Gündem Hediye vermek bir sanattır…

Hediye vermek bir sanattır…

17.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yılbaşı geliyor, hediyeler hazır mı? Yeni yılın güzel yönlerinden biri, insanların birbirine hediye alıp vermesidir.

Hediye vermek bir sanattır…

Sevdiklerimize hediyeler almak, onlardan karşılığını görmek sosyalleşmenin en güzel yönlerinden biridir. Ama dikkat! Sevdiklerimize hoşlanabilecekleri hediyeler seçmek de hiç de kolay değil. Birini ne kadar iyi tanırsak tanıyalım sıra hediye vermeye gelince zorlanırız. Hediye vermek, karşılık beklemekten kalp kırıklığına kadar ‘tuzak’larla doludur. En iyisi uzmanlara kulak vermek… 

Haberin Devamı

Nitekim, West Virginia Üniversitesi’nden Prof. Julian Givi de “Kişiye göre doğru hediye seçmek gerçekten çok fazla zihinsel enerji gerektiriyor. Çünkü seçimlerimizde büyük hatalar yapabiliriz. Neyse ki hediye verme sanatı ve bilimi öğrenilebilir. En yaygın hatalarımızı tespit ederek, sevdiğimiz insanları maksimum derecede mutlu edecek hediyeler seçmeliyiz” dedi. 

Kolye yerine konser bileti

Prof. Jeffrey Galak, kolye çanta gibi maddi hediyeler yerine konser bileti, yemek pişirme kursu gibi farklı hediyelerin daha akılda kalıcı olduğunu savunuyor. Bir de maddiyatın değil, çarpıcılığın önem taşıdığını hatırlatıyor. Profesör, yakınınıza birlikte çekilmiş, eski bir fotoğrafınızı hediye etmenin de duygusal açıdan eşsiz olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

‘Anlık değil, uzun vadeli düşünün’

Hediye alırken en önemli kural, anlık değil, uzun vadeli düşünmek. 

Alıcılar, uzun vadeli, keyif veren hediyelere daha fazla şükran duyma eğiliminde. 

Singapur Ulusal Üniversitesi’nden Prof. Adelle Yang, “Sevgililer Günü hediyelerini düşünün, alıcı, kısa sürede yaprakları dökülecek bir buket çiçek yerine, haftalarca bakabileceği saksı çiçeğini tercih eder” dedi. 

Prof. Yang, hediyeyi elden vermek yerine postayla göndermenin de daha doğru olduğunu belirtti. Posta hem daha iyi seçim yapmayı sağlayacak hem de hediyeyi alan çığlık atmadı diye üzülmeyeceksiniz.