Gündem Greenpeace: Durum çok acil

Greenpeace: Durum çok acil

11.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Çevre örgütü Greenpeace, 2022’nin ilk çeyreğinde Türkiye’nin bazı şehirlerinde partikül maddeden kaynaklanan hava kirliliğinin 35 günü aştığını duyurarak, “Kirlilik insan sağlığını tehdit etmeye başladı. Bu bölgeler acilen koruma bölgesi ilan edilmeli ve alarm durumuna geçilmeli” çağrısında bulundu.

Greenpeace: Durum çok acil

HABER ARAŞTIRMA - Greenpeace, 2021’de Türkiye’de PM10 kirliliğinin en yoğun olduğu ilk 10 bölgenin hava kalitesini ulusal hava kalitesi izleme ağı verilerinden derleyerek kamuoyuna açıklamıştı. Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği’ne göre bir bölgede bir yıl içerisinde yapılan hava kalitesi ölçümlerinde temel kirletici olan PM10 limitlerinin 35 günü aşmaması gerektiğine dikkat çeken çevre örgütü, bu yılki istasyon verilerine göre birçok kentte 35 gün sınırının daha yılın ilk 4 ayında aşıldığını duyurdu.

Haberin Devamı

Limit aşıldı

Açıklamada veriler şöyle sıralandı: “Şehirlerde 2022’de tehlikeli eşik, gün sayısı bakımından şimdiden aşıldı. Ölçümlere göre, Ağrı Doğubayazıt 9 Şubat’ta, Edirne 10 Şubat’ta, Denizli ve Batman 13 Şubat’ta, Iğdır merkez 14 Şubat’ta, Kahramanmaraş-Elbistan’da 6 Mart, İstanbul Sultangazi 17 Mart’ta, PM10 limit aşımında 35 günü aştı bile. Türkiye’nin hava kirliliğinin en yoğun yaşandığı Iğdır ilindeki Aralık ilçesi bu limite 5 Şubat’ta ulaştı. Ankara Altındağ 14 Şubat’ta, İzmir Alsancak 18 Şubat’ta, İstanbul Mecidiyeköy 27 Şubat’ta hava kirliliğinde 35 gün limitini aştı.”

‘Temiz havanın sonuna geldik’

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Proje Sorumlusu Gökhan Ersoy, “Geçen yıl en kirli 10 bölgeye ev sahipliği yapan şehirlerin yanı sıra İzmir, Zonguldak, Düzce, Karabük ve Çanakkale gibi farklı şehirlerde de bu yıl temiz hava için ayrılan sürenin sonuna geldi. Kirli gün sayısı yılın ilk çeyreğinde aşıldı. Halk sağlığını korumak adına bu bölgelerde hızlı bir şekilde kirliliğe neden faaliyetleri askıya almalıyız” değerlendirmesini yaptı.