Gündem General ve amiral sayısı 228’e çıktı

General ve amiral sayısı 228’e çıktı

30.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

YAŞ kararları kapsamında 16 general ve amiral bir üst rütbeye, 99 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi. YAŞ öncesi 358’den 177’e düşen general ve amiral sayısı ise 228’e yükseldi

General ve amiral  sayısı 228’e çıktı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından önceki gün onaylanan YAŞ kararları çerçevesinde görev süresi bir yıl daha uzatılan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Ağustos 2017’ye kadar bu görevde kalacak. Bu görevi 4 yıl yapacak olan Bostanoğlu, aynı zamanda 1972 yılından bu yana 4 yıl görev yapan ilk Deniz Kuvvetleri Komutanı da olacak.

Haberin Devamı

YAŞ kararları kapsamında 16 general ve amiral bir üst rütbeye, 99 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi, 48 general ve amiral de emekli edildi. Jandarma sınıfının ayrılması ve KHK kararıyla 149 general ve amiralin kurumla ilişiğinin kesilmesiyle YAŞ toplantısı öncesi TSK bünyesindeki general ve amiral sayısı 358’den 177’ye düşmüştü. Albay rütbesinden önceki yıllara göre daha fazla ismin general ve amiralliğe terfi edilmesiyle TSK bünyesindeki general/amiral sayısı 228’e yükseldi.

Aksakallı terfi etti

Terfi eden isimlerin arasında Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Aksakallı da yer aldı. FETÖ’nün darbe girişimi sırasında bir televizyon kanalında, “Eşkiyalar başarılı olamayacaklar” diyerek tepki gösteren Aksakallı, koruma astsubayı Ömer Halisdemir’e darbe yanlısı askerlerin karargâha girmelerine engel olunması emrini vermişti.

Haberin Devamı

FETÖ’nün darbe girişimi sırasında Muharip Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Mehmet Şanver’in kızının düğününden, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal ile rehin alınan Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Hasan Küçükakyüz, orgeneralliğe terfi ettirildi. Orgeneral Küçükakyüz, Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığına getirildi. Korgeneral Mehmet Şanver’in ise görev süresi bir yıl uzatıldı.

2017’ye kadar görevde

Görev süresi bir yıl daha uzatılan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bostanoğlu, Ağustos 2017’ye kadar bu görevde kalacak. Bu görevi 4 yıl yapacak olan Bostanoğlu, aynı zamanda 1972 yılından bu yana 4 yıl görev yapan ilk Deniz Kuvvetleri Komutanı da olacak. Bu görevde 4 yıl kalan son oramiral 1968-1972 yılları arasında görevde kalan Oramiral Celal Eyiceoğlu olmuştu. Bostanoğlu’nun 4 yıl bu görevde kalmasıyla, Balyoz davalarıyla terfi silsilesi allak bullak olan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda normale dönülmüş de oldu. İki yıldır Donanma Komutanı olarak görev yapan Oramiral Veysel Kösele, 2017 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na, önümüzdeki yıl oramiralliğe terfi edecek bir koramiral ise Donanma Komutanlığı’na getirilecek. Bu ismin Koramiral Hasan Uşaklıoğlu ya da Koramiral Serdar Dülger’den biri olması bekleniyor.

Haberin Devamı

28 Şubat davası kapsamında bir süre tutuklu kaldıktan sonra bırakılan, dava halen devam ettiği için terfi etme şansı yasal olarak bulunmayan Tuğgeneral Celaletin Bacanlı’nın da görev süresi bir yıl uzatıldı.

Emekli edildiler

Kulislerde emekli edilen komutanların önemli bir bölümünün darbe girişimi gecesi, darbe girişimine aktif olarak destek vermese de darbe girişimi karşısında yeteri kadar etkin rol oynayamadıkları için emekli edildikleri konuşuluyor. Emekli edilen komutanlar arasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda korgeneraller Alpaslan Erdoğan ve Ferit Güler, tümgeneraller Tayyar Süngü, Erdoğan Akyol, Mete Salt, Ali Doğan İnce, Hamza Koçyiğit, Baki Kavun, Ethem Büyükışık, Sadık Piyade, Burhanettin Aktı ve Taci Kurul, tuğgeneraller Mehmet Topçu, Halil Erkek, Mehmet Karadayı, Kemal Cuştan, Halil Tamer Gedik, Atilla Gökesaoğlu, Mustafa Yaşar, Mehmet Büker, Vahap Özoğlu, İhsan Başbozkurt ve Erdal Torun, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda Korgeneral Mehmet Çetin, Tümgeneral Cevat Yazgılı, tuğgeneraller Uğur Buldu, Mehmet Arif Pazarlıoğlu, Recep Sami Özatak, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda ise Tuğamiral Ömer Bayram Çetin yer alıyor.

Haberin Devamı

Görev süresi bir yıl uzatılan general ve amiraller

KARA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI:
- Korgeneral: Tahir Bekiroğlu.
- Tümgeneraller: Şenol Alparslan, İzzet Çetingöz.
- Tuğgeneraller: Rıza Çağatay Erdoğan, Celalettin Bacanlı, Necdet Tuna, Mesut Bedri Usta, İlhan Kırtıl, Erhan Sipahioğlu, Metin Tokel, Ertuğrulgazi Özkürkçü, Sıtkı Varlı, Adnan Baksı.
DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI:
- Tuğamiral: Tayyar Ertem.
HAVA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI:
- Korgeneral: Mehmet Şanver.
- Tümgeneral: Mehmet Özlü.
- Tuğgeneraller: İhsan Özdamar, Reha Ufuk Er, Celal Başoğlu.
GATA:
- Tuğgeneral: Ufuk Demirkılıç.

Bir üst rütbeye yükselen general-amiral ve albaylar

KARA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI
- Orgeneralliğe yükseltilen Korgeneral: Musa Avsever.
- Korgeneralliğe yükseltilen tümgeneraller: Osman Erbaş, Zekai Aksakallı, Yavuz Türkgenci, Ali Sivri, Selçuk Bayraktaroğlu.
- Tümgeneralliğe yükseltilen tuğgeneraller: İrfan Özsert, Aydoğan Aydın, Yılmaz Yıldırım, Gürsel Yüz.
- Tuğgeneralliğe yükseltilen albaylar: Erdoğan Baykal, Fedai Ünsal, İsmail Hakkı Köseali, Burhan Aktaş, Ali Ucarı, Orhan Aksoy, İdris Acartürk, Hançeri Sayat, Recep Özdemir, Erdal Şener, Süleyman Ertızman, Özgür Tör, Tevfik Erkan Olgay, Ömer Faruk Bozdemir, Rıdvan Yücel Yıldız, Sırrı Yılmaz, Bahtiyar Ersay, Faruk Yıldırım, Ali Ekiyor, Sezai Öztürk, Nerim Bitlislioğlu, Barbaros Kasar, Erdem Murat Tatlı, Coşkun Kaya, Ömer Ertuğrul Erbakan, İsmail Güzeller, Oğuz Tozak, Ömer Faruk Cantenar, Mehmet Hakan Akyol, Emre Tayanç, Salim Afgün, Hasan Demir, Saffet Akçin, İsmail Hakkı Volkan, Ahmet Kurumahmut, Ahmet Ömercikli, Bülent Temizer, Turan İnan, Ercan İlhan, Hurşit Ağırcan, Aykut Tonbul, Özgür Nuhut, Mehmet Özaydın, Mustafa Yaşarn Arslanhan, Sadettin Alp Ergin, Ahmet Kasa, Hasan Kaymaz, İdris Feyzi Okan, Mücahit Zorlutuna, Adem Haydar, İbrahim Özbudun, Şahin Kılıçaslan, Ömer Karaimamoğlu, Selami Arslan, Dinçer Ural, İhsan Bülbül, Mehmet Salih Akay.

Haberin Devamı

DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI
- Koramiralliğe yükseltilen Tümamiral: Ercüment Tatlıoğlu.
- Tümamiralliğe yükseltilen Tuğamiral: Cihat Yaycı.
- Tuğamiralliğe yüseltilen albaylar: Yankı Bağcıoğlu, Bülent Olcay, Levent Kerim Uça, Bülent Turan, Berker Emre Tok, Önder Çelebi, Mehmet Baybars Küçükatay, Gürsel Çaypınar, Ahmet Tunç Veyisoğlu, Önder Gürbüz, Ali Çekiç, Cemal Özden Yazıcıoğlu, Cemalettin Bozdağ, Necmi Yıldırım.

HAVA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI
- Orgeneralliğe yükseltilen Korgeneral: Hasan Küçükakyüz.
- Korgeneralliğe yükseltilen tümgeneraller: Muhittin Fatih Sert, İsmail Güneykaya.
- Tümgeneralliğe yükseltilen Tuğgeneral: Göksel Kahya.
- Tuğgeneralliğe yükseltilen albaylar: Erdoğan Gür, İsmail Günaydın, İsmail Üner, Kemal Turan, Kutlay Demir, İbrahim Dülger, Ali Serin, Ercan Teke, Hasan Basri Meşe, Turan Toker, Bülent Tatkan, Ümüt Yıldız, Ergun Eskici, Hüseyin Duman, Alper Ketencioğlu, Oğuz Bozkurt, Olcay Yılmaz, Kadircan Kottaş, Selçuk Aygün, Alpay Aydoğan, Yusuf Erge, Ergun Kahraman, Murat Islıoğlu, Cemal Balıkçı, Refik Ölmez, Murat Pekşen, Mustafa Akkoca, Ersin Göse.