Gündem Hidrojen siyanür dehşeti

Hidrojen siyanür dehşeti

05.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Hidrojen siyanür dehşeti

Büyükçekmece’de araziye dökülen hidrojen siyanür nedeniyle koyunlar ve tavuklar öldü. Bölge karantinaya alındı, bir ev boşaltıldı. Zehirli toprak imha edilmek üzere toplandı.

Haberin Devamı

İstanbul Büyükçekmece’de Kamiloba Mahallesi TEM Otoyolu’nun bitişiğindeki araziye kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce kimyasal madde döküldü. Alana yayılan sıvı madde nedeniyle bölgede otlayan 9 koyun ve 10’un üzerinde tavuk zehirlenerek öldü. Hayvanlarının öldüğünü gören Halim Binici durumu Büyükçekmece Belediyesi’ne bildirdi. Bölgeye AFAD ve İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ekipleri sevk edildi.

Kireçlenip gömüldü

Alanı güvenlik çemberine alan ekipler, özel kıyafetlerini giyerek incelemelerde bulundu. Kimyasal sıvıdan numune alan ekipler, bulguları laboratuvara götürdü. Araziye yakın bölgedeki bir evde yaşayanlar da tahliye edildi. AFAD’ın yaptığı incelemelerde, kimyasal maddenin ‘hidrojen siyanür’ olduğu tespit edildi. Ölen hayvanlar kepçe ile kazılan çukura kireçlenerek gömüldü. Hidrojen siyanürün yayıldığı alandaki toprak, kepçelerle kazılarak imha edilmek üzere kamyonlara yüklendi. - İHSAN YALÇIN - GÜVEN USTA DHA

Haberin Devamı

Hidrojen siyanür dehşeti


‘Göl tehdit altında’

Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, “İnsanlıktan nasibini almamış kişiler, 3-5 kuruş uğruna, çok özel şartlarda imha edilmesi gereken atığı Büyükçekmece göl havzası boş diye getirip buraya dökebiliyorsa; yarın TEM Otoyolu’ndan Büyükçekmece Gölü’nün tam ortasına dökerse ne yapacağız?” diye konuştu. Daha önce de Büyükçekmece’de buna benzer olaylar yaşandığını belirten Başkan Akgün, “Ben, İstanbul’un en önemli havzası olan Büyükçekmece su toplama havzasının korunamamasından korkmaya başladım. Bu bir vahşet. Hem kaçak hafriyat dökümünden hem de zehirli kimyasal atıkların dökümünden ötürü Büyükçekmece göl havzası büyük bir tehdit altında” dedi.

‘Zehir, tarım topraklarına inmiş’

Çalışmaları yerinde takip eden Çevre Koruma Müdürü Çağlayan Gürsel, “Önceki gün bir tanker TEM Otoyolu’ndan alana kimyasal madde boşaltmış. Yapılan incelemelerde maddenin hidrojen siyanür ve formaldehit olduğu tespit edildi. Bu zehirli bir madde. Tarım topraklarına inmiş durumda. Kirlenmiş toprağı temizlemeye çalışıyoruz. Kamyonlara yükleyip imha edeceğiz. Bu bir çevre katliamı” dedi.