Gündem ‘Görünmeye ve bilinmeye ihtiyacımız var’

‘Görünmeye ve bilinmeye ihtiyacımız var’

19.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Milliyet Sanat dergisinin Kemer Country Club ev sahipliğinde düzenlediği ‘Heykelde Yeni Keşifler’ yarışmasında dereceye giren 10 eser, dün itibarıyla Kemer Country Club’ın otel önündeki çim alanında sergilenmeye başladı. Çalışmalar 11 Ekim’de müzayede ile satışa sunularak gelecek yıl sanatçılara üretim desteği sağlanacak

‘Görünmeye ve bilinmeye ihtiyacımız var’

Yeşilin türlü tonlarıyla çevrilmiş, İstanbul’un nefes alan yaşam merkezi Kemer Country Club bugünlerde çok önemli bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Yayın hayatına 47 yıldır Türkiye’nin en köklü kültür ve sanat dergisi olarak devam eden Milliyet Sanat tarafından bu yıl ilk kez heykel sanatçılarının üretim masraflarına destek olmak ve galeriler tarafından temsil edilmeyen sanatçılara görünürlük sağlamak hedefleriyle yola çıkan ‘Heykelde Yeni Keşifler’ yarışması gerçekleştirildi. Yarışmanın sonuçları geçtiğimiz haftalarda belli olmuştu. Borusan Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve koleksiyoner Agah Uğur, Artsümer Galeri kurucusu Aslı Sümer, sanat yazarı ve koleksiyoner Banu Çarmıklı, küratör ve sanat yazarı Derya Yücel, Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı ve koleksiyoner Ebru Özdemir, Polimeks Yönetim Kurulu Başkanı ve Odunpazarı Modern Müze kurucusu Erol Tabanca, Milliyet Sanat Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Filiz Aygündüz, küratör ve sanat yazarı Melike Bayık, Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve koleksiyoner Meltem Demirören Oktay, Merkür Galeri kurucusu ve sanat danışmanı Sabiha Kurtulmuş ve sanatçı Seçkin Pirim’den oluşan seçiçi kurul Kemer Country Club’da bir araya gelmiş, Türkiye’nin dört bir yanındaki sanatçılardan ve heykel bölümü öğrencilerinden gelen 200’e yakın eserin görsellerini ve video kayıtlarını incelemişti. Değerlendirmeler sonucunda ise teknoloji, iletişim, medya, toplumsal cinsiyet ve kapitalizm gibi güncel, eleştirel meselelere temas eden 10 heykel çalışması sergilenmek üzere dereceye girmişti. İşte bu 10 heykel, önceki akşam Kemer Country Hotel’in çim alanında düzenlenen “Heykelde Yeni Keşifler” sergisi kapsamında sanatseverlerle bir araya geldi. Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Nazan Ölçer, Galeri Baraz’ın kurucusu Yahşi Baraz ve Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği Başkanı Bedri Baykam’ın da aralarında bulunduğu sanat profesyoneli, çağdaş sanatçı, gazeteci ve sanat yazarı da açılış akşamı Kemer Country Hotel’deydi.

Haberin Devamı

Sürdürülebilir proje

Sergide çalışmaları yer alan sanatçılardan kimisi üniversitelerin güzel sanatlar fakültelerinden diplomasını henüz almış kimisi üretim maliyetlerini karşılayamadığı veya galeri temsiliyeti olmadığı için sergi açamamış isimler. Her biri farklı yaşlarda ve Türkiye’nin ayrı şehirlerinden geliyor. Seçici kurulun değerlendirmeleri sonucu eserleri seçkiye alnınan 10 heykeltıraşın da katıldıkları davette, açılış konuşmasını oyuncu ve sunucu Nefise Karatay yaptı. Karatay, heykel sanatçılarına üretim alanında destek vererek yeni soluklar keşfetmeyi hedefleyen ve heykel sanatının ülkedeki seyrinde öncü bir atılım olarak nitelendirilebilecek “Heykelde Yeni Keşifler” yarışmasını; “sürdürülebilir bir proje” olarak tanımladı ve sözlerine şöyle devam etti: “Yaşam alanlarını her daim sanat ve sporla zenginleştiren Kemer Country Club, açık hava heykel sergileri için kullanılabilecek en iyi mekânlardan biri. Bildiğiniz gibi Mehmet Ali Uysal’ın dünyada beş farklı mekânda sergilenen ‘Ten’ heykelinin beş versiyonundan biri de Türkiye’de Kemer Country Club’da sergileniyor. Kemer Country Club şimdi de heykelde yeni arayışlarda olan sanatçılara kapılarını açıyor. Bu yarışmanın en önemli özelliği, heykele yeni keşifler alanında katkı sağlamaya yönelik önümüzdeki yıllarda da devam edecek bir proje olması.”

Haberin Devamı

‘Görünmeye ve bilinmeye ihtiyacımız var’

Desteğiniz için teşekkür ederiz

Karatay ayrıca, yarışmada dereceye giren 10 sanatçının eserlerinin 11 Ekim 2019 tarihinde düzenlenecek müzayedeyle satışa çıkarılacağını duyurdu ve ardından sanatçıları, plaketlerini vermek üzere sahneye davet etti. Seçkide “Duomo” isimli heykeli sergilenen Tanzer Arığ, plaketini Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Demirören Oktay’dan aldı. Arığ böyle bir sergide yer almaktan dolayı duyduğu mutluluğu, “Bu yarışmayı düzenleyenlere, jüri üyelerine ve yarışmacılara teşekkür ederim” sözleriyle ifade etti.

‘Görünmeye ve bilinmeye ihtiyacımız var’

Sergide, üzeri nakışlı devasa bıçak heykeli “Geçmişte Bir Gün” ile yer alan Canan Demir, plaketini Milliyet Sanat Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Filiz Aygündüz’den aldı ve “Böyle bir etkinlikle sanatçıların desteklenmesini çok önemsiyorum. Böyle bir imkân için herkese çok teşekkür ederiz” dedi. “Balık” adlı eseriyle sergiye katılan Songül Girgin ise plaketini Sabiha Kurtulmuş’tan alırken şunları söyledi: “Bizlerin gerçekten böyle alanlara ihtiyacı var. Görünmeye, bilinmeye ve sergilemeye ihtiyacımız var. O yüzden bizleri desteklediğiniz için çok teşekkür ederiz.” Ladin ağacından yaptığı heykele ismini, Yevgeny Zamyetin’in “Biz” romanındaki karakter D-503’ten ilhamla veren sanatçı Nihal Konar Naş ise heykel sanatının aşkla yapılabileceğini vurguladı: “Heykel aşksız yapılabilecek bir şey değil. Çok zor bir iş. Bize bu imkânı sağladığınız için çok teşekkür ediyoruz.”

Haberin Devamı

‘Görünmeye ve bilinmeye ihtiyacımız var’

‘Görünmeye ve bilinmeye ihtiyacımız var’

Bu tür etkinlikler çoğalmalı

Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden yeni mezun olan Yasin Uysallar ise sergi seçkisinde yer alan heykel çalışmasını Brancusi’nin “Sonsuz Sütun”undan esinle üretmiş. Uysallar teşekkür konuşmasında, “Herkese çok teşekkür ediyorum. Genç bir sanatçı olarak benim için çok güzel bir başlangıç oldu” sözlerini kullandı. Günümüzde, teknolojinin gelişmesine karşın yüz yüze iletişimin gittikçe zayıfladığına dikkat çeken sanatçı Ferit Yazıcı’ya ise plaketi Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı ve koleksiyoner Ebru Özdemir tarafından takdim edildi. Sanatçı; “Öncelikle bu organizasyonun gerçekleşmesinde emeği olan herkese çok teşekkür ediyorum. Eserler satıldıktan sonra oluşacak üretim desteğine küçük de olsa bir katkımız bulunursa ne mutlu bizlere. Bu tür etkinliklerin çoğalarak devam etmesini diliyorum” ifadelerini kaydetti.

Haberin Devamı

‘Görünmeye ve bilinmeye ihtiyacımız var’

Sanat profesyonelleri neler dedi?

‘Açık alan heykel sergileri için önemli bir çaba’

Nazan Ölçer: (Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü)

“Heykele önem verilmesi güzel bir şey. Heykel sanatı, ülkede sanatçının üretmek ve sergilemek için en şanssız olduğu alan. Resim gibi değil ne yazık ki heykel, alınıp duvara asılsın. Mekân talep ediyor, etrafının boş bırakılması, her açıdan izlenebilmesi gerekiyor heykelin. Ülkede ne yazık ki açık alan heykel sergilerinin eksikliği söz konusu. Bu bizim telafi etmemiz gereken bir konu. Sergiyi de bu yönde atılmış önemli bir çaba olarak, iyi niyet göstergesi olarak görüyorum.”

Haberin Devamı

‘Koleksiyonlara girmesi gereken heykeller var’

Bedri Baykam (Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği Başkanı)

“Koleksiyonlara girmesi gereken birçok heykel görüyorum bu seçkide. Eserlerin albenisi oldukça yüksek, estetik olarak kuvvetli işler. Çok başarılı bir sergi olmuş. Tabii genç yarışmacıların galericilerle, koleksiyonerlerle ve sanatçılarla da bir araya gelmesi için yine oldukça önemli bir fırsat olarak değerlendiriyorum bu etkinliği.”

‘Türkiye’de epey özlenen bir iş oldu’

Yahşi Baraz (Galeri Baraz)

“Bu tür sanat çalışmaları Türkiye’de epey özlenen bir şey. Galerilerin dışında da sanatçılar için tıpkı bu şekilde dayanışmaların gerçekleştirilmesi gerekir. Bu tarz sanatçı yarışmaları aslında Amerika ve Avrupa’da oldukça sık yapılır. Bunlar, sanatı doğrudan destekleyen girişimlerdir. O bakımdan bu yarışmanın, serginin ve müzayedenin düzenlenmesi oldukça önemli. Kemer Country Club’ın ortamı da güzel. Buradaki amaç; yeni sanatçıları keşfederek sanat dünyasına adım atmalarını sağlamak. Bu yönde gerekli kişiler bâki bir ön hazırlık süreciyle sanat dünyası ve tarihine ismini yazdıracak figürlerin kimler olacağını da belirliyorlar. Tebrik ediyorum buradaki seçkiyi oluşturanları, çünkü sergideki heykeller özgün işler.”