Gündem Güneyde deprem paniği

Güneyde deprem paniği

11.06.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Muğla Ölüdeniz açıklarında dün saat 15.44’te meydana gelen 6.0 büyüklüğündeki deprem Antalya’dan Kıbrıs’a kadar geniş bir bölgede paniğe neden oldu. Kıbrıs’ta Rum kesiminden de hissedilen deprem nedeniyle KKTC’de plajlar tsunami korkusuyla boşaldı

Güneyde deprem paniği

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün merkez üssünü Ölüdeniz açıkları olarak saptadığı deprem saat 15.44’te meydana geldi. Kandilli Rasathanesi yerin 19.6 kilometre derinliğinde meydana gleen depremin büyüklüğünü önce 6.1 olarak açıkladı. Kandilli, sonra büyüklüğü 6.0 olarak düzeltti. Ölüdeniz Belediye Başkanı Kemalettin Yılmaz, depremin 30 saniye sürdüğünü söyledi. Muğla’da önceki gün de saat 17.33’te, merkez üssü Köyceğiz’e bağlı Balcılar köyü yakınları olan 4.2 şiddetinde bir deprem meydana gelmişti.
Elektrikler kesildi
Muğla’nın turistik ilçeleri Fethiye, Köyceğiz ve Marmaris’te şiddetli hissedilen deprem, Ölüdeniz’de hasara neden oldu. Muğla başta olmak üzere Antalya, İzmir, Aydın, Denizli, Mersin ve Konya’da da hissedilen deprem sırasında Ölüdeniz’de elektrikler kesildi, telefonlar sustu. Depreme denizde yakalanan turistlerle tatilciler hemen sahile koşarken, otellerde, alışveriş merkezlerinde ve evlerde bulunanlar da sokaklara fırladı. Deprem, Kıbrıs’ta Rum kesiminde bile hissedildi. KKTC’de vatandaşlar “tsunami” korkusuyla plajları boşalttı.

Kayalar koptu
Ölüdeniz’deki bazı binalar ve apart otellerle Hisarönü’ndeki binaların duvarları çatladı, bazı binalarda bacalar yıkıldı. Dünyaca ünlü yamaç paraşütü merkezi Babadağ’dan kopan kayalar, zirveye giden yolu kapattı. Fethiye ilçe merkezi ile bazı köylerde binalar hasar oluştu. Marmaris’te bazı köy evlerinin duvarlarında çatlaklar oluştuğu, kimsenin yaşamadığı harabe birkaç bina da yıkıldı. Antalya’nın Kumluca ilçesinde korkuya kapılan Ali Fuat İşitemiz birinci kattaki evinden balkonunda atlayarak yaralandı.

7 artçı deprem
6 büyüklüğündeki depremin ardından Ölüdeniz açıklarında 4.3, 4.9, 4.7, 3.6, 3.3, 3.7, 3.4 şiddetinde 7 ayrı deprem meydana geldiğini açıkladı.

Haberin Devamı



Güneyde deprem paniği

Babadağ’da deprem sırasında göçük meydana geldi.
Kalkan toz bulutu yamaç paraşütü yapanların objektiflerine böyle yansıdı.

’Evlere girmeyin’

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi’nde görevli Jeofizik Mühendisi Zafer Öğütcü, Zafer Öğütcü, Fethiye Körfezi’ndeki depremin ’şiddetlice’ bir deprem olduğu için artçılarının devam edebileceğine işaret ederek, “6.0 büyüklüğündeki depremde evlerinde hasar oluşanların, evlerini kontrol ettirmeden içeri gırmelerini önermiyoruz” uyarısında bulundu.

Erdoğan indi deprem oldu

Deprem, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın miting yaptığı Antalya’da da hissedildi. Deprem Başbakan Erdoğan konuşmasını tamamlayıp kürsüden indiği sırada meydana geldi. Antalya’da ayrıca evlerde avizeler sallandı, vatandaşlar evlerden dışarı çıktı. Antalya ilçeleri Kumluca ve Finike’de de hissedildi. Antalya’da deprem nedeniyle evlerinden atlayanlar oldu.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Okan Tüysüz Fay 450 kilometre

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Fethiye’de meydana gelen 6.0 büyüklüğündeki depremin Fethiye-Burdur fayı üzerinde Fethiye açıklarında gerçekleştiğini belirterek, “Bu fay Rodos’tan uzanarak Burdur’a kadar uzanan yaklaşık 400 - 450 km uzunluğunda doğrultu atımlı bir fay” dedi. Tüysüz, bu fay üzerinde Fethiye merkezli 1957 ve 1971 yıllarında 7.1 büyüklüklerinde iki büyük deprem meydana geldiğini hatırlatarak, “Parça parça uzanan bir fay. Hızı yılda 15 mm, Kuzey Anadolu Fayı’nın hızı 25 mm, Doğu Anadolu Fayı’nın hızı ise 11 mm. Bu da hızlı hareket eden faylardan biri. Bu fay, her 100 yılda 1.5 metre kayarak deprem oluşturma kapasitesine sahip. Dünkü deprem çok büyük yıkım gerçekleştirecek bir deprem değil. Sanıyorum Kandilli 6.1 verdi büyüklüğünü, sanırım şimdi 6’ya düştü. USGS Amerika Jeolojik Araştırma Merkezi ise 5.8 olarak verdi büyüklüğünü. Bunlar ilk belirlemeler. Sonra bu büyüklük yeni ölçümlerle daha da netlik kazanacaktır” diye konuştu.

59
Muğla Sağlık Müdürü Cihan Tekin, ”Deprem sonrasında 54’ü Fethiye’de olmak üzere toplam 59 vatandaşımız hastanelere başvurdu. Bunlardan 2’si kalp krizi şikayetiyle geldi” dedi. Fethiye Kaymakamı Mehmet Ali Karatekeli de, “Hastaneye intikal eden 8 vatandaşımız var. Onlar da korku ile pencereden, balkondan atlamışlar. Sağlık durumları iyi, hayati tehlikeleri söz konusu değil” ifadelerini kullandı.