Gündem Harekâtın merkezi Kıvırcık

Harekâtın merkezi Kıvırcık

27.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suriye tarafına geçen tüm unsurlar Kıvırcık köyünden çıkış yaptı. TSK desteğindeki ÖSO, Cerablus ve çevresinde güvenliği sağladıktan sonra Fırat nehrinin batısında konuşlanan YPG’nin silahlı gruplarının ilerlemesini durdurmak için harekete geçecek

Harekâtın merkezi Kıvırcık

Cerablus’u tamamen denetim altına alan TSK desteğindeki Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) kent çevresi ve köylerine yönelik kapsamlı harekâtı sürerken bölgede geniş bir çemberde denetimin sağlanması için kapsamlı planlama yapıldı. Bölgedeki güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, TSK desteğindeki Özgür Suriye Ordusu, Cerablus ve çevresinde güvenliği tam anlamıyla sağladıktan sonra Fırat nehrinin batısında konuşlanan YPG’nin silahlı gruplarının ilerlemesini durdurmak için harekete geçecek. PYD’nin ilan ettiği kanton yönetimlerini birleştirerek bölgede yaşayan diğer gruplarla birlikte, “Rojava federasonu” oluşumunu engellemek amacıyla ilk etapta Menbiç’e ulaşan stratejik noktalar tutulacak, ardından Kobani ile Afrin kantonlarını birleştirmeyi amaçlayan Bab bölgesinden koridor açılmasının önüne geçilecek.

Haberin Devamı

Bölgedeki bir kaynak, Cerablus operasyonunda 40 kilometrelik bir alanın kontrol altına alınmasının amaçlandığı, denetim altına alınacak alanın ise Kobani, Menbiç ve Bab sınırına kadar ulaşacağını aktardı.

Gönüllüye ihtiyaç yok

Milliyet’in edindiği bilgiye göre, harekât merkezini Karkamış’ın girişindeki Kıvırcık köyü oluşturdu. Köyün altından açılan yoldan harekâtın birinci günü, aralarında büyük bölümü Türkmenlerden oluşan Sultan Murat Tugayları ile diğer muhalif gruplardan 800 savaşçı, 150-200 civarında özel kuvvetler geçti. İdlip, Azez ve Bayırbucak bölgesinden getirilen savaşçı Türkmenler, Cerablus kent merkezi ve çevresinde kontrolü sağlıyor.

Cerablus harekâtına ÖSO’nun eğitimli askerlerinin yanı sıra savaşmak için bölgeye gelen gönüllü Türkmen ve Arap muhalifler de katıldı. Savaşmak için bölgeye gelen gençlerin sayısının artması üzerine, Cerablus’a gönüllü savaşçı geçişi kesildi. Gönüllüler, “Şimdilik ihtiyaç yok” diyerek geri çevrildi.

Haberin Devamı

Serbest bölge iddiası

Cerablus’ta tamemen kontrolün sağlanmasına rağmen Karkamış gazeteciler için halen yasak bölge kapsamında. Karkamış’tan Cerablus’a açılan sınır kapısının faaliyete geçirilmesine yönelik hazırlık sürerken ekonomik faaliyetin canlandırılması için bölgenin, “Serbest Ticaret Bölgesi” yapılacağı ileri sürüldü. Karkamış Köy Muhtarları Derneği Başkanı olan Kıvırcık Köyü Muhtarı Mehmet Küçükhasan, serbest bölge oluşturulmasına yönelik çalışma yapıldığını belirterek, “Köyümüzün tam karşısında geniş yollar yapılıyor. Burayı serbest ticaret bölgesi yapacaklarmış. Bizim için çok iyi olacak. Köylüler yıllardır süren bu savaşın yarattığı yoksulluğu ortadan kaldıracak. Yakın zamanda durumun tamamen normale dönmesini bekliyoruz” dedi.

Keklice tepelerinde Türk tankları

Kıvırcık köyünden dün de uzun menzilli obüs topları ve tank desteğinde zırhlı araçlar geçiş yaptı. Cerablus’un Keklice köyü çevresinde hakim tepelere konuşlandırılan tanklar, geniş bir alanı kontrol ediyor. Harekâtı yöneten komutanların Cerablus’u bir günde alacaklarını ifade etmesine karşın kente 14 saatte ulaşıldı. Dün Cerablus çevresinde tamamen kontrolü sağlayan özel kuvvetler desteğindeki ÖSO grupları, Cerablus’un batı ve Güneydoğu bölgesine yönelik operasyonlarını genişletti. Operasyonlar kapsamında bölgedeki bazı köyler ÖSO’nun denetimine geçti.

Haberin Devamı

İran: Şam yönetimiyle koordine davranılsın

Türkiye’nin Cerablus’a yönelik başlattığı askeri hareket konusunda uzun süre sessiz kalan İran’dan ilk resmi açıklama geldi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, askeri harekâtın Şam yönetimiyle koordineli olarak yapılması gerektiğini ifade etti. Kasımi, “Suriye topraklarındaki terörist gruplarla mücadele, uluslararası hukukun temel ilkelerinden biri olan o ülkenin toprak bütünlüğü ve egemenlik haklarına saygı gösterilerek merkezi yönetimle koordineli şekilde yapılmalı” diye konuştu. Sözcü, “İran olarak terörizmle mücadelenin uluslararası bir yükümlülük olduğunu
ve bu menfur olguya karşı bölge ülkelerinin ortak işbirliği içinde olmaları gerektiğine inanıyoruz” dedi. (Tahran / DHA)

Haberin Devamı

Gaziantep’te İHA düştü

Gaziantep’in Şehitkamil ilçesinde boş alana RQ-7 Shadow tipi İnsansız Hava Aracı (İHA) düştü.
Dün öğlen saatlerinde meydana gelen olayın ardından bölge, askeri yetkililerce güvenlik kordonuna alındı. Olayla ilgili olarak soruşturma başlatıldı. Uzmanlar, taktik keşif görevlerinde kullanılan RQ-7 Shadow tipi İHA’nın
muhtemel Amerikan güçlerine ait olduğunu belirtti.