Gündem Güllaç tarifi, güllaç nasıl hazırlanır?

Güllaç tarifi, güllaç nasıl hazırlanır?

20.05.2018 - 10:50 | Son Güncellenme:

Güllaç tatlısı Osmanlı saray mutfağından günümüze kadar gelen bir tatlıdır. Hafif ve kalorisi düşük olması sebebiyle de kalplerde yer edinen güllaç, Ramazan sofralarından da olmazsa olmazı. İçerisindeki ceviz ve üzerindeki antep fıstığı ile de damaklardan tadı eksik olmayan Güllaç tatlısı nasıl yapılır? Nelere dikkat edilmelidir?

Güllaç tarifi, güllaç nasıl hazırlanır

Güllaç tatlısı malzemeleri

Haberin Devamı
  • 10 yaprak güllaç
  • 2 su bardağı şeker
  • 1,5 litre süt
  • 2 yemek kaşığı gül suyu
  • Çekilmiş ceviz

Üzeri için:

  • Nar tanesi
  • Ceviz
  • File fıstık

Güllaç tatlısı yapılışı

  • Şekeri ve sütü genişçe bir tencereye alın. Şekerler tamamen eriyene kadar ısıtın.
  • Sütü ocaktan aldıktan sonra oda sıcaklığında ılımaya bırakılır.
  • Süt kaynar olmamalı çünkü tatlınız hamur olabilir. Bu sebeple sütünüz lımalı ve el yakmayacak seviyede olmalıdır.
  • Derince bir tepsiye alıp, güllaç yapraklarının parlak yüzeyleri üste gelecek şekilde tepsiye diziniz.
  • Tepsiye serdiğimiz yaprakların üzerine, her yeri tamamen ıslanacak şekilde iki kaşık süt karışımını döküyoruz.
  • Bu işlemi 5 güllaç yaprağı için de tekrarlayalın ve son katı da ıslattıktan sonra üzerine ceviz serpin, kalan 5 güllaç yaprağını da aynı işlemle döşeyin.
  • Şekerli süt karışımından bir su bardağı kadar kenara ayırın.
  • Kenara ayırdığınız bu karışımın içerisine 2 yemek kaşığı doğal gül suyu ekleyin ve bunu karıştırıp tatlının üzerinde gezdiriniz.
  • Hazırladığımız tepsiyi buzdolabına koyunuz.
  • En az 2-3 saat tatlıyı dolapta dinlendirip, üzerini istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.

Güllaç tatlısı püf noktaları

  • Güllaç yapraklarını ıslatacağınız sütün sıcaklığını iyi ayarlamak gerekir çünkü çok sıcak olması durumunda hamur olma riski ya da soğuk olmadı durumunda da ıslanmama riski vardır.
  • Güllaç tatlısının en önemli özelliği içerisine gül suyu konulmasıdır. Hakiki güllaç tatlısı organik gül suyu ile yapılır.
  • Güllaç tatlınızın tadının bozulmaması ve cevizin renk vermemesi için tatlınızı çok fazla bekletmeden hemen tüketmeniz daha iyi olacaktır.

Güllaç tatlısının faydaları

  • Katkı maddesi içeren bir ürün ile yapılmadığı için güllaç tatlısının herhangi bir tehlikesi bulunmaz.
  • Çoğu tatlı yüksek miktarda karbonhidrat içerir ancak güllaç sütlü bir tatlıdır ve içerisindeki sütten dolayı yüksek oranda protein barındırır.
  • Ramazan ayı içerisinde yenen güllaç tüm gün aç kalındığı için düşen şekeri içerisinde bulunan süt ile dengelemektedir.

Güllaç tatlısı kaç kalori?

  • Orta boy 1 dilim güllaç tatlısı ortalama 250 kaloriye denk gelmektedir.