Gündem Hatay’ı sel vurdu!

Hatay’ı sel vurdu!

26.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hatay’da şiddetli yağışlar Erzin ilçesinde sel felaketine neden oldu. Amanos Dağları’ndan gelen sel sularına kapılan 4 kişi hayatını kaybetti. Cesetlerden birinin başının kopuk olduğu ifade edilirken, çok sayıda bina ve lojman sular altında kaldı

Hatay’ı sel vurdu

Hatay’ın Erzin ilçesi dün sel felaketiyle uyandı. Amanos Dağları’ndan gelen sel sularına kapılan dört kişinin cesedine ulaşılırken yerel yetkililer bir kişinin de arandığını bildirdi. Vatandaşlar, selden en çok etkilenen kaplıcaların bulunduğu Ilıca bölgesindeki pansiyonlarda çok sayıda Suriyeli ve portakal bahçelerinde çalışan Gürcistan uyruklu mevsimlik işçilerinin kaldığını belirtirken, yetkililer kendilerine bu yönde ihbar gelmediğini, araştırmaların sürdüğünü açıkladı.

Sular çekilince anlaşıldı
Erzin çevresinde gece boyu devam eden yağışların ardından sabaha karşı Amanos Dağları’ndan gelen sel ilçede birçok mahallede su baskınlarına neden oldu. 40 bin nüfuslu ilçenin özellikle Ilıca bölgesinde etkili olan selde köprü yıkıldı, pansiyon ve lojmanlarla birçok bina sular altında kaldı.
Saat 06.30 sıralarında marketinde uyurken sel sularına kapılan Osman Başaran’ın (59) cesedi 3 km uzaklıkta bulundu. Sel sularına kapılan dört kişiyi de arama çalışmaları başlatıldı. Felaketin duyulmasının ardından Erzin’e Antakya ve çevre ilçelerden arama kurtarma ekipleri ile yardım malzemeleri sevk edildi.
Sabah yağışın durması ve suların çekilmesiyle felaketin boyutları da ortaya çıktı. Sel sularının önüne katıp götürdüğü otomobil, minibüs, kamyonet gibi birçok aracın hurdaya döndüğü görüldü. Birçok ağacı kökünden söken sel sularının ilçeyi kaplıcalara bağlayan yollardan birindeki İçmeler Köprüsü’nün de yıkıldığı anlaşıldı.

4 ceset bulundu
Ekipler bir taraftan kaybolanları arama çalışmalarına başlarken Ilıca bölgesinde bulunan pansiyonlarda kalanlar da AFAD ekipleri tarafından tahliye edildi. Çoğunluğunu Suriye ve Gürcistan uyrukluların oluşturduğu tatilciler ellerinde valizlerle pansiyonlardan ayrıldı. Ekipler, akşam saatlerine kadar dört cesede ulaştı. Bu kişilerin Osman Başaran, Bayram Aydıngöli (46), eşi Serap Aydıngöli (42) ve Zeki Duran (50) olduğu saptandı. Bayram Aydıngöli’ne ait cesedin başının kopuk olduğu öğrenildi. Osman Başaran’ın, yakınları tarafından “Zahide” diye hitap edilen eşi Zübeyde Başaran’ın (48) ise kayıp olduğu bildirildi. Arama kurtarma çalışmalarında Neşet Uçan da yaralı olarak bulundu.

Otomobili çekerken öldü
Osman Başaran’ın otomobilini kenara çekmek için aşağıya indiği sırada eşi Zahide Başaran ile birlikte sel sularına kapıldığı belirtildi. Serap Aydıngöli’nin ise eşi Bayram Aydıngöli ile birlikte Osmaniye’de oturduğu ve yaz aylarında Ilıca’ya gelip çay ve gözleme sattığı bildirildi. Öte yandan Gaziantep’in İslahiye ilçesinde ise bir ev ile iki katlı inşaatın çöktüğü selde, 100 kurbanlık küçükbaş hayvan telef oldu, bazı yollar kapandı, tarım arazileri zarar gördü.

Haberin Devamı

Başkan: Görülmemiş felaket
Erzin Belediye Başkanı Ak Partili Kasım Şimşek sabah yaptığı açıklamada “Gece yaşananlar görülmemiş bir sel felaketi. Kaplıcalardaki vatandaşlarımızdan aldığım ilk bilgilerde dokuz kişinin kayıp olduğu söyleniyordu ama net değil. Şu ana kadar bir vatandaşımızın cesedini bulduk. Diğer kayıp vatandaşlarımızı bulabilmek için de arama çalışmaları devam ediyor” dedi.

Yetkililer bölgede
Ilıca mevkiinden, denize kadar olan yaklaşık 25 kilometrelik alanda arama kurtarma çalışmaları devam ederken, Hatay İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Hasan Koçyiğit, Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu ile Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş felaketin yaşandığı bölgede incelemelerde bulundu.Hatay Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı iş makineleri bölgedeki evlerde oluşan sel sularını ve çamurları temizledi. Belediye ekiplerinin hasar tespit çalışmalarına başladığı belirtildi.

Haberin Devamı

Hatay’ı sel vurdu

‘1000 Suriyeli vardı’ iddiası

Selin en çok etkilediği Ilıca mevkiinde binden fazla Suriyeli vatandaşın ikamet ettiği öne sürüldü. Herhangi bir şekilde kayıtları bulunmayan Suriyeliler arasından 15 kişinin kayıp olduğu iddia edilirken kesin bilgi verilmedi. Bölgede yaşayan vatandaşlar kayıp sayısının açıklanandan daha fazla olabileceğini dile getirerek “Dört kişilik bir evde 10 Suriyeli vardı. Suriyeliler, selin zarar verdiği alandan çıkarılırken, kendilerinden kayıpların çok olduğunu söylüyordu. Ölü sayısı yükselebilir” iddiasında bulundu.
Evler dere yatağında
Felaketi yaşayanlar bu durumun evlerin dere yatağına yapılmasından kaynaklandığını belirterek, “Sular gece 01.00 gibi tusunami gibi aniden geldi. Evlerin birinci katları suyla doldu. Aşağıya baktığımızda araçlarımızın yerinde olmadığını, suyla akıp gittiğini gördük. Dere yatağına evlerin yapılmasına izin verilmesi nedeniyle bu sel felaketini yaşadık. Bu evler yapılmasaydı bu felaket yaşanmayacaktı” diye konuştu. Çevrede oturanlardan Muhammet Gürz de dere yatağının ıslah edilmesi için daha önce yaptığı başvurudan bir sonuç alamadığını öne sürerek, “2012 yılında dere yatağının ıslahı için DSİ’ye dilekçe verdim ama ilgilenen olmadı. Sonra da bu felaket yaşandı” dedi.
Meteoroloji uyarmıştı
Sele karşı önceki gün vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyaran Meteoroloji Genel Müdürlüğü, sağanak yağışın 3,5 saat sürdüğünü, metrekareye 71.5 kilogram yağmur düştüğünü kaydetti.
Sağanak yağış, Hatay’ın Hassa ilçesinde de etkili oldu. Bazı ev ve iş yerlerinin sular altında kaldığı sağanak yağış nedeniyle ilçenin Arpalıuşağı mahallesindeki üç kerpiç ev yıkıldı.