Gündem Hâkimlere ‘tahmini karar’ fişlemesi!

Hâkimlere ‘tahmini karar’ fişlemesi!

14.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Yasadışı dinleme’ iddiasıyla gözaltına alınan 17 polisle ilgili soruşturmanın dayanağı olan müfettiş raporuna göre polisler, hakimleri ‘dinleme izni verip vermeyecekler’e göre sınıflandırmış

Hâkimlere ‘tahmini karar’ fişlemesi

İstihbarat birimlerinde görevli 17 polisin gözaltına alındığı “yasadışı dinleme” soruşturmasının dayanağı olan müfettiş raporunda, istihbarat polislerinin hakimleri ‘dinleme izni verip vermeyecekler’e göre sınıflandırdığı belirtiliyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen emniyetteki yasadışı dinleme soruşturması müfettiş raporuna dayanıyor. Daha önce İstanbul İstihbarat Şube’de inceleme yapan Mülkiye Müfettişi Turgay Alpman ile Polis Müfettişi Selim Kutkan, Edirne ve Tekirdağ İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde de inceleme yaptı. Edirne ve Tekirdağ’da 2008 ve 2013 yılları arasında bazı dinlemelerin usulsüz olduğu belirlenen rapor 18 Haziran 2014 günü terör ve örgütlü suçlar bürosu Başsavcıvekili Orhan Kapıcı’ya teslim edildi. Yapılan incelemeler sırasında müfettişler Edirne İstihbarat Şube’deki bir bilgisayarda bilgi notu bulundu.

Şubelere bilgi notu
Notun İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü’nden Marmara bölgesindeki tüm İstihbarat Şube Müdürlükleri’ne gönderilen, “Mahkeme kararları ile ilgilenen arkadaşların dikkatine! Mutlaka okusunlar, okutsunlar” başlıklı olan ve eski özel yetkili İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi hâkimlerinden biri ile ilgili olduğu belirlendi.
Notta ‘Gelecek hafta İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin nöbetçi olduğu’ belirtilerek, bu nöbetçi hakimin “dinleme izni ile muhtemelen izin vermeyeceği” konular sıralandı. 3 madde halinde sıralanan bilgilerin başında Ergenekon soruşturması yer alıyor. Bahsedilen nöbetçi hakimin Ergenekon ile ilgili dinleme kararlarına izin vermeyeceği belirtilen notta, ikinci olarak “Misyonerlik”, üçüncü olarak ise “Tüm örgütlere ilişkin dinlemelerin uzatılması kararlarına” muhtemelen izin vermeyeceği belirtildi. Bunların yanısıra bahsedilen hakimin izin verebileceği konular da bilgi notunda yer aldı.
Notta polislere yönelik, “Gelecek hafta bu hakimin nöbetçi olması nedeniyle, gelecek hafta alınması gereken kararların bu hafta içinde alınması” yönünde uyarının da bulunduğu öğrenildi. Bu bilgi notuna ilişkin ifadesi alınan polislerden H. A., “Hangi hakimin nasıl karar verebileceğine ilişkin zaman zaman bölgedeki tüm illere bilgisayar üzerinden bilgi notu iletilmekteydi. Daha sonra bu notlar imha edilmekteydi” dedi.

Haberin Devamı

Adliyeye sevk edildiler

Operasyonda gözaltına alınan polislerin tamamı İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ndeki sorgularının ardındın İstanbul Adalet Sarayı’na sevk edildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ise, polise yönelik operasyona ilişkin yetkili olmadıkları yönündeki haberlere ilişkin yaptığı açıklamada, dinleme kararlarının İstanbul’dan alındığı ve “sahtecilik eyleminin” İstanbul’da gerçekleştiği bilgisine yer verildi.