Gündem Hasta haklarınızı biliyor musunuz?

Hasta haklarınızı biliyor musunuz?

12.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sağlık kurumuna, hem bozulan sağlığımızı yeniden kazanmayı hem de eskisi gibi mutlu olmayı bekleyerek başvururuz. Burada karşımıza çıkan uygulamalar ve karmaşık işlemler ise bazen “daha da hasta oldum” dememize neden olabilir

Hasta haklarınızı  biliyor musunuz

İSTANBUL Kemerburgaz Üniversitesi’nde (İKBU) düzenlenen eğitim programında öğrencilere hasta haklarıyla ilgili bilgiler verildi. İKBU Çağdaş Hukukçular Kulübü ve İstanbul Barosu Sağlık Hukuku Merkezi işbirliğiyle düzenlenen Hasta Hakları Eğitim Programı’nda, İstanbul Barosu Sağlık Hukuku Merkezi Başkanı Avukat Ümit Erdem, Avukat Şükran Keleş Yurttaş, Avukat İlker Burgaç ve Doç. Dr. Gürkan Sert konuyla ilgili bilgi verdi.

Eşit sağlık hizmeti olmalı
Uzmanlar, hasta haklarının, sağlık hizmetlerinden faydalanma ihtiyacı bulunan fertlerin, Anayasa, milletlerarası anlaşmalar, kanunlar ve diğer mevzuat ile teminat altına alınan haklarını ifade ettiğini belirterek, bu hakları şöyle sıraladılar:
- Bilgilendirilme hakkı: Bu hak hastanın sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanacağı ve sağlık durumuyla ilgili bilgilendirilmesiyle ilgilidir. Hasta kendisine sağlık hizmeti verecek olan personelle ilgili bilgi sahibi olma hakkına sahip. Ayrıca hastanın ücret ve ödemeler, kurumun çalışma saatleri ve sistemleri, kurumda verilen hizmetler ve bunlarla ilgili sınırlılıklar konusunda bilgilendirilmesi bu hak kapsamında.
- Sağlık hizmetlerine ulaşma hakkı: Sağlık hizmetlerinin yaygın bir şekilde planlanmasını ve hastaların sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesini kapsar. Örneğin tedavi hizmeti almak isteyen bir hastanın, sağlık hizmetinin eşit ve adil dağılmamış olmasından dolayı hizmete ulaşamaması bu hakkın ihlali anlamına gelir.
- Hastaların ayrım görmeme hakkı: Bu hak hastanın sağlık hizmetini aldığı süre boyunca hiçbir ayrımcılığa maruz kalmamasını ifade eder. Ayrım görmeme hastaların dil, din, ırk, cinsiyet gibi farklılıklar sonucu doğabilecek ayrımcılığa karşı korurken aynı zamanda hastaların cinsel yönelimleri, yaşam tarzlarından dolayı da ayrımcılık görmemelerini hedefler.
- Sağlıkta seçim hakkı: Hasta sağlık durumuna göre alacağı hizmete uygun kurum, kuruluş, birim ve personel arasında seçim yapabilir. Ancak bu sınırsız bir seçim yapabilme hakkı olarak algılanmamalı.
- Hastanın tedaviyi ret ve durdurma hakkı: Hasta tedaviyi almak istemiyorsa tedaviyi reddedebilir yahut devam eden bir tedaviyi durdurabilir. Tedaviyi reddeden hasta reddini yazılı belgeyle bildirmeli.

Haberin Devamı

Haklarınız ihlal edilirse
Hastanın herhangi bir hakkının ihlal edilmesi durumunda genel anlamda başvurabileceği 3 yol bulunuyor.
- Herhangi bir hakkının ihlal edildiğini düşünen hasta ilgili sağlık kurumu içinde bulunan Hasta İletişim Birimi’ne şikâyette bulunabilir. Birimden çıkacak karar, hasta hakkının ihlal edildiği yönünde ise süreç yargı mercilerinde devam eder. Fakat birim hasta hakkının ihlal edilmediği yönünde karar alırsa, hasta yine aynı birime itirazda bulunabilir.
- İkinci bir yol olarak herhangi bir ihlale maruz kalan ya da kaldığını düşünen hasta 184 numaralı Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi’ni arayarak şikâyetini telefon üzerinden gerçekleştirebilir ve süreçle ilgili bilgi alabilir.
- Son olarak ise https://hastahaklari.saglik.gov.tr/ adresli Hasta Başvuru Bildirim Sistemi üzerinden de maruz kaldığı ihlale ilişkin şikâyetini internet yoluyla gerçekleştirebilir.

Haberin Devamı

Üniversite içinde finans laboratuvarı
TEORİK eğitimin yanında uygulama yapma fırsatı Co-Op programıyla öğrencilerini iş dünyasıyla buluşturan İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi, İş Yatırım’la yeni bir uygulamaya imza attı.
Üniversite içinde İş Yatırım işbirliği çerçevesinde Trade Master Center açıldı. Merkezde yurtiçi ve uluslararası piyasalardan ekonomik ve finansal enformasyon gerçek zamanlı olarak sağlanacak. Böylelikle öğrenciler finans ve ekonomi derslerini uygulamalı olarak yürütebilecekler. İş yatırım uzmanları hem sistemin öğrenciler tarafından kavranmasına yardımcı olacaklar hem de piyasa bilgi ve deneyimlerini öğrencilerle paylaşacaklar. Merkez, aynı zamanda bir finans laboratuvarı işlevi görecek.
İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ, İİBF öğrencilerinin gerçek iş yaşamıyla henüz öğrenciyken tanışacaklarını belirterek, “Borsayı simülize eden program sayesinde öğrencilerimiz gelişmeyi izleyecek. Genç bir üniversite olmamıza rağmen öğrencilerimize sunduğumuz imkan ve donanımlarla fark oluşturuyoruz” dedi.
İş Yatırım Genel Müdürü Ali Erdal Aral ise Amerika ve Kanada’da Trade Master Center uygulamasının yıllardır yapıldığını belirterek, Türkiye’de de birkaç üniversitede bu çalışmaya başladıklarını söyledi.
İş Yatırım olarak uygulamaya sosyal sorumluluk olarak baktıklarını belirten Aral, “Teori ve pratiği buluşturduğumuz programın amacı iş ve akademiyi bir araya getirmek. İş Yatırım, yaz tatillerini kendilerini geliştirmek için değerlendiren öğrencilere staj imkanı da sunuyor” diye konuştu.
İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi İİBF Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu da bilgiye ulaşmak için yeni bir yol olan Trade Master Center’ın öğrenciler için büyük bir fırsat olacağını söyledi.

Haberin Devamı

İKBU’DAN HABERLER
Adaylara özel tercih hizmeti

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi, bu yıl üniversiteli olmaya hazırlanan öğrenciler için tüm rehberlik bilgilerini bulacakları aday web sitesi hazırladı. Üniversite adayları, aday.kemerburgaz.edu.tr adresine girerek, 2015 sınav sistemi, meslekler rehberi, doğru tercihin püf noktaları, tercih esasları, sınav kaygısının önüne geçmenin yolları, ailelerin bu süreçte izlemesi gereken tutumlar gibi pek çok konuda akıllarındaki soruların cevaplarını bulabilecekler.
İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ üniversite adaylarının girecekleri sınavların özelliğinden meslek ve üniversite seçimine kadar bilgi sahibi olmalarının sınavda gösterilen başarı kadar önemli olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Üçtuğ, üniversitenin aday web sitesinin tüm bu bilgilere yer verdiğini belirterek, öğrencilere bölüm tercihleriyle ilgili şu tavsiyelerde bulundu:
“Her şeyden önce bölüm tercihi yaparken aday öğrenciler ana eksendeki programları tercih etmelidirler. Bu şekilde tanımlı ve kuvvetli bir disiplinin temel bilgileriyle donanma imkanı elde edeceklerdir. Disiplinlerarası bir branş seçmeyi öngördüklerinde ise ilgili programın müfredatını iyice incelemelerini ve güçlü teorik bilgi bileşeninin varlığından emin olduklarında bu tercihi yapmalarını önerebilirim. Üzerinde durmaları gereken ikinci önemli nokta ise üniversite eğitimlerini tek bir disiplinin derinlikleriyle sınırlamamaları, seçmeli dersler, disiplin dışı konular ve yandal programları aracılığıyla ufuklarını genişletmeye çabalamalardır. Bu arada disiplinine göre olmak üzere kısa ve uzun süreli stajlar ve iş deneyimleriyle daha üniversite sıralarındayken iş yaşamıyla tanışmanın yollarını aramaları gerekir.”

Haberin Devamı

Athena için geri sayım
İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Bahar Şenliği’nde bu yıl ünlü rock müzik grubu Athena’yı ağırlıyor. İKBU Bahar Şenliği 15 Mayıs’ta üniversitede yapılacak. Yalnızca öğrencilerine değil isteyen herkesin katılımına açık olacak Athena Konseri, üniversite sınavlarına hazırlanan gençlerin de stres atmasına fırsat verecek. İKBU Genel Sekreteri Boğaçhan Çanak, öğrencilerin Bahar Festivali ile bir yılın stres ve yorgunluğunu üzerlerinden atacaklarını, uluslararası öğrencilerle daha sıkı ilişkiler kuracaklarını belirterek, “Her şey öğrencilerimiz için. Ayrıca bu tür festivalleri de öğrencilerimiz düzenliyor. Biz de yönetim olarak her türlü katkıyı sağlıyoruz” dedi.
İKBU Bahar Şenliği’nde Athena konserinin yanı sıra, 14-15 Mayıs 2015 tarihlerinde 2 gün boyunca eğlenceli yarış ve turnuvalar, bungee jumping, robot dövüşü, dev jenga, karaoke, canlı langırt gibi pek çok oyunla öğrenciler eğlenceye doyacak. Pal FM canlı yayın bağlantılarıyla Scoda ise sürüş keyfiyle şenlik boyunca öğrencilere eşlik edecek. İKBU öğrenci kulüpleri de çeşitli etkinliklerle şenliğe renk katacak.

Haberin Devamı

İş sağlığı ve güvenliği
Bölümün amacı endüstriyel kuruluşların ihtiyacı olan iş güvenliğine yönelik personelin yetiştirilmesi ve iş güvenliği organizasyonunun mühendislik düzeyinde olan işletmelerde, mühendisliğin bir alt kademesinde, mühendislik düzeyinde olmayan organizasyonlarda ise işletmenin tüm iş güvenliği sorumluluğunun üstlenebilecek yetenekte “İş sağlığı ve güvenliği teknikeri” yetiştirmek.
İş sağlığı ve güvenliği programında dersler; temel derslerin yanı sıra ağırlıklı olarak iş sağlığı ve güvenliğine yönelik. Ayrıca 3. ve 4. yarıyılda mesleki uygulama dersi yapılmakta.
Ön lisansı bitirdikten sonra “Dikey Geçiş Sınavı” sonucuna göre Acil Yardım ve Afet Yönetimi, İşletme Sosyal Hizmet, Sosyoloji bölümlerine geçiş yaparak lisans eğitimi tamamlanabilir.
Bu bölümü tercih edecek kişilerde, genel ve sayısal yeteneğe sahip, fen bilimleri alanına ilgili, ayrıntıları algılayabilen bireyler olmak gibi özellikler aranıyor.

İKBU’nun ayrıcalıkları
İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Programı; gerek donanımlı, seçkin ve özverili kadrosu gerekse bireyin hayalindeki mesleğe sahip olmasını sağlayacak nitelikteki dersler aracılığıyla bireylerin mesleki yeterliliğe ulaşmalarını, işverenler tarafından tercih edilir olmalarını ve nitelikli, saygın bir şekilde mesleğini icra etmelerini sağlayacaktır.
Ayrıca öğrencilere iş sağlığı ve güvenliği yazılımı öğretilmekte.

Bilim dünyasının fırsatı İKBU’da
İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Uygulama Merkezi ve Yıldız Teknik Üniversitesi işbirliğiyle 14-15 Mayıs 2015 tarihinde Uluslararası “Nanobiotech-nology Days 2015” çalıştayları düzenleniyor. Türkiye’de ilk kez düzenlenen ve dünyada bu konuyla ilgili yapılan çalışmalarda gelinen noktaların değerlendirileceği çalıştaya İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi ev sahipliği yapacak. Çalıştayda, Nanobiyoteknoloji alanında çalışmalarıyla öne çıkan Prof. Dr. Vlademir P. Torchilin, Prof. Dr. Len Seymour, Prof. Dr. Oya Alpar, Dr. Alvaro Mata ve Prof. Dr. Cengiz Kaya konferanslar verecek. Doç. Dr. Ayşe Begüm Tekinay ve Dr. Tolga Sütlü’nün çalıştaylarıyla devam edecek etkinlikte aynı zamanda Türkiye’den ve yurtdışından konuşmacılar yaptıkları bilimsel çalışmalar hakkında bilgiler verecekler.

Yazarlar