Gündem Heron düştü, ‘BBG evi’ karardı

Heron düştü, ‘BBG evi’ karardı

18.10.2008 - 01:05 | Son Güncellenme:

İsrail’den kiralanan insansız hava aracı Heron’un 13 Temmuz’da motor arızası nedeniyle düştüğü ortaya çıktı. Heron’un devre dışı kalmasıyla istihbarat akışında sıkıntı yaşandığı belirtildi

Heron düştü, ‘BBG evi’ karardı

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın, “PKK kampları artık BBG (Biri Bizi Gözetliyor) evi gibi” sözünün altında yatan, İsrail’den kiralanan “Heron” adlı insansız hava aracının 13 Temmuz’da motor arızası nedeniyle düştüğü, bunun da istihbarat akışında sıkıntıya neden olduğu ortaya çıktı.
Heron’un düşmesi nedeniyle, sınır ötesinin ancak ABD’nin sağladığı bilgilerle takip edildiği, üç adet Aerostar insansız hava aracının ise, menzilinin Heron’a kıyasla kısa olması nedeniyle sadece yurt içinde kullanılabildiği bildirildi.
Heron 52 saat süreyle havada kalabilirken, Aerostar 12 saat uçabiliyor. Bu nedenle istihbarat katkısı yurtiçiyle sınırlı kalıyor.

Motor arızasından düşmüş
Aktütün Karakolu’na yönelik saldırının Türkiye’ye sızan kalabalık bir terörist grup tarafından gerçekleştirilmesi, Büyükanıt’ın “PKK kampları artık BBG evi gibi” sözlerini tartışma konusu haline getirdi.
Büyükanıt ile dönemin kuvvet komutanları, PKK’ya yönelik olarak 16 Aralık 2007’de düzenlenen ilk sınır ötesi hava harekatını sabaha kadar Genelkurmay Karargâhı’nda takip etmişler ve operasyon sonrasında Büyükanıt, “PKK kampları bizim için artık BBG evi gibi” demişti. Komutanların o gece operasyonu izlemelerini sağlayan Heron’du.
İsrail’den bir yıl için kullanıcı personeliyle birlikte 10 milyon dolara kiralanan Heron, 13 Temmuz’da Batman’ın Demiryolu köyü Güvercinli mezrası yakınlarında motor arızası nedeniyle düştü. Askerlerin, Heron’un sınırın Irak tarafına düşmemesi için büyük çaba harcadıkları öğrenildi. Heron’un üzerinde “intihar mekanizması” bulunuyordu. Eğer uçak Irak tarafına düşseydi, üzerindeki mekanizma devreye sokulacak ve Heron’un kendi kendisini imha etmesi sağlanacaktı.
Ordunun kullanımındaki tek Heron’un devre dışı kalmasıyla, sınır ötesini görüntülü olarak izleme olanağı büyük ölçüde kısıtlanmış oldu.

Yenisi kiralanamadı
Türk Silahlı Kuvvetleri 2005’de 183 milyon dolarlık bir proje kapsamında İsrail’e 10 adet Heron siparişi verdi. İsrail, Ekim 2007’de gerçekleşmesi öngörülen teslimatı birkaç kez erteledi.
Teslimatın ertelenmesinde, Aselsan tarafından üretilen Heron’a entegre edilecek sistemlerin gecikmesinin de etkili olduğu kaydedildi. İsrail’in iki adet Heron’u yılbaşında önce teslim etmesi bekleniyor. Genelkurmay Başkanlığı, düşen Heron’un yerine acilen bir Heron daha kiralamak istedi, ancak İsrail’den olumsuz yanıt aldı.