Gündem Göldeki deniz balıkları ölüyor

Göldeki deniz balıkları ölüyor

14.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

İstanbul’un en önemli sulak alanlarından Küçükçekmece Gölü, kanalizasyonlardan boşalan atıklar nedeniyle tehdit altında. Sığ bir göl olan Küçükçekmece, deniz suyunun girişine izin veren ekosistemi ile acısu yapısına sahip. Deniz balıklarının da yaşamasına olanak veren gölde üç gündür balık ölümleri yaşanıyor.

Göldeki deniz  balıkları ölüyor

Vatandaşların ihbarıyla ortaya çıkan durum, bilim insanlarını tedirgin etti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deniz Hizmetleri Müdürlüğü Kıyı Temizleme Ekipleri’nin geldiği göl çevresinde inceleme yapan İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay, sudaki oksijen oranının çok düştüğünü belirledi.

Haberin Devamı

Gölden su ve balık örnekleri alan Prof.Dr.Albay, tespitlerine göre su içindeki organizmalar için gerekli oksijen seviyesinin yarı yarıya düştüğünü söyledi. Ölen balıkların gümüş, kefal, kaya balığı ve deniziğnesi gibi deniz türlerinden olduğunu söyleyen Albay, “Atıklar kontrolsüzce göle verildiği için su kalitesi ve biyoçeşitlilik bitiyor. İstanbul´un ortasında böyle bir suyu tutmak riskli. Bundan sonra başka atık gelmese bile 30 yıl boyunca göle etki edecek miktarda azot fosfor var. İstanbul´da böyle bir su kütlesi bize yakışmıyor” dedi.

Çocukların ölü balıkları topladığını gören Albay, “Halk sağlığı açısından büyük tehdit var. Göl adeta can çekişiyor” diye konuştu.

Göldeki deniz  balıkları ölüyor