Gündem ‘Gençler müziği para aracı görüyor’

‘Gençler müziği para aracı görüyor’

02.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünyanın en önemli hip hop DJ ve prodüktörlerinden DJ Premier, ilk kez İstanbul’a geldi. Premier’in Babylon Bomonti’deki performasında hip hop coşkusu göklere çıktı

‘Gençler müziği  para aracı görüyor’

Dünya hip hop tarihinin en önemli DJ ve prodüktörlerinden biri olarak gösterilen 50 yaşındaki DJ Premier, geçen haftasonu İstanbul’a geldi. Scratching ve sampling’in usta ismi Red Bull BC One Türkiye elemeleri için düzenlenen iki günlük etkinliğin kapanış partisinde sahneye çıktı. Babylon Bomonti’de hip hop severleri mest eden Dj Premier ile performansı öncesi hip hop’tan girdik; günümüzden çıktık.

- İstanbul’a ilk gelişiniz. İlk izlenimleriniz nedir? Türkiye ile ilgili bildiğiniz neler var?
Pek fazla şey bildiğimi söyleyemem. Sadece Almanya’da yaşayan Türklerle tanışmıştık yıllar yıllar önce onu hatırlıyorum. Çok kalabalıklardı, partiye gelmişlerdi ve inanılmaz yüksek enerjiyle eğlenmişlerdi.

- Suriye’deki, Türkiye’deki politik gündemden haberdar mısınız? Gelirken bir çekinceniz oldu mu?
Bombalama olaylarını medyadan izledim. Şovu iptal mi etsek diye düşündük. Çünkü gittiğimiz yerlerde şehri dolaşmak istiyoruz. Fakat sonra biz de aynı durumdayız diye düşündük. Biz de ne olacağını bilmiyoruz. Atladık uçağa geldik! Ama tabii her yerde çok dikkatli olmak gerek.
‘Müziğimiz için çalıştık’

- Dünya hip hop tarihinde çok önemli bir yeriniz var. Hip hop’ın günümüzde dejenere olduğunu düşünüyor musunuz?
Genç jenerasyon, hepsi değil ama büyük bir kısmı onlara verdiklerimizin kıymetini bilmiyor. Hip hop müziği para yapma, kariyer yapma yöntemi olarak kullanıyorlar. Ben bugün 50 yaşındayım. Gang Starr’a katıldığımda 19 yaşındaydım. Benim o zaman duyduğum şükran bambaşkaydı. Çünkü biz, bizden öncekiler müziğimizi sevsin ve desteklesin diye çalıştık ve bunu yaptılar. Melle Mel’den Grand Master Flash’a, Big Daddy Kane, The Furious Five, Eric B., Rakim, KRS One bizi destekledi. Çok önemli, çok ünlü isimler olmalarına rağmen müziğinizi sevdik dediler. Biz de her zaman bunun karşılığında saygımızı gösterdik. Çünkü onlar bize nasıl profesyonel olabileceğimizi gösterdiler. Bugün böyle düşünmeyen gençlerin kariyerlerinin uzun süreceğini sanmıyorum.

- Paradan, kadınlardan, lüks otomobillerden bahsedilmesi meselesine ne diyorsunuz?
Biz de vaktiyle biraz bahsetmiştik bunlardan. Ama müzikal olarak çok güçlü altyapılar yapmıştık; lirikal olarak çok bilge sözler yazmıştık. Ben de parti yapmayı severim ama günün 24 saati değil tabii.

- Geçmişe dönüp baktığınızda en çok neyi özlüyorsunuz?
Eskiden çok güzel albümler yapılırdı. En çok bu albümleri özledim. Bir günde birden fazla albüm çıksa hepsi birbirinden farklı ve başarılı olurdu.

- Artık iyi albüm yapılmadığını mı düşünüyorsunuz?
Yapılıyor ama 7 ayda iki tane. (Gülüyor) Şimdi Jakk Frost diye yeni bir isim var. Çok çok iyi söz yazıyor. ‘The Beard Awakens’ isimli albümü çıktı. Çok başarılı.

‘Ayrımı medya yaptı’

- Hâlâ doğu yakası-batı yakası rekabeti söz konusu oluyor mu?
Hayır yok. Aslında bu ayrım medyada yapılıyordu. Eskiden de aramız iyiydi, beraber takılırdık. Snoop mesela hala New York’a gelir. Biggie, 2Pac beraber vakit geçirirdik ama fotoğrafın bu kısmını göstermezlerdi. O zamanlar internet de olmadığı için, Instagram vs gibi paylaşım platformları yoktu. Ama hala aramızda telefonda konuşuruz.