Gündem ‘Güney duvarı tehlike altında’

‘Güney duvarı tehlike altında’

27.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hürriyet gazetesinde dün çıkan bir haberde, Topkapı Sarayı’nda derin çatlakların olduğu ve bu sebeple sarayda yıkılmaların meydana geleceği yazılmıştı.

‘Güney duvarı tehlike altında’

Durum üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından acil bir müdahale başlatıldığı bilgisi paylaşıldı. Geçen nisan ayında Gülhane Parkı tarafındaki duvarı da yıkılan Topkapı Sarayı hakkında mimarlar ve akademisyenlerin görüşlerini aldık.

‘Çatlaklar insanların göreceği hale gelince sorun olmaya başladı’

- Dr. Sinan Genim (Mimar): Kültür Bakanlığı bir süredir bu durumla ilgileniyordu. Bu çatlaklar, insanların göreceği hale gelince problem olmaya başladı. Kimse artık usta olmak istemiyor. Mimar ya da mühendis olmak istiyor. Çıkan haber de biraz spekülatif bence. Yani o kadar da korkulacak bir şey değil... Orada bütün mesele Marmara tarafına bakan, Gülhane tarafına bakan duvarlar. En son 1975 yılında üstten bir onarıldı. 40 yıl geçti. Her şeyden önce periyodik bakım ve onarımların yapılması gerek.

Haberin Devamı

‘Görmeden konuşmak mümkün değil’

- Prof. Dr. Gül İrepoğlu (Sanat Tarihçi): Görmeden bir şey söylemek mümkün değil ancak görüldükten sonra yorum yapılabilir.

‘İstanbul’da deprem tehlikesi de var’

- Prof. Dr. İlhan Tekeli (Mimar): İstanbul’da deprem riski var. Topkapı Sarayı bizim çok önemli bir kültür varlığımız. Bunun kalıcılığı, yani tahrip olmaması için ciddi bir inşaat mühendisliği ve restorasyon değerlendirmesine ihtiyaç var. Bunu Türkiye’nin yapması lazım diye düşünüyorum.

‘Adamakıllı bir restorasyon lazım’

Eski Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, “İfade edilen gerçek, çok uzun zamandır biliniyor. Hatta rasathane müdürümüz Mustafa Erbik’in ve Celal Şengör’ün, uluslararası otoritenin Marmara’ya bakan duvarlarla ilgili olarak bu konuda raporları var. Maalesef para toparlanamıyor. Bakanlığımızın bütçesi fevkalade yetersiz. Ya bir şekilde el atılır, kampanya açılır, veyahut Milli Saraylar gibi bir kuruluşa kapanır. Topkapı çok büyük yük bakanlığa. Adamakıllı ciddi bir restorasyon lazım. Güney duvarı ciddi tehlike altında. O açık” dedi. (ERHAN TEKTEN DHA)