Gündem Gergin günün ardından...

Gergin günün ardından...

08.10.2014 - 07:56 | Son Güncellenme:

Kobani’ye yönelik IŞİD protestolarında kan aktı, Türkiye savaş alanına döndü. Diyarbakır, Siirt'in Kurtalan ilçesi, Mardin, Van ve Batman'da çıkan olaylarda 19 kişi hayatını kaybetti. 10 kişinin yaşamını yitirdiği Diyarbakır'da İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı askerler önlem amacıyla kentin bazı bölgelerinde konuşlandırıldı. Kentte sokağa çıkma yasağı Çınar, Eğil, Ergani, Dicle, Hani, Hazro, Kocaköy ve Kulp ilçeleri de dahil edilerek perşembe saat 06.00'ya kadar uzatıldı. Sabah saatlerinde askerlerin kentin farklı noktalarında güvenlik önlemi aldığı görüldü. Kent güne sessiz başladı. Sokağa çıkma yasağının uzatıldığını bilmeyen bazı vatandaşların dışarı çıktığı görüldü. Ancak polis araçlarından yasağın uzatıldığı anonsları yapıldı. Kentte sakin bir hava hakim. THY'nin gece saat 00.20 ve sabah 07.15'te İstanbul'dan Diyarbakır'a gidecek uçakları da kentte uygulanan sokağa çıkma yasağı nedeniyle iptal edildi.

Gergin günün ardından...

Olaylarda 10 kişinin hayatını kaybettiği Diyarbakır'da Valilik bu sabah saat 07.00’ye kadar aldığı sokağa çıkma yasağını, yarın saat 06.00’ya kadar uzattı. Daha önce merkez Bağlar, Kayapınar, Sur, Yenişehir ilçeleri ile Bismil, Silvan ve Lice ilçelerindeki sokağa çıkması yasağı genişletildi. Çınar, Eğil, Ergani, Dicle, Hani, Hazro, Kocaköy, Kulp ilçeleri de yasak kapsamına alındı. Kentteki ilk ve orta dereceli okullarda bugün eğitime ara verildi, kamu personeli izinli sayıldı.
ASKER 8 YIL SONRA SOKAKLARDA
Diyarbakır’da 12 Eylül askeri harekatının ardından ilk kez sokağa çıkma yasağı ilan edilirken, yine aynı dönemin ardından ilk kez de askerler tank ve zırhlı araçlarla kentte konuşlandırıldı.
Diyarbakır’da 2006 Mart ayında meydana gelen 10 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylar sırasında askerler, zırhlı araçlar olmadan indikleri kent merkezinin değişik noktalarında görevlendirilmişti.
VALİLİK ASKER İSTEDİ
Kentte iki gündür çıkan olayların ardından Diyarbakır Valiliği’nin talebi üzerine 7’nci Kolordu Komutanlığı ve İl Jandarma Komutanlığı’ndan askeri birlikler tank ve zırhlı araçlarla kent merkezine indi.
Askerler, stratejik noktalarda konuşlandırıldı. Sabah saatlerinden itibaren kent merkezinde sivil polis araçları devriye gezerken, öğle saatlerinden itibaren zırhlı polis araçları da devriyeye katıldı.
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞININ UZATILDIĞI GEÇ ÖĞRENİLDİ
Polis ekipleri kentte iki gün süren olaylarda yollara kurulan barikatları kaldırdıkları görüldü. Diyarbakır Valiliği’nin sokağa çıkma yasağı uygulamasını uzattığını bugün saat 03.20’de açıklamasından haberi olmayanlar, sabah erken saatlerde işlerine gitmek için yola çıktı.
Polis ekipleri sık sık anons yaparak sokağa çıkma yasağı bulunduğu ve vatandaşların buna uymasını istedi. Kentte çok az sayıda taksi ve bazı minibüsler çalıştı. Polis ekipleri de kentin önemli noktalarında yoldan geçen araçlarda arama yaptı. Sokağa çıkma yasağı denetimi öğle saatlerinde sıklaştırıldı.
Kentte eczaneler, fırınlar ve akaryakıt istasyonları dışında işyerleri açılmazken, mahalle aralarında bazı bakkalların açık olduğu gözlendi.
OLAYLARIN İZLERİ SAVAŞI ANDIRIYOR
Kent merkezinde bazı cadde ve sokaklar adata savaş alanına döndü. Kamu ve özel bankalar ile duraklar olmak üzere bir çok yer ateşe verildiği de görülüyor. Özellikle Yenişehir ilçesinde Ekinciler ve Gevran caddeleri üzerinde bulunan bankalar, mobese direkleri ve elektrik direklerinin yol kapamak için devrildiği ve halen yerlerinde durduğu ve yolların temizlenmediği görüldü.
FIRINLAR ÖNÜNDE KUYRUK
Sokağa çıkma yasağı nedeniyle evlerinden dışarı çıkamayanlar özellikle ekmek sıkıntısı çekti. Vatandaşlar evlerine yakın fırınlara giderek 2-3 günlük ekmek almak isteyince, fırınların önünde uzun kuyruklar oluştu.
Kentin önemli kavşaklarını tutan askerler ve çevik kuvvet ekipleri herhangi bir toplanmaya ise izin vermedi.
DTK BİNASINDA ARAMA
Diyarbakır’da bugün saat 07.00 sıralarında polis Özel Harekat Timleri merkez Yenişehir İlçesi’nde bulunan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) binasına girip arama yaptı. Yaklaşık 30 dakika binada kalan polislerin binadan hiç bir şey almadan ayrıldığı bertildi. DTK Genel Başkan Yardımcısı ve HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, polisin binanın arka kapısını kırarak, içeri girip arama yaptığını söyledi.
ÖLENLERDEN 5'İ HÜDA PAR'LI
Diyarbakır Emniyet Müdürü Halis Böğürcü, dün akşam, kentte çıkan olaylarda ölü sayısını 8 olarak açıkladı. Böğürcü, ölenlerden 5'inin Hüda-Par'lı olduğu yönünde bilgiler aldıklarını söyledi. Böğürcü, diğer 3 kişinin ise kimlik belirleme çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.