Gündem ‘Grado dedim gladyo yazıldı’

‘Grado dedim gladyo yazıldı’

24.11.2009 - 00:11 | Son Güncellenme:

Balbay, “Telefonda bir kişinin ‘gradosunun düştüğü’nü söyledim. Bu sözüm iddianamede ‘gladyosu düştü’ diye yazılmış” dedi

‘Grado dedim gladyo yazıldı’

İkinci Ergenekon davasının dünkü duruşmasında konuşan Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, bazı telefon görüşmelerinin tutanağa yanlış geçirildiğini söyledi. Balbay, “Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Yıldız ile yaptığım telefon görüşmesinde bir kişi ile ilgili ‘gradosunun düştüğü’nü söyledim. Bu sözüm iddianamede ‘gladyosu düştü’ diye yazılmış. Grado, bilirsiniz değer, düzey demek. Ben şimdi ‘Godot’yu bekliyorum’ desem, korkarım ‘Balbay uslanmadı, gladyoyu bekliyor’ diyecekler” dedi.

MİT’te görüşme
19. duruşmada Balbay’ın savcılık tarafından alınan ek ifadesi Başkan Köksal Şengün tarafından okundu. Hrant Dink cinayetinin azmettiricisi olduğu öne sürülen Yasin Hayal’le ilgili bir nota ilişkin açıklamalarda bulunan Balbay, “Dink cinayeti bizi çok etkilemişti. MİT Müsteşarı Emre Taner’le de görüştüm. O zaman Trabzon için hastalık şehir deniyordu. Anadolu’da gerilimli şehirler var mı yok mu araştırdım” dedi.
Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda yaptığı görüşmeye ilişkin notları da açıklayan Balbay, “Bu görüşmelerin hepsi gazeteci kimliğimle yapılmış görüşmelerdir. Hepsi makamlarda yapılmıştır. Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Genelkurmay Başkanlığı terör merkezi midir? Buralarda görüşme yapmayacaktım da gizli bir şekilde mi görüşecektim?” diye konuştu.

Yeni Şafak’ın haberi

İddinamaye göre Mart 2008’den beri dinlendiğini belirten Balbay, Yeni Şafak gazetesinde, “Paşa’dan Balbay’a Özel Randevu” başlıklı haberi hatırlatarak, “Dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Ergun Saygun ile 2007 yılının haziran ayında yaptığım telefon görüşmesi haberleştirilmiştir. Bu telefon görüşmesine ait kayıtlar sizin önünüzdeki dosyada yok. Demek ki biz daha önceden dinlenmeye başlanmışız” iddiasında bulundu.
Balbay, kendisinde ele geçirildiği öne sürülen Cumhuriyet Çalışma Grubu’na (CÇG) ait rapora ilişkin olarak da “CÇG’ye ait rapor benden çıkmadı. CÇG’nin adını bu soruşturmada duydum” dedi.

Tavan dosyaya girdi
Duruşmada Başkan Şengün, geçen duruşmada asma tavanda meydana gelen çökmenin hafta sonunda tamir edilerek eski haline getirildiğini ifade ederek, buna ilişkin, ilgili şirket tarafından gönderilen yazının dosyaya konulduğunu söyledi.