Gündem FETÖ’nün hâkim ve savcı kampı basıldı

FETÖ’nün hâkim ve savcı kampı basıldı

10.04.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

FETÖ’nün hâkim ve savcı adaylığı sınavlarına hazırlamak için kampa aldığı avukatlara operasyon düzenlendi. İstanbul merkezli olarak dokuz ilde yapılan baskınlarda sekiz avukat ile iki örgüt yöneticisi gözaltına alındı

FETÖ’nün hâkim ve savcı kampı basıldı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatı ile  ‘FETÖ’nün hâkim ve savcılık sınavlarına hazırlamak için oluşturduğu çalışma evi kamplarına’ yönelik 9 ilde eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda haklarında gözaltı kararı verilen 12 kişiden 10’u yakalandı.

Haberin Devamı

Etkin pişmanlık kapsamında itirafçı olan örgüt mensuplarının verdikleri beyanlar ve HTS kayıtları doğrultusunda murakıp olarak adlandırılan iki çalışma evi sorumlusu ile çalışma evlerinde kalarak sınava hazırlandığı belirlenen 10 avukat tespit edildi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekiplerince İstanbul merkez olmak üzere Ankara, Gaziantep, Denizli, Samsun, Ordu, Burdur, İzmir ve Kırıkkale’de düzenlenen operasyonlarda sekizi avukat, ikisi örgüt murakıbı 10 kişi gözaltına alınırken, adreslerinde bulunamayan iki avukatın yakalanması için çalışmalar sürüyor.

Kariyer görüşmesi

Savcılığın soruşturması kapsamında şu tespitlere ulaşıldı. Evlere, hâkim ve savcı olmak isteyen ve üniversite döneminde örgütün evlerinde veya yurtlarında kalan kişiler ‘kariyer görüşmesi’ adı altında görüşmeler yapılarak alınıyor. Kariyer görüşmesinde görüşmeyi yapan kişi kod isim kullanıyor. Hâkim ve savcı olmak isteyen örgüt üyeleri, ilk dönemlerde Ankara’da, son dönemde ise İstanbul, Konya, Eskişehir gibi illerde açılan örgüt evlerinde kalıyor. Söz konusu kişiler hakim ve savcı sınavlarına dört, beş ay önceden çağrılıyor. Evler, adli veya idari yargı hâkim/savcı adayı olarak staj yapan ve yapının Ankara’daki ‘staj evleri’nde kalan üyeleri tarafından talimatla kiralanıyor. Evlerden sorumlu kişilere ‘murakıp’ adı verilirken, en az iki evden sorumlu olan bir üst pozisyonundaki isme ‘sermurakıp’ deniliyor.

Haberin Devamı

Telefon yasağı

Örgüt evlerinde kalanlara gönderilen talimatlar şunlardan oluşuyor: Mümkün olduğunca dışarı çıkılmayacak. Evin varlığından örgüt içerisinde bile kimseye bahsedilmeyecek. Evin bulunduğu apartmandakilerle muhatap olunulmayacak, olunursa da kişi kendini avukat adayı ya da hukuk öğrencisi olarak tanıtacak. Evlerde kalan kişilerden bir tanesinin adına eve kullanılmak üzere dışarıdan içeriyi aramaya açık, içeriden dışarıyı aramaya kapalı bir sabit hat aldıran örgüt, evlerde cep telefonu kullanımını da yasaklamış. Evde kalan hakim ve savcı adaylarının dışarıdan birisini arayacağı zaman ankesörlü telefon kullanma mecburiyeti uygulayan örgütün, bu yöntemle evlerin deşifre edilmesinin önüne geçmeyi amaçladığı, evde kalan adayların bazılarının telefonlarını kendi evlerinde açık bıraktıkları da soruşturma kapsamında tespit edildi.

 

Yazarlar