Gündem Fincancı’ya gözaltı

Fincancı’ya gözaltı

27.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

TSK’nın kimyasal silah kullanımı iddialarına ilişkin sözleri nedeniyle hakkında soruşturma açılan Fincancı, “terör propagandası” suçlamasıyla gözaltına alındı. Fincancı’nın TTB Başkanlığı’nın sonlanması için de süreç başladı.

Fincancı’ya gözaltı

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) yönelik kimyasal silah kullanımı iddialarına ilişkin açıklamaları nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hakkında soruşturma başlatılan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, dün “terör propagandası” suçlamasıyla İstanbul’da gözaltına alındı. Fincancı’nın TTB Başkanlığı görevinin sonlanması için de süreç başlatıldı. Gözaltı kararını veren Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Fincancı’nın görevden alınması için TTB Kanunu’nun “Amaçları dışında faaliyet gösteren” merkez ve tabip odaları yönetimine karşı Sağlık Bakanlığı ve Cumhuriyet Başsavcılıklarına verilen yetki çerçevesinde Ankara Sulh Hukuk Mahkemesi’ne talepte bulunulduğu” belirtildi. Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Fincancı’nın ikametindeki aramada, “1 adet yasaklama kararı bulunan kitap, 25 adet dolu, 1 adet boş 9 mm tabanca fişeği ve 2 adet dolu, 1 adet boş Kalaşnikof fişeği ele geçirilmiştir” denildi. Fincancı, Ankara’ya getirildikten sonra Emniyet TEM’e götürüldü. TTB açıklamasında da, “Hocamıza yapılanları asla kabul etmiyoruz” denildi.

Haberin Devamı

STK’lardan TTB’ye destek ziyareti

TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın gözaltına alınması sonrası Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THİV), Ankara Tabip Odası (ATO), İnsan Hakları Derneği (İHD), İnsan Hakları Ortak platformu, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Mülkiyeliler Birliği yöneticileri TTB’yi ziyaret ederek ortak destek açıklaması yaptı. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da gözaltının beklenmeyen bir durum olmadığını söyledi. Fincancı’ya karşı bir süredir linç kampanyası yürütüldüğünü öne süren Sancar, “Cumhurbaşkanının kendisini hedefe koyan sözleri var. Yargıya talimat vererek savcıları harekete geçirmiştir” dedi.

Haberin Devamı

Fincancı’ya gözaltı

‘Mermiler babasının tüfeğine ait’

Fincancı’nın avukatı Meriç Eyüboğlu, polis aramasına eşlik ettiğini belirterek, el konulan kitabın yasaklı yayınlar arasında olmadığını ifade etti. El konulan mermiler için “Ailede kuşaklar boyu askerler var. Mermiler, babasının kullandırma ve bulundurma ruhsatına sahip olduğu bir tüfeğe ait. 2008’de babasının vefatından sonra tüfeği evine en yakın karakola giderek teslim ediyor. Teslim tutanağı da var. Bulunan mermi o sırada gözden kaçıyor. 14 yıl geçmiş aradan, hatırlamıyor bile” dedi.