Gündem Festivallerin en CAZibelisi!

Festivallerin en CAZibelisi!

17.04.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Caz Festivali, 20. yılında da dopdolu programıyla 2 -18 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek. Festival, 14 farklı noktada 400’ü aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı ağırlayacak.

Festivallerin en CAZibelisi

İstanbul Caz Festivali, ki kendisi İKSV’nin en genç festivali olma özelliğini taşıyor; kendi kanatlarıyla uçmaya başlayalı 20 sene olmuş. Şöyle bir saymaya kalktığımızda cazın, rock’ın, popüler müziğin en parlak isimleri gelmiş geçmiş İstanbul’un caz sahnesinden.
Bu yıl önce söze afişten başlamalı. Çünkü İKSV Genel Müdürü Görgün Taner’in belirttiği gibi, Vakıf bu yılın afişlerinde farklı sanat dallarından önemli isimlerle işbirliğine gitmeye karar vermiş. Caz’ın Bülent Erkmen tarafından tasarlanan afişinde de, Orhan Pamuk’un bir deseni kullanılmış. Erkmen, Pamuk’un resim deftelerindeki desenlerinin arasından, kendisine sesiyle de cazı hatırlatan martı figürünü kesip çıkarmış. Kanatlarının arasında, Orhan Pamuk’un el yazısıyla uçuşan 20. İstanbul Caz Festivali harflerini sürükleyip götüren bir martı.
Gelelim, 16 yıldır olduğu gibi Garanti Bankası ana sponsorluğunda düzenlenen festivalin, direktör Pelin Opçin tarafından açıklanan 20. yıl sürprizlerine. Değişik mekanlarda konser düzenlemeyi ilke edinen festival, bu yıl 2-18 Temmuz arasında, 14 farklı noktada 400’ü aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı ağırlayacak. Öne çıkan isimlerden biri, klasik piyanoyu caz, R&B ve soul ile harmanlayan, 14 Grammy ödüllü Amerikalı şarkıcı, söz yazarı ve besteci Alicia Keys. Diğeri, ikinci kez Caz Festivali’nin konuğu olan Bryan Ferry. Bu kez Roxy Music’in en sevilen şarkılarını 20’li yılların caz tarzında yorumlandığı “Jazz Age” albümüyle geliyor ve onu daha önce izleyenlerin hatırlayacağı gibi ‘canlı’ Bryan Ferry kaçmaz!

Cazın efsane dörtlüsü
Merak uyandıran bir konser, 2008 yılında hayatını kaybeden Esbjörn Svensson’un anısına, E.S.T bestelerinin senfonik düzenlemelerinin yer alacağı 20. yıl projesi. İsveçli orkestra şefi ve besteci Hans Ek’in düzenlemelerini Filarmonia İstanbul seslendirecek, orkestraya solist olarak E.S.T.’nin basçısı Dan Berglund ve davulcusu Magnus Öström, piyanoda Jacky Terrasson ve Michael Wollny, saksofonda Marius Neset ile gitarda Sarp Maden katılacak.
Festival demek, buluşmalar demek. Cazın dört efsane ismi; tuşlu çalgılar üstadı Bob James, saksofon virtüozu David Sanborn, davulcu Steve Gadd ve basçı James Genus, mayıs ayında çıkacak “Quartette Humaine” albümlerinin ertesinde sıcağı sıcağına festivale konuk olacaklar. Ünlü caz solisti Dee Dee Bridgewater ile piyanist ve besteci Ramsey Lewis’in buluşması ise Yıldız Sarayı Hasbahçe’de gerçekleşecek. Suriyeli müzisyen Lena Chamamyan kanun virtüozu Göksel Baktagir, çellist Özer Arkun ve Tuluğ Tırpan Trio’yla, Deutsche Philharmonie Merck Kerem Görsev’le bir araya gelecek.
Londralı piyanist-şarkıcı Anthony Strong Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi’nde, çok özel ses rengiyle geniş hayran kitlesine sahip ABD’li genç şarkıcı Melody Gardot ise Almanya Sefareti Tarabya Yazlık Rezidansı’nda izleyiciyle buluşacak.

Sevinç Tevs anılacak
Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü Durul Gence ve Hasan Kocamaz’a verecek olan festival, Türkiye’nin ilk caz yorumcusu Sevinç Tevs’i de özel bir projeyle anıyor. Hülya Tunçağ ve Aycan Teztel’in kurguladığı konserde, Tevs’in kızı Şehrazat, Fatih Erkoç, Sibel Köse, Ayşe Gencer ve Elif Çağlar yer alacak.
Festival, Tünel Şenliği’yle sokaklara, Nardis ve İKSV Salon’la kulüplere yayılacak. 29 Temmuz’ta İstanbul’a gelecek ünlü şarkıcı ve söz yazarı John Legend’ın konseriyle sona erecek.