Gündem ‘HAVALI’ ADAM KRİTERİ DEĞİŞTİ!

‘HAVALI’ ADAM KRİTERİ DEĞİŞTİ!

19.06.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

İsrailli bir araştırmacı tarafından yapılan inceleme, cool (havalı) tanımının kökünden değiştiğini ortaya koydu

‘HAVALI’ ADAM KRİTERİ DEĞİŞTİ

Rochester Üniversitesi Tıp Merkezi’nde görev yapan araştırmacı Ilan Dar-Nimrod “Havalılık: deneysel bir araştırma” adlı çalışmasında, havalı tanımının artık soğuk değil canayakın insanlar için yapıldığını tespit etti. 3 çalışmanın birleşmesinden oluşan raporda araştırmacılar katılımcılara önce havalı bir kişiyi tanımlayacak kelimeleri sordu.
Cevaplar arasında çoğunlukla ‘canayakın’, ‘modayı takip eden’ ve ‘alışılmadık’ gibi sıfatlar yer aldı. İkinci çalışmada katılımcılara bu sıfatlara sahip kişilerin ne kadar havalı ve ne kadar çekici oldukları soruldu. Burada araştırmacılar havalı ve çekici tanımlarını birbirinden ayırmaya çalıştı.
Üçüncü çalışmada ise katılımcılara arkadaşlarına ne kadar havalı olduklarına dair puanlar vermeleri istendi. Araştırma sonucunda ‘havalı’ tanımının geçmişe göre büyük ölçüde değiştiği görüldü. Buna göre soğuk ve isyankar olmanın havalı olmak için halen gerekli özellikler olduğu ancak insanların havalı tanımını yaparken soğuk ve isyankar olmaktan çok çekici, esprili ve canayakın kişileri seçtiği açıklandı.