Gündem Hakurk’a Pençe Harekâtı

Hakurk’a Pençe Harekâtı

29.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

PKK’lı teröristlerin sık sık sızma girişiminde bulunduğu Irak’ın kuzeyindeki Hakurk bölgesi havadan ve karadan yoğun şekilde vuruldu. Özel eğitilmiş komandoların indirildiği ‘Pençe Operasyonu’nda terör yuvaları imha edildi, 9 terörist öldürüldü

Hakurk’a Pençe Harekâtı

Terörle kaynağında mücadele stratejisi izleyen Türk Silahlı Kuvvetleri, terör örgütü PKK’nın Kandil’e açılan kapısı olarak nitelendirilen Hakurk’taki PKK noktalarına karşı geniş çaplı bir harekât başlattı. Irak’ın kuzeyine yapılan operasyonlarla, Hakurk bölgesine 11 üs kuran TSK, alan hakimiyetini genişletmek ve bölgeden yapılacak sızmaları engellemek için harekete geçti. İstihbarat değerlendirme ve plan-hazırlık çalışmalarının ardından harekât için önceki akşam düğmeye basıldı. Pençe Harekâtı, Kara Kuvvetleri’ne ait ateş destek vasıtalarının atışları ile başlatıldı. Fırtına obüsleri ve toplardan yapılan atışlarla, hedefler dövülerek yumuşatıldı. Hakurk ve Lolan kampı yakınlarında bulunan Şekif ve Deli dağlarındaki terör üsleri ateş altına alındı. Top atışlarının ardından bölgeye Hava Kuvvetleri’ne ait 10’dan fazla savaş uçağı sevk edildi. Jetler, belirlenen hedefleri bombaladı.

Haberin Devamı

Komandolar indirildi

Harekâtın aksaklığa uğratılmaması için, tanker uçaklarla, havadan jetlere ikmal sağlandı. Harekâtta yerli üretim SİHA ve İHA’lar da kullanıldı. İHA’lardan alınan görüntüler anlık olarak, Harekât Merkezi’nde değerlendirildi.

Hedeflerin ateş altına alınması ve havanın da kararmasıyla bölgeye komando tugayları sevk edildi. Komandoları taşıyan genel maksat helikopterlerini, yerli üretim taarruz helikopterleri ATAK’lar korudu. Özel olarak eğitilmiş komandolar helikopterle önceki akşam 20.00 sıralarında 3 bin rakıma ulaşan tepelere indirildi. Komandolar, PKK’nın Hakurk-Lolan-Kandil geçiş noktasını kontrol altına almak için bölgede konuşlandı. Gece harekât yapacak şekilde donanıma sahip uzman erbaşlardan oluşan komandolar ardından, belirlenen hedeflere sızma harekâtı gerçekleştirdi. Harekât, Hakurk Vadisi, Şekif Dağı ve Lolan civarında yoğunlaşırken, Halifan ve Goresev bölgelerine de komandolar tarafından çıkarma yapıldı. PKK’lı teröristlerin bölgeye tuzakladığı mayın ve el yapımı patlayıcıları (EYP) etkisiz hale getiren komandolar, sığınak ve barınakları imha ederken bölgedeki helikopter trafiği de yoğun şekilde sürdü.

Haberin Devamı

9 terörist öldürüldü

Harekât boyunca yapılan atışlarla teröristlerin kullandığı mağara, sığınak, barınak ve mühimmat depoları vuruldu. Uçaklar Kandil’in üs kesimlerindeki Asos Dağı ve çevresindeki PKK hedefleriyle Kandil eteklerindeki kampları yoğun bir şekilde bombaladı. Derecik 34. Hudut Tugay Komutanlığı’ndaki ateş destek vasıtaları da sınırın sıfır noktasından PKK hedeflerini vurdu. MSB’den dün 17.00 sıralarında yapılan açıklamada da Pençe Harekâtı’nın yeni safhasının planlandığı şekilde başarı ile devam ettiği, gece icra edilen hava hücum harekâtı ile bölgeye indirilen komando birliklerinin zor hava ve arazi şartlarına rağmen arama - tarama faaliyetlerini başarı ile sürdürdükleri belirtildi. Açıklamada, “Daha önce BTÖ tarafından yerleştirilmiş mayın ve EYP’ler etkisiz hale getirilmekte, tespit edilen sığınak ve barınaklar imha edilmektedir. Şu ana kadar dokuz terörist etkisiz hale getirilmiştir” denildi.

Haberin Devamı

Hakurk’a Pençe Harekâtı

Geçiş yolları kesilecek

Harekatla teröristlerin kamplar arasındaki geçiş noktaları tıkanacak. Hem sınırdaki hem de Irak’ın kuzeyindeki TSK üslerine yapılan sızma ve tacizler de en aza indirilecek. Harekâtla, bölgeden yurt içine yapılan terörist sızmaların önüne de geçilmiş olacak. Harekâtın başarıya ulaşmasıyla, Kandil’le Türkiye arasındaki bağlantı kesilirken, Kandil’e giden yol da teröristlerden temizlenmiş olacak. Kandil’e kapsamlı operasyonun da gündeme gelmesi bekleniyor. Harekâtla birlikte bölgede stratejik öneme sahip tepelerde yeni üs bölgelerinin kurulması bekleniyor. TSK’nın bölgedeki alan hakimiyetinin artırılması
planlanıyor.

Hakurk’a Pençe Harekâtı

Hakurk’un önemi!

Hakkâri’nin Derecik ilçesinin karşısındaki Türkiye sınırına yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta bulunan Hakurk, PKK’nın ana karargâhı ve yöneticilerinin bulunduğu Kandil’in kapısı olarak biliniyor. Bölgede hareketli olarak bin civarında PKK’lı terörist olduğu değerlendiriliyor. 3 bin metre rakımlı yüksek tepeler engebeli arazi ve sarp kayalıklardan oluşan bölgede örgütün çok sayıda mühimmat, lojistik, hastane, eğitim alanları yer alıyor. PKK’nın bölgede Hakurk ve Lolan adında iki ana kampı ve bu kamplara bağlı yaklaşık 20’ye yakın barınma üsleri bulunuyor. Kandil’de ve çevre kamplarda eğitilmiş teröristler, Hakurk üzerinden Türkiye’ye sızarak, eylemler gerçekleştirmeye çalışıyor. Hakurk aynı zamanda Kandil’le Metina, Avaşin, Zap, Sinat ve Haftanin kampları arasında köprü görevi görüyor.

Haberin Devamı

Hakurk’a Pençe Harekâtı

AKAR VE KOMUTANLAR BİRLİKTE YÖNETTİ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve kuvvet komutanları, harekâtı Silahlı Kuvvetler Komuta ve Harekât Merkezi’nden gece boyunca sevk ve idare etti. MSB’den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Pençe Operasyon Planı çerçevesinde, 27 Mayıs 2019 öğleden sonra Kara Kuvvetleri topçu bataryaları ve Hava Kuvvetlerimizin atışlarını müteakip saat 20.00’de Irak kuzeyinde teröristlerin yuvalandığı bölgelere karşı komando tugaylarımızla bir harekât başlatılmıştır. Bu harekât ile Hakurk bölgesindeki terör örgütünce kullanılan mağara ve sığınakların imha edilmesi ve teröristlerin etkisiz hale getirilmesi amaçlanmaktadır.”

Haberin Devamı

Hakurk’a Pençe Harekâtı

Harekâtın ilk evresinde Fırtına obüsleri ve top atışlarıyla dövülerek yumuşatılan hedeflere, Hava Kuvvetleri’ne ait 10’dan fazla uçak bomba yağdırdı.

Hakurk’a Pençe Harekâtı

Sığınaklar imha edildi

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Pençe Harekâtı kapsamında Komandolar Hakurk’ta PKK’lı teröristlerin inlerinde... 8 bölmeli bir sığınakta bulunan EYP malzemeleri, tuzaklı EYP’ler, roket mühimmatları ve çok miktarda yaşam malzemesi imha edildi. PKK’lı teröristlere ait 5 adet mağara ve sığınakta; 400 m. EYP yapımında kullanılan kablo, binden fazla doçka uçaksavar mermisi, 11 adet çeşitli çapta havan mühimmatı ile çok miktarda yaşam malzemesi bulunarak imha edildi” denildi.