Gündem Festival bir kez daha yollarda

Festival bir kez daha yollarda

14.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bu yıl 25 Kasım - 7 Aralık tarihlerinde 22. kez düzenlenecek Gezici Festival, Türkiye sinemasının başarılı örneklerinden dünya sinemasının gözde yapımlarına uzanan bir program sunuyor

Festival bir kez daha yollarda

Türkiye’de filmleri şehir şehir gezdiren Gezici Festival, bu yıl 25 Kasım -7 Aralık tarihlerinde 22. kez düzenleniyor. Ankara Sinema Derneği tarafından düzenlenen festival, 25 Kasım-1 Aralık tarihlerinde Ankara’da, 2-4 Kasım’da Eskişehir’de düzenlenecek ve 5-7 Aralık’ta Kastamonu’da izleyiciyle buluşacak.

Haberin Devamı

Festival kapsamında Türkiye sinemasına ayrılan bölümün adı Türkiye 2016. Bölümde Mehmet Can Mertoğlu’nun bol ödüllü ilk filmi ‘Albüm’ izleyici karşısına çıkacak. ‘Albüm’, festival yolculuğuna Cannes Film Festivali’nin Eleştirmenler Haftası’nda başlamış ve Saraybosna Film Festivali’nden En İyi Film Ödülü ile dönmüştü. Ayrıca diğer bir bol ödüllü ilk film olan Kıvanç Sezer’in yönettiği ‘Babamın Kanatları’ da festival izleyicisiyle bu bölümde buluşacak. Başrolünü Menderes Samancılar’ın üstlendiği film, işçilerin sorunlarına odaklanan bir hikayeyi konu alıyor. Reha Erdem’in Venedik Film Festivali’nden Ufuklar Bölümü’nün Jüri Özel Ödülü’yle dönen, ardından Adana Film Festivali’nden En İyi Film Ödülü kazanan ‘Koca Dünya’sı da bölümün seçkisinde yer alıyor. Zeki Demirkubuz’un ‘Kor’u, aktör Rıza Sönmez’in ilk kez yönetmen koltuğuna oturduğu ‘Orhan Pamuk’a Söylemeyin Kars’ta Çektiğim Filmde Kar Romanı da Var’ da bu bölümün seçkisinde yer alıyor. Ayrıca Soner Caner ve Barış Kaya’nın ilk filmi ‘Rauf’ da bölüm kapsamında izleyiciyle buluşacak. Filmlerin yönetmenleri de festival izleyicisiyle bir araya gelecek.

Haberin Devamı

Festival bir kez daha yollarda

Reha Erdem ayrıca bu yıl festival için özel bir bölüme imza atıyor. Erdem festival için seçtiği beş filmi ‘Sinemanın Altın Çağı’ başlığıyla izleyicinin karşısına çıkarıyor. Erdem’in seçkisinde ‘Tehlikeli Fısıltı’ (Children’s Hour), ‘Sessizlik’ (The Silence), ‘Ox-Bow Olayı’ (The Ox-Bow-Incident), ‘Yankesici’ (Pickpocket) ve ‘Stromboli’ yer alıyor.

Kiarostami anılıyor

Festivalin Dünya Sinemasından başlıklı bölümünde ise yakın dönemde önde gelen festivallerde dikkat çeken yapımlar yer alıyor. Bu filmler arasında Jim Jarmusch’un yeni filmi ‘Paterson’, yılın en çok konuşulan filmlerinden Maren Ade imzalı ‘Toni Erdmann’, Mans Mansson’ın yönettiği İsveç yapımı ‘Yarden’ ve bu yıl Cannes’da yarışan Kleber Mendonça Filho’nun imzasını taşıyan ‘Aquarius’ da bulunuyor.

Festival bir kez daha yollarda

Gezici Festival temmuz ayında hayatını kaybeden İranlı usta sinemacı Abbas Kiarostami’yi anmak için ‘Yarım Kalan Sözler’ isimli özel bir gösterim de sunuyor. Bu özel gösterimde izleyiciyle buluşacak film ‘Abbas Kiarostami ile 76 dakika ve 15 saniye’ (76 Minutes and 15 seconds with Abbas Kiarostami) ismini taşıyor. Seyfullah Samadian imzalı film, Kiarostami’nin bir portresini sunuyor.