Gündem Generaller ‘Sinek ikilisi’ni kaybetti

Generaller ‘Sinek ikilisi’ni kaybetti

01.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, bir derginin kapağına, emekli orgeneraller Hurşit Tolon, Çetin Doğan ve Tuncer Kılınç’ın fotoğraflarını iskambil kağıtları üzerinde basması ile ilgili davada 12 yıl sonra nihai kararı verdi.

Generaller ‘Sinek ikilisi’ni kaybetti


Türkiye’de Cuma isimli dergi, 29 Ağustos 2013 tarihli sayısının kapağında emekli orgeneraller Tuncer Kılınç ve Çetin Doğan ile o tarihte Ege Ordu Komutanı olan Hurşit Tolon’un fotoğraflarını iskambil kağıtlarının üzerine bastı. Dergi, 3 generalin fotoğraflarını “sinek 2’li, 3’lü ve 4’lüsü”nün üzerine basarken “28 Şubat’ın 3 As Subayı Yine Konuştu” ve “Disiplinsiz Paşalar” başlıklarını attı.

3. karar
Generaller bu kapağa ve aleyhlerine yazı yazan yazarlara karşı hem suç duyurusunda bulundu hem de tazminat davası açtı. Derginin yazarları Abdurrahman Dilipak, Mustafa Hacımustafaoğulları, Hüseyin Arı, Mustafa Karahasanoğlu, Cengiz Almış ve Yalçın Balaban hakkında Askeri Mahkeme’de açılan dava daha sonra Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Mahkeme, 6 yıl süren yargılama sonunda beraat kararı verdi. Tazminat davası ise daha uzun sürdü. Ankara 14. Asliye Hukuk Mahkemesi ilk kararını 2010’da verebildi, her bir davacı için 10 biner TL’den olmak üzere toplam 30 bin TL tazminat ödemeye mahkum etti.

12 yıl sonra
Ancak bu karar, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi tarafından bozuldu. Bunun üzerine yapılan yeni yargılama sonunda da mahkeme tazminat kararı verdi. 4. Hukuk Dairesi ise bu kararı davacıların resimlerinin iskambil kağıtlarına basılmasının gazetecilik tekniği ile ilgili olduğu ve tazminat gerektirmediği gerekçesiyle kararı ikinci defa bozdu. Mahkeme ise 3. yargılama sonunda da aynı kararı verdi.
Mahkemenin eski kararında direnmesi üzerine dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na geldi. Genel Kurul, bağlayıcı olan kararında, yerel mahkeme kararının bozulması gerektiğine karar verdi. Böylece 12 yıl süren bu dava Tolon, Doğan ve Kılınç’ın aleyhine sonuçlanmış oldu.

Yazarlar