Gündem Gebeliğin 28. haftasında meydana gelen değişimler nelerdir?

Gebeliğin 28. haftasında meydana gelen değişimler nelerdir?

30.04.2018 - 10:42 | Son Güncellenme:

28. hafta bebeğinizin hızla büyüdüğü ve kilo almaya başladığı bir dönemdir. Ağırlık olarak 1 kiloyu bulurken, başından kuyruk sokumunda kadar olan boy ölçüsü ise 25 ila 30 cm olarak ölçülür. Anne vücudunda da belirgin değişiklikler mevcuttur. Bebek büyüdükçe anne adayının karnı da büyüme gösterir.

Gebeliğin 28. haftasında meydana gelen değişimler nelerdir

Şimdiye kadar ki süreçte bebek başını servise doğru yönlendirdi ve doğuma hazır hale gelmeye başladı. Ancak şunu da unutmamakta fayda var ki bazı bebekler sadece bu dönemde değil doğum gerçekleşene kadar dahi bu pozisyona gelmeyebilirler. Bazı bebekler 30 haftadan sonra yer değiştirirken bazıları ise hiçbir zaman doğru pozisyona gelmemektedir. Bu değişikliler annenin mesane kısmında ekstra bir başı hissetmesine de neden olabilmektedir.

Haberin Devamı

28. haftada bebeğin durumu

Bu haftalarda bebeğin göz kapakları kısmen açık durumdadır. Bunun yanında bu küçücük olan göz kapaklarının üstünden bir de kirpikleri oluşmuş durumdadır. Bebeğin kilosu bu haftada 1 ila 1.3 civarında olup boyu ise yaklaşık 28 santimetredir. Bebeğin beyni bu haftada da büyük bir gelişim içine girmiştir. Beyinde derin bölümler ve aynı zamanda girintiler oluşmaya başlamıştır ve doku miktarında da artışlar gözükmektedir.

28. haftada gebelik sendromları

· Sırt ve bacaklarda kramp oluşumu

· Uykusuzluk

· Meme büyümesi ve süt sızıntısı

· Sürekli kilo alımı

· Midede ekşimeler

· Uzuvlarda şişme görülmesi

· Sık idrara çıkmak

· Damarlarda varis görülmesi

Haberin Devamı

Bunlardan birkaçını açacak olursak

Gebeliğin bu döneminde kabızlık ve gaz artışı durumunda öğün sayısını arttırmakta fayda vardır. Örneğin 3 öğün değil de bunu 6 öğüne çıkartabilirsiniz. Bu şekilde kısa yemeklerle sindirim sistemi daha rahat bir şekilde çalışacaktır.

Sırt içi ve bacaklardaki kramplar için ise partneriniz tarafında masaj yapılması faydalı olacaktır. Böyle bir şansınız yok ise aralıklı olarak doğum öncesinde bir masaj salonuna gidebilirsiniz. Yapılabilecek egzersizler için de doktor kontrolünde yardım alabilirsiniz.

Uykusuzluk sendromu da yine gebeliğin bu döneminde sık karşılaşılan bir semptomdur. Bu sendrom için de yine doktorunuzla veya bir uyku terapisti ile görüşmenizde fayda vardır. Yumuşak çalan müzikler ve okyanus dalga sesleri de uyumanıza yardımcı olabilir. Yer değişikliği yaparak kendinize uyumanız için daha rahat bir yer bulabilirsiniz.

Son olarak şunu söyleyebiliriz ki henüz doğumunuza yaklaşık olarak 3 ay kalmış olsa da şimdiden hazırlanmakta fayda vardır. Doğum çantasını hazırlamalı ve eşinize en yakın hastane rotasını belirlemesini söyleyebilirsiniz.