Gündem ‘EYOF’u almak için çok uğraştılar’

‘EYOF’u almak için çok uğraştılar’

16.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Spor Bakanı Kılıç, EYOF 2017’nin Türkiye’de yapılmaması konusunda birçok girişim yapıldığını söyledi. Kılıç, ‘Uluslararası medyada Türkiye’ye organizasyon verilmemesi için algı operasyonları yürütülüyor’ dedi

‘EYOF’u almak için  çok uğraştılar’

EYOF’un (Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları) Erzurum’da yapılmaması için uluslararası spor lobilerinin ortaya attıkları iddiaların perde arkasına Milliyet ulaştı. Türkiye, Bosna Hersek ile tarih değişikliğine giderek, EYOF’a 15 ay gibi kısa bir sürede hazırlandı.
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, “EYOF’u Türkiye’den almak için çok uğraştılar. Dediler ki, ‘güvenlik tehdit’. Yazın Samsun’da da işitme engelliler olimpiyatı var. Yine uluslararası bir organizasyon. Onunla da uğraşanlar var, onun da cevabını vereceğiz” dedi.
Algı operasyonu
Edinilen bilgiye göre uluslararası spor müsabakalarından ‘terör’ iddiasıyla Türkiye’yi dışlamayı amaçlayan yabancı spor lobileri, Türkiye’de terör olayları yaşandığı, EYOF’un yapılamayacağı yönünde algı operasyonları yürüttü. Bundan 1.5-2 ay önce başlatılan bu kampanya tutmadı. Lobilerin tüm iddialarına karşılık Lozan’da yapılan oylamada EYOF 2017’nin Türkiye’de yapılması kararlaştırıldı. Algı operasyonlarını kıran çabalarda Kılıç ile İOC (Ulusararası Olimpiyat Komitesi) Asbaşkanı Uğur Erdener’in girişimleri öne çıktı.
‘2 yılda bitti’
Kılıç, lobilerin iddiasına karşılık şunları kaydetti: “Uluslararası medyada Türkiye’ye organizasyon verilmemesi için algı operasyonları yürütülüyor. Biz bunlara gereken cevabı veriyoruz ancak beni en çok üzen, içimizde bu operasyonlara çanak tutanlar. EYOF 2017’nin Türkiye’de yapılmaması konusunda birçok girişim yapıldı. Başta bazı ülkeler katılmayacaklarını bildirdi. Mektup yazarak bu ülkelere gereken cevabı verdik. Sporcuya ailesi izin vermez, başımızın üstüne. Ancak, ‘Türkiye güvenli değil, katılmıyoruz’ diyenler, kusura bakmasınlar gereken cevabı alırlar. Organizasyona ev sahibi olması gereken Bosna Hersek’in ricası üzerine Türkiye olarak EYOF 2017’yi üstlendik. Organizasyon için tanınan 4 yıllık süreç 2 yılda bitti. Biz 2011’deki Dünya Üniversite Oyunları’ndan dolayı tabi daha avantajlıydık.
Meydana gelen toprak kayması nedeniyle hasar gören atlama kuleleri, modern inşaat teknolojileriyle yenilenerek eksiksiz şekilde yarışlara hazırlandı. Organizasyon üstlenirken seçici davrandık. Biz, organizasyon yapmış olmak için ev sahipliği almak istemiyoruz. Sadece ülkemize fayda sağlayacak organizasyonların alınması konusunda duyarlıyız. Fayda sağlayacak her organizasyonu yapma konusunda da en büyük destekçiyiz.”

100 milyon lirayla ayağa kaldırıldı

Temmuz 2014’te yıkılan atlama kuleleri, Aralık 2016’da yenilerek EYOF öncesinde ülke sporunun hizmetine sunuldu. Yaklaşık 100 milyon liralık yatırımla ayağa kaldırılan pistlerde kuleler için bin 236 fore kazık çakıldı. Kazıkların çakılma işlemi, 40, 36 ve 30 metre derinliğinde toprağa gömülerek gerçekleştirildi. Kazıklar için 12 bin ton demir, yaklaşık 8 bin metreküp beton kullanıldı. Kazıkların üzerleri bağ kirişleri ile bağlandı, bağ kiriş aralarına çelik profiller atıldı. EYOF’da 600’ü gönüllü, 600’ü teknik organizasyon ekibiyle birlikte 1200 kişi görev yapıyor. EYOF’da Emniyet, Jandarma, AFAD personelinden oluşan 4 bine yakın güvenlik görevlisi tedbir alıyor.