Gündem Fidan diktiler, şimdi yargılanıyorlar

Fidan diktiler, şimdi yargılanıyorlar

22.06.2011 - 16:05 | Son Güncellenme:

Antalya’nın Kaş ilçesinde Cumhuriyet Meydanında lokanta işletmecisinin kestiği ağacın yerine fidan diken Turizm Tanıtma Derneği üyelerinin yargılanmasına başlandı. Yöneticiler, toplantı gösteri ve yürüyüşlerine kanununa muhalefetten yargılanıyor.

Fidan diktiler, şimdi yargılanıyorlar

Turizm Tanıtma Derneği Başkanı Mustafa Eriş ile derneğin 4 yöneticisinin yargılandığı davanın ilk duruşması Kaş Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüldü.

Haberin Devamı

Duruşmaya Kaş Turizm Tanıtma Derneği Yönetim Kurulu üyeleri Dr. Munise Ozan ve Can Kahvecioğlu katıldı.

Duruşma öncesinde hükümet konağı önünde toplanan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Antalya Şube Başkanı Hediye Gündüz, Kaş Çevre Platformu, Eğitim-Sen üyeleriyle, Çukurbağ ve Kemer köyü muhtarları basın açıklaması yaptı. Hediye Gündüz, Kaş Turizm Tanıtma Derneği’nin çevreye karşı gösterdiği duyarlılığın yargılandığını savundu.

Hediye Gündüz, şöyle konuştu: "Bundan 15 gün önce gerçekleşen Dünya Çevre Günü kutlamalarında nutuklar atılırken çevreye duyarlılığı eyleme dönüştürenler bugün yargılanıyor. Kaş meydanında kesilen ağacın yerine fidan dikmek suç olarak görülüyor, dava haline getiriliyor. Çevreye gösterilen duyarlılık, desteklenmesi gerekirken, ağacı kesen bakış değer ve destek buluyor. Anayasa’ya göre herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Üstelik çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların görevidir" dedi.

Haberin Devamı

"POLİSE SORDUK, İZNE TABİ DEĞİL DEDİLER"

Duruşmaya, Dernek İkinci Başkanı Munise Ozan ile Yönetim Kurulu üyeleri Dilek Diker, Can Kahvecioğlu ve Ahmet Resul Topal ile avukatları Benian Topaloğlu ve Nurhan Sezgin katıldı.

Duruşmaya mazeret bildirmeksizin katılmayan Turizm Tanıtma Derneği Başkanı Mustafa Eriş’in mahkemede ifadesinin alınması için polis zoruyla getirilmesi, Ankara’da ikamet ettiği anlaşılan Devrim Özer’in de talimatla ifadesinin alınabilmesi için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına yazı gönderilmesine karar verildi.

Duruşmada ifade veren Munise Ozan, Dilek Diker, Can Kahvecioğlu ve Ahmet Resul Topal, Cumhuriyet Meydanı’ndaki, kamuya ait bir alanda bulunan 30 yıllık Benjamin ağacının kesilmesine karşı, kamuoyunda çevre duyarlılığı yaratmak amacıyla bir basın açıklaması yapma kararı aldıklarını, bunu da Yönetim Kurulu karar defterine işlediklerini söylediler.

Turizm tanıtma Derneği olarak ağaç kesilmesine karşı olduklarını belirten zanlılar, basın açıklaması yapma ve çelenk konulması kararıyla ilgili olarak Kaş Emniyet Müdürlüğü yetkilileriyle görüştüklerini, basın açıklaması yapmak ve çelenk koymanın izne tabi olmadığı yanıtını aldıklarını belirttiler.

Haberin Devamı

"LOKANTA BİR MASA KOYMAK İÇİN 30 YILLIK AĞACI KESTİ"

Yaptıklarının suç olmadığının Emniyet yetkilileri tarafından da ifade edildiğine işaret eden zanlılar, şunları söylediler: "Savcı’nın iddianamesinde yaptığımız basın açıklaması metninde ’protesto’ sözcüğü geçtiği için, bu amaçla bir toplantı yaptığımız, toplantı ve gösteri yürüyüşleri için, 24 saat önceden mülki amirden izin alınması gerektiği belirtiliyor. Oysa biz toplantı ve gösteri yapmadık. Bir basın açıklaması okuduk ve kesilen ağacın bulunduğu yere çelenk bırakıp, yerine yeni fidanlar diktik.

Zaten fidanları da biz değil, belediye görevlileri dikti. Lokantanın bir masa fazla koyabilmesi için 30 yıllık ağaç kesilmesine göz mü yummalıydık?" Duruşma, diğer zanlılarla tanıkların ifadelerinin alınabilmesi için 5 Ekim 2011’e ertelendi.

Yazarlar