Gündem Habere susayan biriydi

Habere susayan biriydi

19.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Papahelas, “72 yaşına kadar haber bulmanın heyecanı onu hayata bağlıyordu. Yokluğunu çok kişi hissedecek. Çok yoğun bir yaşamı vardı. Yolun açık olsun Mehmet Ali” diye yazdı

Habere susayan biriydi

Kanal D Haber Grup Başkanı Mehmet Ali Birand’ın vefatı dış basında da geniş yer buldu:
- Kathimerini (Yunanistan): Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni ve Birand’ın yakın dostu Aleksis Papahelas, “Gazeteciliğin Kozmopolit Paşası” başlıklı geniş bir yazı kaleme aldı. Papahelas, “Türkiye çok önemli bir gazetecisini kaybetti. Habere susayan biriydi, 72 yaşına kadar haber bulmanın heyecanı onu hayata bağlıyordu.
Yokluğunu çok kişi hissedecek çünkü, bir odaya girdiğinde dikkat edilmemesi imkansız biriydi. Çok yoğun bir yaşamı vardı. Yolun açık olsun Mehmet Ali!” diye yazdı. Yazıda, Birand’ın Türk-Yunan ve Kıbrıs konularını çok iyi bildiği ve Yunan televizyonlarına konuşan ilk Türk gazeteci olduğuna dikkat çekildi.
- TaNea (Yunanistan): Haberi “Birand için son haber” başlığı ile duyurdu. TaNea, “Türk haberciliğinde yeni yollar açan gazeteci hayatını kaybetti” ifadesini kullandı. Gazete Birand’ın Hürriyet Daily News’deki son yazısında Heybeli Ruhban Okulu’nu ele aldığını belirtti.
- Reuters (İngiltere): Birand’ın ölümünü “Belgeselleri ve kitapları ile birçok Türk’ün çalkantılı yakın tarihlerini anlamasına yardım eden Türk gazeteci Mehmet Ali Birand hayatını kaybetti.
50 yıla yayılan kariyeri boyunca Bill Clinton’dan François Mitterand ve Saddam Hüseyin’e uzanan dünya liderleri ile röportaj yaptı. Birand’ın 1960 ve 1980 darbelerini konu alan belgeselleri dönüm noktalarının resmi kayıtlarda tanımlanmasına yardımcı oldu” ifadeleriyle duyurdu.

Haberin Devamı

Gül de törene katılacak
Kanal D Haber Grup Başkanı Mehmet Ali Birand için bugün ilk tören saat 10.00’da Doğan TV Center’da düzenlenecek. Birand’ın cenazesi daha sonra Teşvikiye Camii’ne götürülecek. Öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Birand’ın cenazesi Anadolu Hisarı’ndaki aile kabristanına defnedilecek. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Birand’ın cenaze törenine katılacak. Gül, Birand’ın Teşvikiye Camiisi’nde kılınacak cenaze namazında bulunacak.

‘İzleyiciyi de yetiştirdi’
- Yaşar Kemal (Yazar): Bir kardeş yitirdim. En kötü günlerimde de en iyi günlerimde de yanımda olan, üzüntümü, öfkemi, sevincimi yüreğinde duyan bir kardeşin acısını yaşıyorum. Mehmet Ali tek kelimeyle iyi insandı. Yüreğini herkese açık tutardı. Sürekli de öğrenmek, anlamak ve paylaşmak isterdi. Röportajlarımı merak eder, hep sorular sorar, sanki onları birlikte yaşardık. Mehmet Ali gerçek bir gazeteciydi. Çok sayıda gazeteci yetiştirdiği kadar okuru ve izleyiciyi de yetiştirdi. Gazetecilik yaratıcılıktır, namus, ilke ve tutku ister, inatla çalışmak ister ve çok cesaret ister, kapı kulundan gazeteci olmaz. Gazetecilik yapılmaz, yaşanır. Birand gazeteciliği böyle yaşadı. Darısı bayrağı ondan devralanların başına.
- Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay: Türkiye’nin, tabular ve yasaklar ülkesi olmaktan, her şeyin serbestçe konuşulup tartışılabildiği bugünlere geçişinde önemli rol oynadı.
- Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu: Hayatı ve gazetecilik ahlakıyla da yeni nesil medya mensuplarımızın örnek alması gereken bir şahsiyete sahipti. İnşallah onun gazetecilik mirasına da hakkıyla sahip çıkılır.
- Egemen Bağış (AB Bakanı ve Başmüzakereci): AB’ye tam müzakere sözü aldığımızda, o heyecanımızı onunla paylaştık. AB sürecine en çok destek veren ve inanan gazetecilerden biriydi.
- Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay: Türkiye’nin Avrupa Birliği yolculuğunun yakın takipçisi ve destekçisi oldu, ülkemizde demokrasinin batı standartlarına ulaşması için köşe yazıları ve programlarıyla katkıda bulundu.
- BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş: O, özgür, cesur ve bağımsız gazeteciliğin, özgür yorumculuğun, objektif ve sorgulayıcı haberciliğin, tarafsız yayıncılığın sembol bir ismidir.
- Murat Yalçıntaş (İTO Başkanı): Yazı ve haberleriyle hepimizin penceresini Avrupa’ya araladı.
- Basın Konseyi: Genç gazetecilere ‘Duyduklarınızı değil, gördüklerinizi haber yapmalısınız’ şeklindeki öğüdü, bir meslek vasiyeti olarak yaşayacaktır.
- Basın Enstitüsü Derneği: Öncü, yenilikçi ve başarılı gazeteci Mehmet Ali Birand, amacı basın özgürlüğünü savunmak ve genişletmek olan derneğimizin kurucu üyelerindendi.
- Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği: Entelektüel derinliği ile gazetecilikte özgür düşüncenin ve objektif haberciliğin simgesi oldu.
- RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun: Bilgi, beceri ve deneyimlerini meslektaşlarına aktararak başarılı gazetecilerin yetişmesine katkı yaptı.