Gündem Genç vekillerin önceliği gençler

Genç vekillerin önceliği gençler

20.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

7 Haziran seçimleri sonucunda Meclis’e girmeyi başaran 30 yaş altı vekillerin 4’ü Ak Parti’li, 2’si ise HDP’li. Milliyet’e konuşan genç vekillerin partileri farklı olsa da Meclis’e taşıyacakları öncelikli konu aynı; gençlerin sorunları...

Genç vekillerin  önceliği gençler

Genel seçimler sonucu 30 yaşın altında sadece 6 milletvekili adayı Meclis’e girebildi. En genci 1989 doğumlu olan 6 milletvekilinden 4’ü Ak Parti, 2’si ise HDP’li. CHP ve MHP’nin 30 yaş altında milletvekili bulunmazken, CHP’nin Meclis’e giren en genç vekili 30 yaşındaki Onursal Adıgüzel oldu. Milliyet’e konuşan ‘genç’ vekiller, “Gençlerin sesi olacağız” diyor.

Haberin Devamı

Parlamentodaki en genç vekil henüz 26 yaşındaki Tuğba Hezer. HDP’nin Van milletvekili olan Hezer, Türkiye’de gençlerin siyasete girmesi konusundaki önyargılardan da şikâyetçi. “Bu önyargı halk değil iktidarlar tarafından oluşturulmuş bir önyargı” diyen Hezer sözlerine, “Genç nüfus oranın yüksek olduğu bir ülkede gençleri politikanın, sosyal, kültürel ve ekonomik hayatın dışında tutarsanız ülke olarak kendinizi çürütmeye mahkum edersiniz” diye devam ediyor.

‘Sempati topluyoruz’

Hezer gibi Ak Parti’nin Hatay milletvekili olarak Meclis’e giren Mehmet Alğan da Türkiye’de gençlerin kendisini iyi ifade edebilme fırsatı bulamadığına dikkat çekiyor. “Biz 18-30 yaşın sesini duyurmak, sorunlarına çözümler üretmek için buradayız” diyen Alğan, Meclis’te gençlerin bir üst kuşakla daha iyi bir iletişim kurmalarını sağlayabileceklerini belirtiyor. Meclis’in ikinci en genç ismi olan 27 yaşındaki Ak Parti’nin Tokat milletvekili Fatma Gaye Güler de Alğan gibi gençlere karşı önyargıdan ziyade sempati topladığını söylüyor.

Haberin Devamı

‘Tüm sorunları yaşadım’

CHP’nin en genç milletvekili 30 yaşındaki Onursal Adıgüzel ise, “Gençlerin sorunlarını biliyorum; Anadolu’dan üniversite eğitimi için İstanbul’a geldiğimde yurtta kaldım. Gençliğin tüm sorunlarını yaşadım. Bu nedenle gençlerin tüm sorunlarını Meclis’e taşıyacağım” diyor.

Genç milletvekillerinin, siyasete girmek isteyen yaşıtlarına ortak tavsiyeleri ise destekledikleri partilerin gençlik kollarına dahil olarak, her işi kaçınmadan yapmaları.

Kim bu genç vekiller?

HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer (26 yaşında): Van doğumlu. Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Kurumları Yöneticiliği’nden mezun oldu. Anadolu Üniversitesi Adalet bölümünde de eğitim alan Hezer, son olarak Van’da öğretmenlik yapıyordu.
Ak Parti Tokat Milletvekili Fatma Gaye Güler (27 yaşında): Tokat’ta doğan Güler, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümü’nü bitirdi. AK Parti’nin gençlik kollarında görev yaptı.
HDP Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan (28 yaşında): Abdullah Öcalan’ın yeğeni olan Dilek Öcalan,
Mersin Üniversitesi’nden mezun oldu. Öcalan eğitimin ardından Diyarbakır’ın Bağlar Belediyesi’nde görev yaptı.
Ak Parti İstanbul Milletvekili Abdürrahim Boynukalın (28 yaşında): İstanbul’da doğan Boynukalın, Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi’nin ardından İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü ve Londra Şehir Üniversitesi’nde Medya ve İletişim alanında yükseklisans yaptı. Boynukalın Ak Parti Genel Merkez Gençlik Kolları Başkanı olarak görev yapıyordu.
Ak Parti Antalya Milletvekili Sena Nur Çelik (29 yaşında): Lisans eğitimini İngiltere’de Warwick Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamlayan Çelik, London School of Economics’te Uluslararası Ticaret Hukuku yüksek lisans yaptı.
Ak Parti Hatay Milletvekili Mehmet Alğan (29 yaşında): Beyrut doğumlu Alğan, Yıldız Teknik Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde eğitimine devam ediyor. Alğan, Genç Siviller ve Nahda Network gibi STK’larda görev aldı.