Gündem Haşhaşlı çörek nasıl yapılır? Yaş mayalı haşhaşlı çörek tarifi

Haşhaşlı çörek nasıl yapılır? Yaş mayalı haşhaşlı çörek tarifi

23.04.2018 - 13:13 | Son Güncellenme:

Birçok yörenin mutfağında yapılan; ancak Amasya yöresine ait olduğu bilinen bir çörek tarifiyle karşınızdayız. Gün sofralarının vazgeçilmezi, semaver çayının yakın dostu haşhaşlı çörek tarifini öğrenmek istiyorsanız, buyurun yazının devamına geçelim.

Haşhaşlı çörek nasıl yapılır Yaş mayalı haşhaşlı çörek tarifi

Hamuru için malzemeler:

Haberin Devamı

-1 tatlı kaşığı instant maya

-1 çay kaşığı tuz

-yarım çay bardağı toz şeker

-1 yumurta

-4 su bardağı un

-2 çay bardağı süt

-1 çay bardağı sıvı yağ

Haşhaşlı harç için malzemeler:

-2 çorba kaşığı haşhaş ezmesi

-4 yemek kaşığı toz şeker

-5 çorba kaşığı sıvı yağ

(isteğe göre dövülmüş fındık veya ceviz kullanılabilir)

Yapım önerileri: 1 çay bardağı ölçüsü 110 ml ve 1 su bardağı ölçüsü 200 mililitredir. Harcın şeker miktarını damak zevkinize göre değiştirebilirsiniz. Sıvı yağ ise harç sürülebilecek kıvama gelene kadar eklenmelidir. İsteyenler yaş maya da kullanabilir ancak yaş maya daha riskli bir mayalama yöntemidir. Özellikle hamur işinde acemi olanlara instant maya kullanmalarını öneriyoruz. Ayrıca hazırlığınızı tamamladıktan sonra tepsi mayasını atlamamanızı tavsiye ediyoruz.

Haberin Devamı

Yapılışı:

Hamur malzemelerinden un hariç, diğerleri derin bir yoğurma kabına alınır ve homojen olana kadar karıştırılır. Ardından un azar azar eklenir. (Azar azar eklenmesi önemlidir; çünkü unun cinsine ve markasına göre koyulacak miktar değişebilir.) Yumuşak kıvamlı bir hamur elde etmeniz gereklidir. Bütün hamur malzemeleri güzelce yoğrulduktan sonra üzeri örtülür ve yarım saat kadar mayalanmaya bırakılır.

Ardından iç harcın malzemeleri karıştırılır. Mayalanan hamur merdane yardımıyla açılır. (bu noktada yapabildiğiniz kadar ince açmanız tavsiye edilir.) Harç karışımı eşit şekilde hamurun üzerine yayılır. Rulo hâline getirilir ve 2 parmak kalınlığında parçalara bölünür. Spiralli kısımları üste gelecek şekilde tepsiye eşit aralıklarla dizilir. Tepsi mayası için 20 dakika dinlenmeye bırakılır. (Eğer fazla vaktiniz yoksa henüz ısınmaya başlamış fırında 10 dakika bekletebilirsiniz.)

İsteğe göre üzerine yumurta sarısı sürülebilir ve fındık serpilebilir.

Tepsi mayası da tamamlanan çörekler, önceden ısıtılmış 190° fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

Pişen haşhaşlı çörekler soğuduktan sonra çayla beraber servis edilir.

Afiyet olsun.