Gündem Gezi’de siyaset istenmiyor

Gezi’de siyaset istenmiyor

11.06.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gezi Parkı eylemcileri siyasi partilerden rahatsız. Parti bayraklarının Gezi Parkı’ndan kaldırılmasını isteyen gençler, “Bu gençliğin, halkın isyanı. Siyasi partiler bizim üzerimizden prim yapmaya çalışmasın” diyor

Gezi’de siyaset istenmiyor

Taksim Gezi Parkı protestolarında iki hafta geride kalırken günlerdir parkta sabahlayan gençler, siyasi partilerin kendi aralarındaki çekişmelerini Gezi Parkı’na taşıdıklarını savunarak bundan rahatsız olduklarını söylüyor. Gezi Parkı eylemlerinin hiçbir siyasi partiyle ilgisi olmadığını vurgulayan gençlerin bir diğer talebi de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın veya İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun Gezi Parkı’nı ziyaret etmesi. Direnişçilerin görüşleri şöyle:

Cüneyt Bulut: Biz ne bir partinin ne de bir örgütün üyesiyiz. Partiler prim yapsın diye değil geleceğimizi, özgürlüklerimizi kazanmak için buradayız. Kimse bizi kullanmasın. Bu partilerin değil halkın, gençlerin isyanı. Siyasi partilerin kendi arasındaki tartışmalarından dolayı Gezi Parkı eylemi amacı dışına taştı. Burada Türk bayrağından başka bayrak olmamalı. Parti bayrakları yüzünden Başbakan çıkıp buradaki herkesi A veya B partisinin üyesi zannediyor. Burada halk var. Vali de parkı ziyaret etsin, gençlerle konuşsun. Onu protesto edenlere ilk tepkiyi biz gösteririz.

‘Onlarla işimiz yok’

Burak Önal: Burası artık halkın olmaktan çıkıp partilerin propaganda meydanına dönüştü. Bundan çok rahatsızım. Bizim partilerle işimiz yok. Siz A partisinin bayrağını açarsanız, birileri de Abdullah Öcalan posteri taşır. Onlara da kızmamak lazım. Etki tepki meselesi. Bence tüm siyasi partiler buradaki görünülürlüğünü azaltsın. Biz burada Ak Parti’ye de karşı değiliz, sadece Başbakan Erdoğan’a tepki gösteriyoruz. Ama lütfen o da buraya gelip bizi dinlesin. O benim de başbakanımsa sıkıntılarımızı dinlemesi gerekir. Bizi görmezden gelip sadece kendisini destekleyenlerle hareket etmesi doğru değil.

Cengizhan Cin: Her yer parti bayrağıyla dolu. Dışarıdan bakan da burada sadece iki üç partiye mensup gençler var sanıyor. Bir de ‘Marjinal örgütler var’ diyenler oluyor. Halk gitti, partiler kaldı sanki. Aslında böyle olmamalı bu durum. Biz kendi sesimizi duyurmak için buradayız. Partilerin burada bu kadar etkin olması hoş değil.

‘Kimseye bağlı değilim’

Pelinsu Karagöz: Ben ilk günden beri buraya geliyorum. Gezi Parkı ile ilgili daha önce de birçok eylem oluyordu. O zamanlar burada kimse yoktu. İnsanların destek vermesi çok güzel ama bunu siyasi partiler üzerinden yapmamaları gerekiyor. Ben arkadaş grubumla buradayım. Hiç kimseye bağlı değilim. Halkın olması lazım, partilerin değil. Siyasiler buraya gelip ziyaret edebilir ama hiçbiri parti propagandasını buraya taşımamalı. Öyle olunca amaç başka yönlere doğru kayıyor.

Serhat Özkan: Birçok siyasi parti burada kendi aralarındaki tartışmalarla uğraşıyor. Bence aralarında provakatörler var. Biz şiddet falan istemiyoruz. Önceki gün Öcalan resimleri açıldı. Bu eylemin amacı bu değil ki. Kimse kimseyi kışkırtmamalı. Partiler geri plana çekilsin. Bu eylemleri kendi eserleri gibi ortaya koyma yarışını bırakmalılar.