Gündem Gökyüzü Musk’ın işgali altında!

Gökyüzü Musk’ın işgali altında!

08.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul’da önceki gece gökyüzünde Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX’in uzaya yolladığı uydulardan beliren sıralı ışıklar merak uyandırdı. Musk’ın binlerce benzer uyduyu gökyüzüne atacağına dikkati çeken uzmanlar “Bu parlamalar gökyüzünün gözlem kalitesini düşürüyor” dedi

Gökyüzü Musk’ın işgali altında

Cihat Aslan - İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin bazı şehirlerinde önceki gece akşam saatlerinde gökyüzünde sıralı ışıklar belirdi. Ard arda olan ışıkları merak eden vatandaşlar görüntüleri sosyal medyadan paylaşırken, ‘UFO mu?, Çin’in uzaya yolladığı kontrolden çıkan ve haftasonu dünyaya düşmesi beklenen roket mi?’ gibi soruları akıllara geldi. Ancak gökyüzündeki sıralı ışıkların, Elon Musk’ın sahibi olduğu ABD’li roket, uydu ve uzay mekiği üreticisi SpaceX’in, “Yıldız Savaşları Günü” olarak kutlanan 4 Mayıs’ta, uzaya yolladığı Starlink internet uydu ağının parçası olan 60 iletişim uydusu olduğu öğrenildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da gökyüzündeki parlamanın Starlink Leo Uyduları’nın geçişinden kaynaklandığını belirterek, sosyal medya hesabından Tübitak Ulusal Gözlemevi tarafından çekilen Starlink Leo Uyduları güneş paneli parlamasını paylaştı. Astronomi uzmanları gözle rahatça görülebilen ışıkları Milliyet’e yorumladı.

Haberin Devamı

Türk Astronomi Derneği Başkanı Prof. Dr. İbrahim Küçük: “Uydular için üç genel yörünge vardır. Alçak, orta ve yüksek yörünge. Elon Musk’ın uzaya yolladığı Starlink internet uydu ağının parçası olan uydular alçak dünya yörüngesinde oldukları için, ard arda peşi sıra bir, iz şeklinde dünyanın çevresinde dolaşmaktalar. Uydular dünyanın etrafını yaklaşık 90 dakikada turlar. Bu projede ise, Starlink uyduları alçak dünya yörüngesinde dolaşacak. Amaç, kaliteli interneti hızlandırmak. Ama dezavantajları da var. Zaten kirlenmiş ve göremediğimiz gökyüzünü bu parlamalar, teleskoplarla yapmakta olduğumuz gözlemlerimizi engelleyecek. Uzayda zaten çok zayıf bir ışığı ve sinyali almaya çalışıyoruz, bu parlamalar ve ışık kirliliği teleskoplarımızla gözlemleme imkanımızı düşürecek.”

Haberin Devamı

İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tansel Ak: “Bunlar sonuçta dünyanın etrafında dönen uydular, gözle görülmelerinin sebebi üzerindeki güneş panelleri. Üzerindeki ekipman güneş enerjisi ile çalışıyor. Bunların atmosfer üzerinde bir etkisi olacağını sanmıyorum. Birçok kimse için bu ışıkları gözyüzündeki olayları yorumlayacak bilgiye sahip değilse UFO sanıyor.”

‘20 binden fazla’

İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Dr. F. Korhan Yelkenci: “Musk’ın uzaya gönderdiği bu uydular üzerlerindeki güneş panelleri ışıkları çok güzel yansıtıyor. Bir yıldız, bir gezegen ya da bir galaksi gözlemlerken atmosferin dışında duran bu cisimlerin geçişinde görüntü almamımız zorlaşır. Zaten planlama yapılmadan bu uydular fırlatıldığı içi ABD’li astronotlar ve Musk tartıştı. Musk, ışıkları azaltacak önlemler alacak. 20 binden fazlası atılacak. Bu da gökyüzünün tamamının neredeyse çevrili olacağı anlamına geliyor.”

Gökyüzü Musk’ın işgali altında

Starlink güneş paneli parlaması Tubitak Ulusal Gözlemevi tarafından da görüntülendi.