Gündem Faciada ‘ihmal’ iddiası: 5 ölü 16 yaralı

Faciada ‘ihmal’ iddiası: 5 ölü 16 yaralı

09.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bursa’da boya fabrikası buhar kazanının patlamasıyla yıkıldı, 5 kişi öldü, 16 kişi yaralandı. Uludağ Organize Sanayi Bölgesi Başkanı, “Bu fabrika kendini yenilemedi, facianın nedeni ihmal” dedi

Faciada ‘ihmal’ iddiası: 5 ölü 16 yaralı

Bursa’nın Gürsu ilçesindeki organize sanayi bölgesinde bulunan ‘Gökkuşağı’ tekstil fabrikasının boya imalathanesindeki buhar kazanı dün 10.49’da patladı. Olayda beş kişi hayatını kaybetti, 16 kişi yaralandı. Patlamanın ardından bina tamamen yıkıldı. Çevredeki bazı binalar da zarar görürken, 30’dan fazla araç kullanılamaz hale geldi. Bölgeye çok sayıda itfaiye, AFAD ekibi ve ambulans sevk edildi.
Faciada dört işçi olay yerinde, bir işçi ise kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Patlamada Yavuz Demir, İbrahim Can, Yasir Saraç ile Suriye vatandaşı oldukları belirtilen Ebu Hüseyin Kuceyce ve Muhammed Hassif’in yaşamlarını yitirdikleri bildirildi. Ölenlerden birinin yan fabrikada çalıştığı, başına parça isabet etmesiyle hayatını kaybettiği belirtildi.
Patronun oğlu da...
Ölen Yavuz Demir’in fabrikanın sahibi Şükrü Demir’in oğlu olduğu öğrenildi. 16 yaralının tedavisinin de hastanelerde sürdüğü kaydedildi. Patlamadan sonra Bursa İl Jandarma Komutanlığı ile AFAD ve Emniyet Müdürlüğü bünyesinde bulunan özel eğitimli köpekler, enkaz altında uzun süre canlı arandı. Ekipler olay yerindeki vatandaşları uzaklaştırıp, iş makinelerini durdurarak enkaz altına seslenerek tepki bekledi. Yapılan çalışmalar sonucu, enkaz altında başka kimse olmadığı belirlendi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Yoldan geçenler de patlamadan etkilenmiş. Bina komple çökmüş” dedi.
‘Gaz sıkışması’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, patlamayla ilgili Bursa Valisi İzzettin Küçük’ten bilgi aldı. Bursa Valisi Küçük ve İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan da patlamadan kısa süre sonra olay yerine geldi. Kurtarma çalışmalarını inceleyen Vali Küçük “Bir kusur varsa ortaya çıkacak. Gaz sıkışması olduğu kesin. Çevredeki fabrikalar ve araçlar da zarar görmüş” diye konuştu. Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Uğurhan Kuş da adli işlemlere başlandığını, soruşturmanın sonunda açıklama yapılacağını bildirdi.

‘En büyük etken kazanların eskiliği’

Patlama sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Teftiş Kurulu, fabrika hakkında araştırma ve inceleme yapması için 3 müfettişi görevlendirdi. Müfettişler fabrikanın çalışma koşullarını araştıracak.
Türkiye Makine Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart da patlamayla ilgili inceleme yapacaklarını açıkladı. Mart, ilk bilgilere göre kazanın ani basınç yükselmesiyle patlamış olabileceğini belirterek şunları söyledi: “Bomba etkisi oluşarak patlama meydana gelmiş ve büyük hasara yol açmış. Otomasyon sistemindeki arızalardan kaynaklanmış olabilir, tabii en büyük etkenlerden biri fabrikalardaki kazanların denetimsizlik nedeniyle kullanma sürelerini geçirmeleridir. Yapacağımız ayrıntılı çalışmaların ardından patlamanın neden kaynaklandığını kamuoyu ile paylaşacağız.”

Teknolojik olarak yenilenmedi’

Uludağ Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Aydın, fabrikanın 1990’lı yılların başında kurulduğunu kaydetti. Aydın, “Bölgemizde kendini teknolojik olarak yenilemeyen 3 firmadan biriydi. Buhar kazanının patlamasında kesinlikle bir ihmal var. Bu ihmal teknik kadronun olabilir, işçilerin olabilir, yönetimin olabilir. Basınç normalde 3-4 katına yükselmeden kazan patlamaz. Onun görülmesi gerekirdi” dedi. Aydın, organize sanayi bölgelerinde kesinlikle merkezi sistemden buhar verilmesinin şart olduğunu vurgulayarak, “Bu da gösterdi ki kesinlikle merkezi sistemden buhar verilmesi şart” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı