Gündem Hayali ihracatçılara baskın: 16 gözaltı

Hayali ihracatçılara baskın: 16 gözaltı

20.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul merkezli altı ilde, düzenledikleri sahte fatura ve banka dekontlarıyla ihracat yapmış gibi gösterip devleti dolandıran 21 kişilik şebekenin 16 mensubu yakalandı.

Hayali ihracatçılara baskın: 16 gözaltı

FERİT ZENGİN / Haber Merkezi - Cep telefonu ve lüks araç ihracatı yapmış gibi göstererek devleti 640 milyon lira zarara uğratan şebekenin, 5.5 milyar liralık sahte fatura düzenlediği tespit edildi.

Haberin Devamı

Mali polis ekipleri, hayali ihracat yapan bir şebekeyi tespit edince, MASAK ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri ile iletişime geçerek çalışma yaptı.

Yöntemini tespit ettiği şebekenin 21 kişiden oluştuğunu da belirleyen ekipler şebekeye dün sabah İstanbul, Ankara, Muğla, Bursa, Tekirdağ ve Diyarbakır’da eş zamanlı baskınlar düzenledi. 16 şüpheliyi gözaltına alan polis, 5 şebeke mensubunun yakalanması için çalışmalarını sürdürüyor.

Yapılan çalışmalarda, sahte fatura ve sahte banka dekontlarını yine sahte belgelerle ihracat yapmış gibi göstererek gümrük müdürlüklerine sunan şebeke mensuplarının, ödemeleri gereken vergilerin KDV iadelerinden düşülmesini sağlayarak dolandırıcılığı gerçekleştirdiği tespit edildi. Düzenlenen raporlarda aralarında firma sahibi, gümrük müşaviri ve aracıların da bulunduğu şüphelilerin usulsüz ihracat-ithalat işlemleri sonucu devleti 23 milyon 695 bin 443 dolar (639 milyon 776 bin 961 Lira) dolandırdığı, aldıkları KDV iadeleri için 204 milyon dolar (Yaklaşık 5.5 milyar lira) sahte fatura düzenledikleri tespit edildi.