Gündem Gözyaşları Aslı için

Gözyaşları Aslı için

15.01.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Erzurum’da kayak pistinde geçirdiği kaza sonucu yaşamını yitiren milli sporcu Aslı Nemutlu İstanbul’da toprağa verildi. Bakanlık ihmal olup olmadığını belirlemek için müfettiş görevlendirdi

Gözyaşları Aslı için

Erzurum’da kayak pistinde geçirdiği kaza sonucu yaşamını yitiren Kayak Milli Takımı sporcusu ve Özel Saint Joseph Lisesi 11. sınıf öğrencisi Aslı Nemutlu (18), gözyaşlarıyla toprağa verildi. Türkiye’yi yasa boğan kaza, Erzurum Konaklı’daki kayak merkezinde perşembe günü meydana geldi. Alp Disiplini 1. Etap Yarışı için antrenman yapan Aslı Nemutlu, iniş sırasında kayaklarından birinin çıkması sonucu düşerek, pistin kenarındaki tahta perdelere çarptı. Boynu kırılan genç kayakçı, hastanede hayatını kaybetti. Başarılı sporcunun babası Metin Nemutlu ile annesi Ayşe Nemutlu özel bir uçakla Erzurum’a gitti. Aslı Nemutlu’nun cenazesi, özel uçakla İstanbul’a getirildi.
Milli sporcu için dün Karacaahmet Mezarlığı’nda bulunan Şakirin Camii’nde cenaze töreni düzenlendi. Cenazeye Aslı Nemutlu’nun dedesi Mehmet Zati Nemutlu, babası Ahmet Metin Nemutlu, annesi Ayşe Nemutlu, kardeşi Ece Nemutlu ile yakın akrabalarının yanı sıra, sınıf arkadaşları da katıldı. Cenazeye Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ile CHP Milletvekili M. Akif Hamzaçebi, AKUT Spor Kulübü Kar Sporları Bölümü ile bir grup kayakçı da geldi.

Madalyalarını bıraktılar
Sporcunun arkadaşları madalyalarını Türk bayrağıyla örtülü tabutun üzerine bıraktı. Baba Ahmet Metin Nemutlu da kızının tabutunun başına geldiğinde gözyaşlarını tutamadı, tabuta sarıldı.
Başarılı sporcunun naaşı, cenaze namazının ardından dedesi Mehmet Zati Nemutlu’nun kendisi için yaptırdığı Karacaahmet Mezarlığı’ndaki kabristana defnedildi. Kazanın ardından Gençlik ve Spor Bakanlığı soruşturma açtı. Bakanlık, bir müfettiş görevlendirerek genç sporcunun ölümünde bir ihmalin olup olmadığının belirlenmesini istedi.
Zihinsel Engelliler Dünya Kayak Şampiyonası’na hazırlanmak üzere Erzurum’a gelen kayakçılar, Aslı Nemutlu için dua etti. Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu (TOSSFED) Başkanı Gürdal Gümüş’le Palandöken Kayak Merkezi’ni gezen engelli sporcular, kar üzerine bıraktıkları Aslı Nemutlu’nun fotoğrafı üzerine çiçek bıraktı. Palandöken’de Aslı için dua eden kayakçılar, kazadan duydukları üzüntüyü dile getirdi.

Haberin Devamı

Gözyaşları Aslı için

‘Kayağın kenar kapması olayı’
Kazada Cumhuriyet Savcılığı tarafından bilirkişi olarak tayin edilen, Atatürk Üniversitesi Beden Eğitim ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Fatih Kıyıcı, tahta çitlere çarparak yaşamını yitiren Aslı Nemutlu’nun sola dönüş yaptığı sırada ’kayağın kenar kapması’ olayını yaşadığını bildirdi. Kıyıcı, sola dönüşü çitlerin bulunduğu bölümün aksine karşıdan yapan Aslı’nın kayağının çıkması sonucu hızını alamayarak çitlere çarptığını belirtti. Tahta çitlerin Palandöken ve Uludağ’da da bulunduğunu anımsatan Dr. Kıyıcı, Türkiye’de 33 uluslararası yarışma yapılacak tescilli pistten 13’ünün Konaklı’da olduğunu bildirdi. Fatih Kıyıcı, “Aslı, kazayı orada yaşayabilecek en son insandı. Bu açık alan sporu olduğu için oradaki çit olmazsa taş olacak. Herkesin belli seviyedeki yerlerden kayması lazım. Olayı inceledim, antrenör arkadaşlarımla konuştum. Aslı sola dönüş yaparken pistin çitlerin olduğu yerden değil karşıdan sola dönüş yapıyor. Arada 30 metrelik mesafe var. Aslı, kayağın kenar kapması dediğimiz olayı yaşıyor.”
SALİH TEKİN Erzurum DHA

Haberin Devamı

‘Pistlerde mutlaka file olması lazım’
Atatürk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Nazım Saraçoğlu, kar perdelerinin önlerinde filelerin bulunması gerektiğini söyledi. Saraçoğlu, “Bu bir hata, bu bir ihmal. Buralar kimin sorumluluğunda, buna karar veremiyorlar” dedi. Saraçoğlu, profesyonel bir sporcunun ayağından kayağının atmaması gerektiğini dile getirerek şöyle devam etti: “Fileyi koymuyorsanız plastik rüzgâr önleyicinin olması lazım. Ağaç değil, kütük değil... Hele kütüğün hiç olmaması lazım. Yani plastik o kadar zarar vermez. Nihayeti plastiğe vurursunuz, kırılır veya sizi ezer. Sizi kırmaz. Ama ağaç olunca ağaç sert, vurduğunuz zaman sizi kırıyor. Oraya o ağaç kütüklerinin konulması yanlış.” Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık, bugün 14.00’te Erzurum’da Nemutlu’nun ölümüne ilişkin soruları yanıtlayacak.
ERZURUM AA