Gündem Halkı uğurlandı

Halkı uğurlandı

26.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Türk tiyatrosunun ve Yeşilçam’ın efsane oyuncusu Ayşen Gruda dün gözyaşları içinde sonsuzluğa uğurlandı. Siyaset ve sanat camiasının yanı sıra halkın da yoğun katılım gösterdiği törende Gruda’nın eski eşi Yılmaz Gruda cenazeye gelmeyen oyunculara sitem etti...

Halkı uğurlandı

Halkı uğurlandı
Yeşilçam’ın ve tiyatronun efsane ismi Ayşen Gruda (74) dün Zincirlikuyu Camii’nde son yolculuğuna uğurlandı. Geçirdiği pankreas kanseri nedeniyle tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren sanatçının cenaze namazına ünlü isimler dışında, halk da yoğun ilgi gösterdi. Gruda’nın cenazesine TBMM Başkanı ve AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy başta olmak üzere sanatçının eski eşi oyuncu Yılmaz Gruda, Müjdat Gezen, Erol Evgin, İlyas Salman, Demet Akbağ, Demet Evgar, Hazal Kaya, Öner Erkan gibi birçok isim katıldı. Taziyeleri oyuncunun kızı Elvan Gruda, torunu Emre Gruda, eski eşi Yılmaz Gruda, kardeşleri Ayben ve Ayten Erman kabul etti. Gruda, öğle namazının ardından kılınan namazdan sonra Zincirlikuyu Mezarlığı’na toprağa verildi.

Haberin Devamı

‘Çok büyük kayıp’

Cenaze törenine katılanlar Ayşen Gruda’nın büyük oyunculuğuna vurgu yaptı.

TBMM Başkanı Yıldırım, “Tiyatro ve sinema sanatçısı, hepimizin ‘domates güzeli’ diye filmleriyle aklımızda yer etmiş tiyatro ve kültür-sanat dünyamıza büyük eserler kazandırmış bir sanatçı hakkın rahmetine kavuştu. Ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Böyle insanlar kolay yetişmiyor, dolayısıyla ülkemiz ve sanat camiamız için büyük bir kayıptır. Allah rahmet eylesin, mekânı cennet olsun” dedi.

Halkı uğurlandı

Gazetecilerin Türk sinemasının büyük oyuncularının birer birer vefat ettiğini hatırlatması üzerine Yıldırım, “İnsanlar doğar, büyür, yaşar ve nihayet dünyasını değiştirir. Bu hayatın vazgeçilmez bir kaidesidir. Her canlı ölümü tadacaktır diye bizim inancımıza göre ayet vardır. Dolayısıyla Allah o günümüzde yardımcımız olsun” diye konuştu.

Haberin Devamı

Halkı uğurlandı
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise “Maalesef çok eski değerlerimizi, sinemayı bize sevdiren en büyük değerlerimizi yavaş yavaş kaybediyoruz. Sanat camiası için, toplum için, o zamanın gençleri için yani bizler için çok büyük kayıp. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun” ifadelerini kullandı.

Ünlülerle fotoğraf krizi

Törende bazı vatandaşların ünlü isimlerle fotoğraf çektirmek istemesi üzerine gergin anlar yaşandı. Bir hayranının istediğine cevap vermeyen Demet Evgar’a bir kadın, “Selam bile vermiyorsunuz. Nasıl insanlarsınız siz. Ne olacak çocuklar fotoğraf çekilse?” diye tepki gösterdi. Oyuncu sessizliğini korurken, araya giren Işıl Yücesoy, “Siz buraya fotoğraf çektirmeye gelmişsiniz ama bizim acımız var lütfen saygı duyun” diyerek, üzerine yürüdü.

Sanat camiasına ‘vefasızlık’ sitemi

Sanatçının eski eşi Yılmaz Gruda da üzüntüsünü şöyle dile getirdi:

“Büyük bir değeri kaybettik. Büyük oyuncularla oynadı, ama onların hiçbiri burada yok. Ben kendi adıma ve onlar adına utanıyorum. Kalkıp gelmeliydiler. Onu gazetelerde uğurlamak yerine tabutunun başına gelip, ‘Güle güle kızım, güle güle Ayşen’ demeleri gerekiyordu. Katılmayanlara kırgınım. Onu halk uğurluyor, çünkü onların sanatçısıydı.”

Haberin Devamı

Halkı uğurlandı
Halkı uğurlandı
Halkı uğurlandı
‘Oynamaktan zevk aldığım tek kişi’

Aydemir Akbaş Gruda’nın ölümünden duyduğu üzüntüyü vurgulayarak şöyle devam etti: “Bir filme başlayacağım zaman senaryoda ilk rol yazdığım insan Ayşen’di... Kim ben komedyenim diyorsa oturup düşünsün. Ayşen, yeri doldurulmayacaklardan biri. Benim oynamaktan zevk aldığım tek kişi. Çünkü ne yapacağımız ikimizin de belli olmazdı. Ama birbirimizi iyi tanıdığımız için filmi yürütüyorduk. Büyük kabiliyetti. Sinemada da tiyatroda da tek kaldım. Bazen cenazelere gelmek istemiyorum. Moralim bozuluyor.”

‘Ölü seviciyiz’

İlyas Salman ise, “46 yılı geride bıraktık. 1977 yılında ‘Çöpçüler Kralı’ filminde tanıdım. Yıllarca aynı hayatı paylaştık. Günümüz toplumu saygı duymuyor. Ölü seviciyiz. Öldükten sonra anlıyoruz kıymetini. Ben bu durumu lanetliyorum” dedi.

Halkı uğurlandı

Cenaze törenine TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Kültür Bakanı Mehmet Ersoy ve CHP’li Akif Hamzaçebi de katıldı.