Gündem FETÖ’cüler YAŞ kararıyla neden atılmadı?

FETÖ’cüler YAŞ kararıyla neden atılmadı?

29.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

15 Temmuz FETÖ’nün Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’a sorularını yazılı olarak gönderdi. Komisyon, dinlemek için Meclis’e çağırdığı ancak, “varsa sorunuz yazılı gönderin” diyerek gelmeyen eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Necdet Özel’e de 9 soru gönderdi.

FETÖ’cüler  YAŞ kararıyla  neden  atılmadı

İstihbarat neydi?
Komisyon’un Genelkurmay Başkanı Akar’a, yanıtlaması istemiyle gönderdiği 10 soru şöyle:
1- 15 Temmuz 2016 günü MİT’ten gelen istihbaratta MİT’e yönelik bir operasyondan söz edildiği, bunun mahiyeti üzerine MİT Müsteşarı ile görüşme yaptığınız ifade edilmektedir. Kamuoyuna intikal eden bu bilgilerden hareketle nasıl bir kanaate ulaştınız ve hangi önlemleri aldınız?
2- MİT’ten size ulaşan istihbarat bir darbe girişimi kuşkusu yönünde mi yoksa MİT’e yapılacak bir operasyon muydu?
3- Baştaki sorularla bağlantılı olarak istihbaratı bir darbe girişimi/kalkışma olarak değerlendirdiniz mi? Gerekli önlemlerin alınması için kuvvet komutanlarına bildirdiniz mi? Bu istihbarat ile ilgili Sayın Başbakan ve Sayın Cumhurbaşkanı ile bir görüşmeniz oldu mu? Olayın tüm yönleriyle aydınlatılması için bu konuda size ulaşan bilgiler ve aldığınız tedbirlerle ilgili bilgi verebilir misiniz?
4- Türk hava sahasının kapatılması emrini doğrudan Hava Kuvvetleri Komutanı’na ve Muharip Hava Kuvvetleri Komutanı olan Korgeneral Mehmet Şanver’e doğrudan ilettiniz mi? İletmedinizse niçin? Emrin, doğrudan Mehmet Şanver’e iletilmesinin önemli bir zaman kazancı olacağı ifade edilmektedir. Bu denli önemli bir olayda doğrudan sorumlu komutanların aranmaması TSK’nın hiyerarşik yapısı ve emir komuta sistemi açısından mümkün müdür?
Talebiniz oldu mu?
5- Görev süreniz içerisinde, FETÖ/PDY örgütünü güvenlik açısından tehdit olarak gören herhangi bir rapor ya da bilgi size sunuldu mu? TSK içinde FETÖ/PDY örgüt mensupları olduğunu tespit ettiniz mi? Bu konuda istihbari çalışma için MİT’ten talepte bulundunuz mu?
6- MİT Müsteşarı tarafından olağanüstü bir ihbar iletilmesi sonucu bazı tedbirler aldığınız değerlendirilmektedir. Bu konuya açıklık getirir misiniz?
7- FETÖ’nün TSK’ya sızmasının fark edilemeyişinin sebebi kanaatinizce nedir?
8- Darbe girişiminde sizin etkisiz hale getirilişinizi anlatır mısınız? Zorla götürülme sırasında boğazınızın kemerle sıkılması ve görüntülere yansıyan yaralanma iddialarına ne dersiniz? Bir kurtarma operasyonuyla mı kurtarıldınız, darbecilerin başarılı olamayacaklarını anladıktan sonra sizi serbest bırakmalarıyla mı serbest kaldınız?
9- Akıncı Üssü’nden Çankaya Köşkü’ne geldiğinizde yanınızda darbeci general Mehmet Dişli’nin de bulunduğu görülmektedir. Dişli, ifadesinde, ‘Bu işin tarafı değil mağduruyum. Beraber başından sonuna kadar krizi yönettik’ şeklindeki sözleriyle Sayın Başbakan tarafından çağrıldığını iddia etmektedir. Sizi taşıyan helikopter pilotu da darbecilikten tutuklandı. Bu hususlara açıklık getirir misiniz?
10- Komisyonumuzun çalışma alanıyla ilgili başkaca tespit ve önerileriniz var mıdır?

En önemli hedef neydi

Komisyon eski Genelkurmay Başkanı emekli Org. Özel’e şu dokuz soruyu yöneltti:
1- Görev süreniz içerisinde, FETÖ/PDY örgütünü güvenlik açısından tehdit olarak gören herhangi bir rapor ya da bilgi size sunuldu mu?
2- FETÖ’nün TSK’ya sızmasının fark edilemeyişinin sebebi kanaatinizce nedir?
3- Size FETÖ/PDY mensuplarıyla ilgili herhangi bir işlem yapılması için yetkili makamlardan bir liste verildi mi?
4- FETÖ/PDY iltisaklı askeri personelin MİT raporunun ardından YAŞ kararı yöntemiyle TSK’dan ihraç edilmeyişlerini nasıl izah edersiniz?
5- Güvenlik ve istihbarat alanındaki cari kurumsal düzenin eksiklik ve zafiyetleri nelerdir? Bu zafiyetler nasıl giderilebilir?
6- MİT’te tekrar askerî yönetici istihdam edilmesi, örneğin MİT Müsteşar Yardımcısı’nın bir asker olması önerisi hakkındaki kanaatiniz nedir?
7- Örgütün ortaya çıkışı ve özellikle 1970’li yılardaki niyeti ve kuruluş maksadı sizce farklı mıydı? Kanaatinize göre örgüt, devleti ele geçirme hedefini ve darbeci kimliğini sonradan mı edinmiştir?
8- 15 Temmuz darbe girişiminin sizce en önemli hedefi neydi?
9- Komisyonumuzun çalışma alanıyla ilgili başkaca tespit ve önerileriniz var mıdır?

Kadir Topbaş’a ‘ABD’ sorusu

Komisyonda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a da yazılı soru gönderileceği öğrenildi. Gökçek ve Topbaş’ın yanı sıra Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar’a da soru yöneltileceği öğrenildi. Topbaş’a darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz günü neden ABD’de olduğu sorulması bekleniyor.