Gündem Hıdırellez coşkusu

Hıdırellez coşkusu

07.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Baharın müjdecisi ‘Hıdırellez’ coşkuyla kutlandı. Edirne’de ateş yakılmasıyla başlayan ‘Kakava Şenlikleri’ sırasında dileklerin yazıldığı kağıtlar Tunca Nehri’ne bırakıldı.

Hıdırellez coşkusu

Edirne’de baharın habercisi ‘Hıdırellez’ dolayısıyla düzenlenen ‘Kakava Şenlikleri’, önceki akşam renkli görüntülerle başladı. Şenlikleri izlemek için kente gelen yerli ve yabancı binlerce turist, Roman dans grupları tarafından çalınan davul - zurna eşliğinde göbek atarak gönüllerince eğlendi. Romanların kıvrak dansları ilgiyle izlendi. Edirne Valisi Günay Özdemir, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, ve şehrin önde gelenleri, ağaç dallarından oluşan odun parçalarını tutuşturup dev Kakava ateşini yaktı. Alevler kısa sürede 10 metreyi buldu. Ateşin kor halini almasının ardından üzerinden atlayanlar, gönüllerince eğlenip Hıdırellez’i kutladı.

Haberin Devamı

Hıdırellez coşkusu

Belediyeden çay, simit

Dün de Sarayiçi’ndeki Tunca Nehri kıyısı festival alanına döndü. Romanların danslarına konuklar da eşlik etti. Evlilik çağındaki genç kızlar nehir kenarına gelinliklerle gidip baharın gelişini kutladı. Ardından getirdikleri kağıtlara dileklerini yazıp nehre attılar. Bereket ve baharın müjdecisi olan ağaçlardan yeşil dallar koparıp evlerinin kapılarına astılar. Edirne Belediyesi tarafından vatandaşlara ücretsiz çay ve simit dağıtıldı. Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan, bu yıl katılımın rekor seviyede olduğunu ifade ederek, “1400 yıllık Roman geleneğini yaşatıyoruz. 2018’de Kakava ve Hıdırellez etkinlikleri ‘UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Dünya Kültür Mirası’ listesine girdi. Bu yıl UNESCO kapsamında 80 bin kişinin katılımıyla kutlama yaptık” dedi. İzmir’deki kutlamada da havaya dilek balonları uçuruldu. l DHA, AA

Haberin Devamı

Hıdırellez coşkusu

Sivas’taki Hıdırellez kutlamasında ise ok atma gösterisi yapıldı.