Gündem ‘Hayallerin ve hatıraların saklanması’

‘Hayallerin ve hatıraların saklanması’

04.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

11. Contemporary Istanbul’un bu yıl en dikkat çeken bölümü, koleksiyoncuların satın aldıkları eserleri sergiledikleri Collector’s Stories kısmını bölümün küratörü Marc-Olivier Wahler’le konuştuk

‘Hayallerin ve hatıraların saklanması’

"Bazı koleksiyoncuların aklı takılır, nutku tutulur, bir eser karşısında heyecanlanırlar, ben onlardanım. Aman tanrım bu ne fotoğraftı; ne kadar güçlü ve romantikti.” Leyla Pekin Alp Sime’nin ‘Disiplin’ adlı fotoğrafı için, bu sözleri söylüyor. 11. yılını kutlayan Contemporary Istanbul’da bu yıl Collector’s Stories adlı bir bölüm var. İşte burası, bu ve benzeri koleksiyoncuların kendi koleksiyonlarından seçtikleri sanat eserleri ve o eserleri alma sebeplerine dair yazdıkları hikayelerle dolu. Aralarında Cem Yılmaz, Zafer Yıldırım, Huma Kabakcı, Murat Ülker’in bulunduğu bölümde 60 koleksiyoncunun yazdıkları hikayelere 102 sanatçının eseri eşlik ediyor. Küratörlüğünü Marc-Olivier Wahler’in yaptığı ve koordinatörlüğünü Doç. Dr. Marcus Graf’ın üstlendiği Collectors’ Stories böylece görülmesi zor eserleri izleyicilerle buluşturmuş oluyor. Marc Oliver Wahler, bölümle ilgili olarak, “Türkiye’de çok sayıda güncel sanata odaklanmış koleksiyon var. İzleyiciler müzeleri olan, vakıfları olan büyük koleksiyonlardan haberdarlar. Ama daha az bilinen, tanınan fakat en az bu ünlü isimler kadar sanata tutkuyla yaklaşan koleksiyoncular da var. Biz tümünden bir seçkiye yer vermek istedik. Bir fuarın sanat eseri satılmasına yönelik hazırlanmış konsepti içinde, sanat eserinin tutkuyla alındığını hatırlatmayı amaçladık. Koleksiyonculardan sahip oldukları koleksiyondan eser seçerken eserle kişisel bağlarına göre hareket etmelerini istedik. Tutkuyla bağlı oldukları eserleri seçmelerini rica ettik” dedi.

Haberin Devamı

Bölümdeki hikayelerin her biri koleksiyonların oluşumu, koleksiyoncuların eserlere bakışı ve koleksiyoncu-sanatçı ilişkileri hakkında bilgi veriyor. Örneğin Rezzan Benardete Yusuf Sevinçli’nin ‘Good Dog 001’ adlı işini bir arkadaşının evinde görüp çok beğenmiş. “Elbette fotoğrafı arkadaşımdan istemek garip kaçacaktı” diyen koleksiyoncu, eseri satın almayı istemiş. Ancak edisyonu kalmayınca arkadaşından istemek zorunda kalmış. Dr. Şükrü Bozluolçay ise, Neş’e Erdok’un ‘Atölyede’ eserini sanatçının evinde asılıyken görmüş. Banatçı Bozluolçay’ın eseri çok sevdiğine ikna olunca almış ve koleksiyonunda en beğendiği parçalardan biri olmuş.

Meditatif bir iş

Asuman- Hüsnü Güreli ise, Azade Köker’in ‘Otlar’ işini meditatif bir iş olarak görmüşler. Koleksiyoncular eseri satın alma sebeplerini anlatırken, “Yeşil otlara ve aralarındaki küçük canlılara baktıkça derinlik etkisi, bize meditasyon etkisi yaşatırken, ‘onlar yoksa insan da yok’ diye düşündük” diyorlar. Ayşe Saruhan Doğan Koleksiyonu’ndan bölüme katılan Vahap Avşar’ın ‘Son Damla’ işi ise koleksiyoncuları için bugünün ruhunu yansıtan bir iş. Çift, “’Son Damla’yı genç izleyicilerle paylaşmak istedik, çünkü koleksiyonculuk hayallerin ve hatıraların saklanıp gerektiğinde paylaşılmasıdır” diye belirtiyor.

Haberin Devamı

Kredi çekip satın aldım

Bölümdeki en ilgi çekici hikâyelerden biri Naim Nihmet’in Desiree Dolron’un bir fotoğrafı olan ‘Xteriors V’i alış öyküsü. Koleksiyoncu, gittiği ilk fotoğraf fuarı olan Paris Photo 2013’te bütçesinin üstünde bir alışveriş yapıyor. Fuardan tam çıkarken de sanatçı Murat Germen kendisine bir fotoğraf gösteriyor, ama Nihmet sadece bakıp geçiyor. Sonra dönüş uçağında gözlerini kapattığında bu fotoğrafı görüyor. Artık tek düşündüğü bu oluyor ve iş saplantıya dönüşünce satın almaya karar veriyor. Ancak fotoğrafın edisyonları tükenmiş sadece Artist Proof yani prova baskısı kalmış. Nihmet bu değerli baskıyı almak için yeterli kredisi olan bir koleksiyoncu olduğunu ispatlamak için uğraşıp başardıktan sonra kredi çekerek eseri satın almış. Hikâye mutlu sonla bitmiş, Naim Nihmet’in sözleriyle, “Fotoğrafı sonunda getirip yatağımın tam karşısına astım ve o zamandan beri yerinden kıpırdamadı. Şimdi ilk defa Collector’s Stories için yerinden ayrılıyor. Keyifle bakmanızı dilerim.”