Gündem Güneş Sirki’nin kulisinden notlar

Güneş Sirki’nin kulisinden notlar

05.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

50’den fazla performans sanatçısı, 600 parça kostüm, 250 çift ayakkabı; 3 şef, günde 200 porsiyon yemek... Her yere taşınan çamaşır makineleri... Cirque du Soleil’in kulisine girdik...

Güneş Sirki’nin kulisinden notlar

Dünyanın en ünlü gösteri topluluğu Cirque du Soleil üç yılı aşan bir aradan sonra ‘Varekai’ adlı gösterileriyle yeniden İstanbul’da. Geçtiğimiz hafta sonu ilk kez İstanbullu seyirciyle buluşan şov, iki günlük aranın ardından bugün yeniden sahnelenecek. Pazar gününe kadar Ülker Sports Arena’da devam edecek Güneş Sirki’nin kulisine girdik ve bu büyük prodüksiyonun sırlarını öğrendik. İlk kez gösterildiği 2002’den bu yana 23 ülke ve 130 şehirde 10 milyondan fazla seyirci tarafından izlenen ‘Varekai’, 19 farklı ülkeden, 50 kisilik dansçı ve müzisyenin oluşturduğu bir ekiple sahneleniyor. Şovun tüm ekipmanını taşımak için ise 19 TIR ya da 2 tane Boeing 747 gerekiyor.

Her parça elle, kişiye özel hazırlanıyor

- Kostümleri Japon tasarımcı Eiko Ishioka tasarladı. Bu, onun bu alandaki ilk çalışması. Daha önce ‘Pamuk Prenses’in Maceraları’, ‘Düşüş’ ve ‘Drakula’ gibi filmlerde çalışmıştı.

- Kostüm bölümünde 4 kadrolu terzi var. Turnenin olduğu ülkeden 2 ya da 3 terzi de bu ekibe eşlik ederek işlerini kolaylaştırıyor.

- Kostümler Cirque du Soleil’in Montreal’deki ana ofisinde tasarlanıyor. Turnedeyse sadece küçük tamiratlar ve ayarlamalar yapılıyor.

- Sahnedeki her kostümün bir de yedeği var. Bu yedekler her zaman şovun yapılacağı salonda tutuluyor. Böylece 50 kişilik gösteri ekibi için 600 parça kostüm hazır bulunduruluyor.

- Şovda kullanılan her ayakkabı özel olarak tasarlanıp üretiliyor. Turneye çıkarken taşınan ayakkabı sayısı ise 250 çift.

Güneş Sirki’nin kulisinden notlar

EDA SANGU Milliyet

Çamaşır makinesini kendileri taşıyor

- ‘Varekai’ ekibi çamaşır ve kurutma makinelerini de her zaman yanında taşıyor. Bunun nedeni bu makinelerin ayarlarını
çok iyi bilmeleri. El yapımı kostümlerini özelliklerini bilmedikleri bir makineyle yıkayarak riske girmek istemiyorlar.
- ‘Varekai’nin tüm malzemeleri 19 tTIR’la taşınıyor. Bunlardan bir tanesini kostümler dolduruyor. Eğer ‘Varekai’ bir yerden bir yere uçakla gidecekse bunun için 2 tane Boeing 747 gerekiyor. Deniz yolu kullanılacaksa ise 23 büyük konteyner gerekiyor. Yükleme ve boşaltma için ise 100’den fazla personele ihtiyaç duyuluyor.
- Şov her hafta farklı bir salonda sahnelendiği için sanatçılar ve yönetici kadro salona alışmakta zorluk yaşadıklarını anlatıyor. En rahat ettikleri salonlar ise oval şeklinde tasarlananlar. Böylece her yol eninde sonunda aynı yere çıkıyor.

Güneş Sirki’nin kulisinden notlar


3 şeften bir günde 200 porsiyon yemek

- Cirque du Soleil’in ‘Varekai’ ekibinde üç de şef var. Kendi mutfaklarını yanlarında taşıyorlar. Bu şefler günde 200 porsiyon yemek çıkarıyor.
- ‘Varekai’ menüsü çok geniş. Ekipte farklı ırk ve inançtan insanlar olduğu ve bazı sanaçıları sıkı diyetlere uymak zorunda olduğu için şefler birçok seçeneği hazırlamak durumunda.
- Menüde her zaman 3 farklı protein, tatlı ve salata bulunuyor.

Güneş Sirki’nin kulisinden notlar