere oranla daha yüksek ve bizi mutlu eden bir oran” dedi.

Haberin Devamı

Sembol isimler liste dışı

Parti içinde sık sık gündeme gelen “ülkücü yapının hakim olduğu” tartışması yaşanırken, listelerde Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın’ın en yakın kurmayı ve yol arkadaşı İbrahim Halil Oral başta olmak üzere Metanet Çulhaoğlu, Ayhan Erel, Feridun Bahşi, Naci Cinisli, Hayrettin Nuhoğlu, Ahat Andican, Behiç Çelik, Bedri Yaşar gibi eski tüfek ülkücüler liste dışı kaldı. Listeye giren yeni ülkücü isimler ise Bahçeli’nin eski Özel Kalemi Ömer Karakaş, Eski MHP Milletvekili Şefik Çirkin, Türkeş’in Kızı Ayyüce Türkeş ve yine MHP kökenli Cihan Paçacı oldu. Ayrıca seçim bölgelerinde sahada etkili veya temayülden çıkan ülkücü isimler de listelerde yer buldu. Ülkücüler arasındaki bu değişim “Koray Aydın’ın getirdiği isimler dışarıda bırakıldı” yorumlarına yol açtı.

Haberin Devamı

Bu kez çocuklar sahada

Sürpriz aday Ayyüce Türkeş’in liste başı olduğu Adana’da listenin takip eden diğer üç sırası da ülkücü camiaya hizmet etmiş siyasilerin çocuklarının oldu. İYİ Parti seçimde Adana’da Türkeş’in yanı sıra eski MHP Adana Milletvekili Mehmet Ali Bilici’nin oğlu Bilal Bilici, ülkücü hareketin bölgedeki etkili ismi Mehmet Boyvadaoğlu’nun oğlu Göktürk Boyvadaoğlu ile eski Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak’ın oğlu Mehmet Sertaç Durak ile yarışacak. Bu durum Adana’da “bu kez babalarının yerine çocukları seçim yarışına girecek” diye yorumlandı.

Kürt seçmen hassasiyeti

İYİ Parti listesinde Doğu ve Güneydoğu illeri başta olmak üzere bazı büyükşehirlerde de Kürt kökenli isimler yer aldı. Diyarbakırlı Genel Başkan Yardımcısı Salim Ensarioğlu İstanbul 2. Bölge 2. sıradan gösterilirken, oğlu Vejdin Ensarioğlu ise il başkanlığı yaptığı babaocağı Diyarbakır’da liste başı oldu. İstanbul 1’inci bölge 4. sırada da Mardinli Baver Miroğlu yer aldı. Bu isimler partinin Kürt seçmene açılma gayreti olarak değerlendirildi.

İş insanı ilgisi

İYİ Parti’de adayların meslek yelpazesi de oldukça geniş. Özellikle iş insanlarının yoğunlukta olduğu listede; 14’ü kadın 126 iş insanı bulunuyor. Listede ayrıca, 74 avukat, 42 mühendis, 34 doktor, 27 akademisyen, 26 öğretmen, 21 yönetici yer alıyor.