Gündem Uyuşturucudan cezaevinde olanların yakınları: Hapiste oldukları için seviniyoruz

Uyuşturucudan cezaevinde olanların yakınları: Hapiste oldukları için seviniyoruz

11.04.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Ramazan Bayramı’nda cezaevindeki yakınlarını ziyaret eden ailelerin anlatımları uyuşturucu belasının ulaştığı boyutu gözler önüne serdi. Bağımlı olup suça bulaşanların aileleri ‘Bize ve çevreye zarar veriyordu. Cezaevinde olmalarına seviniyoruz’ diyor.

Uyuşturucudan cezaevinde olanların yakınları: Hapiste oldukları için seviniyoruz

ÇİĞDEM YILMAZ / İSTANBUL - Ramazan Bayramı dolasıyla cezaevlerinde de açık görüş vardı. İstanbul’da Maltepe Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü ile Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ne ziyaretçi akını yaşandı.

Haberin Devamı

Cezaevi kapısında kimi kardeşini, kimi eşini, kimi evladını görmek için bekliyordu. Konya’dan evladını, Çankırı’dan torununu görmeye gelen de vardı. Konuştuğumuz birçok kişinin ortak sorunu ise uyuşturucuydu. Uyuşturucu kaynaklı suçlar nedeniyle çocukları cezaevine olan bazı aileler, onlar için en iyi yerin cezaevi olduğunu söyledi.

'KULLANIYORLAR'

Konya’dan geldiklerini söyleyen bir çift, 26 yaşındaki oğlunun 2 yıldır cezaevinde olduğunu ve 12 yıl ceza aldığını belirtti. Çocuklarının uyuşturucu ticaretinden dolayı cezaevinde olduğunu söyleyen çift, “Bizim çocuklarımız maşa olarak kullanılıyor. Başlarındakilere hiçbir şey olmuyor. Biz oğlumuz suçsuz demiyoruz ama bunları kullananların da ceza almaları gerekiyor. Ne oluyorsa fakir çocuklara oluyor” dedi.

Haberin Devamı

Kızıyla ziyarete gelen bir kadın ise “İlk ve son gelişim. Kızım babasını çok görmek istediği için getirdim. Neden içeride, kaç yıl ceza aldı bilmiyorum. Sürekli cezaevine girip çıkıyor” diye konuştu.

'YA ÇÜRÜR YA ÖLÜRLER'

Çankırı’dan geldiğini söyleyen 72 yaşındaki bir kadın da 27 yaşındaki torununun uyuşturucudan dolayı cezaevinde olduğunu anlattı. Torununun maşa olarak kullanıldığını söyleyen kadın, “Uyuşturucunun kökünü kurutmazlarsa bu gençler ya sokaklarda ölür ya da hapishanelerde çürür” dedi.

5 ÇOCUĞU DA CEZAEVİNDE

Cezaevine ziyarete gelenlerden bir kadın da 5 çocuğunun cezaevinde olduğunu belirterek şunları söyledi: “2 kızım, 3 oğlum içeride. Hepsi de uyuşturucundan dolayı, 5 yıldır cezaevindeler.” 19 yaşındaki bir erkek de ağabeyinin uyuşturucudan dolayı ve 1 yıldır cezaevinde olduğunu söyledi.

'YATSIN İSTİYORUM'

Samsun’dan gelen 50 yaşındaki bir kadın ise oğlunu ziyaret edeceğini belirtip, yaşadıklarını anlattı: “Yıllardır uyuşturucu kullanıyor. AMATEM’e yatırdım oradan da kaçtı. Yıllardır bu çocukla uğraşıyorum ama baş edemedim. En son bana şiddet uygulamaya kalkınca kalkıp İstanbul’dan Samsun’a kaçtım. 2 yıla yakındır Samsun’dayım oğlum da 2 aydır cezaevinde. İçeride olması daha iyi, ben cezaevinde yatmasını istiyorum. Geldim gördüm 2 ayda az insana benzemiş, kilo almış.”

Haberin Devamı

''BOŞANMIYOR

Cezaevindeki eşini ziyarete gelen başka bir kadın da şunları dedi: “Eşim sürekli cezaevine girip çıkıyordu. En son girdiğinde 8 yıl cezaevinde yattı ama afla serbest kaldı, 6 ay önce de yine uyuşturucudan hapse girdi. Boşanmak için ikna etmeye çalışıyorum ama boşanmıyor.”

'YA BENİ ÖLDÜRÜRDÜ YA BAŞKASINI'

Oğlunu ziyarete gelen bir anne yaşadıklarını anlattı: “Oğlum 22 yaşında, yıllardır uyuşturucu kullanıyor. 3-4 defa tedavi ettirdim, başa çıkamadım. Bağımlı ve bana da sürekli şiddet uyguluyordu. Daha önce hapse girdi, afla serbest bırakıldı. Çıktığında da para vermediğimde bana, annesinin kafasını kesen çocuğu örnek gösteriyordu ve ‘Senin kafanı keserim’ diyordu. Yine bir gün benim ağzımı burnumu kırana kadar şiddet uyguladı. Karakola gittim sığınma evine gitmemi söylediler. Sonra savcılığa gittim, morluklarımı gösterdim ertesi gün gelip evden aldılar. Cezaevine girmeseydi ya beni öldürürdü ya da bir başkasını. Allah o savcılardan razı olsun, iyi ki oğlum cezaevinde.”

Haberin Devamı

'NEREDE OLDUĞUNU BİLİYORUZ'

Kocaeli’den eşi ve torunlarıyla oğlunu ziyarete gelen bir adam da “Yalvardık, yakardık bu uyuşturucudan uzak dur diye ama dinlemedi. Her gün diken üstündeydik, acaba birine bir şey mi yapacak diye. Ama şimdi en azından nerede olduğunu biliyoruz. Bir anne baba oğlu hapse girdi diye sevinir mi, biz sevindik” diye konuştu.