Gündem Her kafadan bir ses

Her kafadan bir ses

19.12.2009 - 00:52 | Son Güncellenme:

Bölgedeki komutanlardan farklı açıklamalar geldi. Dönemin Komutanı emekli Org. Özgen, “Askerleri korumasız olarak gönderen Malatya’daki birim” dedi... Malatya Jandarma Alay Komutanı Ercan, “Sorumluluk Bingöl Jandarma Komutanı’nda”; Elazığ Komutanı Yılmaz ise “O hata Malatya’dan kaynaklandı” dedi

Her kafadan bir ses

Bingöl’de 24 Mayıs 1993’te 33 askerin kurşuna dizilerek şehit edilmesi 16 yıl sonra yeniden tartışmaya açıldı. Türkiye, dönemin sorumlu komutanlarının “olayda kimin ihmali bulunduğu” konusunda hâlâ uzlaşamadığı bir tabloyla karşılaştı.
Barışın olabileceğinin konuşulduğu günlerde Bingöl’den, bugün bile tartışılan bir olayın haberi geldi. PKK, silahsız ve sivil kıyafetle Malatya’daki toplanma noktasından alınarak Bingöl yolu üzerinden birliklerine sevk edilen askerlerin otobüslerini durdurmuş, 33 askeri şehit etmişti.
Art arda açıklama yapan dönemin komutanlarının, “ihmal” diye nitelendirdikleri olayla ilgili sorumluluğun diğer komutanlarda olduğunu söylemeleri ise soru işaretlerinin artmasına yol açtı.

‘Taktik sorumluluk bende’
Dönemin Asayiş Bölge Komutanı, emekli Orgeneral Necati Özgen, Milliyet ve NTV’ye yaptığı açıklamalarla tartışmaları alevlendirdi. Özgen, özetle şunları söyledi:
“Bölgeden ben sorumluyum, ama askerleri korumasız olarak gönderen Malatya’daki askeri birim. Korumasız gönderilmesi hata. Normalde, araçlar tutulur, önüne bir tane BTR aracı verilir. Araçlarda öne arkaya silahlı er verilir. Onu almamışlar. Malatya almamış. O bölgede, bizim BTR 60’larımız var. Devamlı ring yaparlar. Havadan tarama yapacak imkân yok. O zamanlar koca Güneydoğu’da 5 Sikorsky ve 2 taarruz helikopteri var.
İstihbarat raporları, bölgede terörist grubun olduğunu söylüyor. 11-14 Mayıs’ta operasyon yaptık. Her attığın tutar diye bir şey yok. Terörü anlamadan işkembeden konuşmak doğru değil. Bir şey bulamadık operasyonda. Malatya’nın tuttuğu midibüslerin şoförleri de işbirlikçi demek ki. Birkaç yerde durmuş telefonla görüşmüşler.
Olaydan sonra, 14 terörist etkisiz hale geldi, 25 kişi kurtarıldı. Komando tugayı 55 teröristi ölü ele geçirdi. Bu olayda kanuni sorumluluk bende değildir ama taktik sorumluluk bendedir. Ergenekon iddiaları vicdansızlıktır.”

‘Ben beraat ettim’
Dönemin Malatya Jandarma Alay Komutanı Yaşar Ercan ise “Sorumluluk alanım Elazığ’a kadardı. Bölgemizde terör olmadığı için eskort ile göndermedik. Sorumluluk Bingöl Jandarma Komutanı’nda. Elimde 10 sayfalık beraat kararım var. Sorumluluğumda olmamasına rağmen o güzergâhı kullanan şoförlerle konuşmuş, yolun güvenli olmadığını öğrenince Bingöl’e kriptolu mesaj çekmişim. Komutanımın açıklaması beni yaraladı” dedi.

‘Vicdanen rahatım’
Ercan’ın işaret ettiği Elazığ Jandarma Komutanı Hüseyin Yılmaz da yargılanarak beraat ettiğini belirterek, şöyle konuştu:
“Ortam çok sakindi. Nokta operasyonu yapılmıyordu. Dağ teröristlere kalmıştı. Rehavet vardı. Saldırıda ihmal yok muydu? Mutlaka hata vardı. O hata Malatya’dan kaynaklandı. Yollar güvenli diye kafileleri rastgele yola çıkartmaları, zamansız bilgi vermeleri ve terör örgütünün yol kesme olayını rehavetten dolayı dikkate almamalarıydı. İyi ki yargılanmışız. Abdullah Öcalan, Şemdin Sakık’ın yaşadığına dua ediyorum. Ergenekon diyenler onlarla konuşsunlar. Vicdanen rahatım.”
Konuyla ilgili çarpıcı iddialardan birini, Taraf gazetesinin emniyet mensubu yazarı Emre Uslu ortaya attı. Uslu, olaydan sonra, rehin alınan askerleri Özel Harekât polislerinin kurtardığını belirtti.

Tanık: Tehdit edildim
Ergenekon savcılarına ifade veren, saldırıdan sağ kurtulan isimlerden Erdal Özdemir’in, “Bir televizyon programında Özgen’i eleştirdiğini, bunun üzerine ev telefonundan tehdit edildiğini” anlattığı kamuoyuna yansıdı.
Özdemir gibi, sağ kurtulan çok sayıda isim, şoförlerin kuşkulu hareketlerde bulunduklarını, Şemdin Sakık’ın saldırıyı organize eden isim olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Başsavcılık: 33 er soruşturması yok
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, yetkili birimlerinde Bingöl’de 1993 yılında 33 erin şehit edilmesiyle ilgili olarak herhangi bir soruşturma dosyasının bulunmadığını açıkladı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan dün yapılan açıklamada, son günlerde bazı basın yayın organlarında, “Ergenekon soruşturması kapsamında, Bingöl’de 1993 yılında şehit edilen 33 erle ilgili soruşturma yapıldığı” yönünde haberlere yer verildiği ifade edildi. Açıklamada, “Başsavcılığın, CMK 250. madde ile yetkili birimlerinde olayla ilgili herhangi bir soruşturma dosyasının bulunmadığı” bildirildi. Açıklamada, herhangi bir soruşturma yapılmadığı vurgulandı.
İSTANBUL Milliyet